MARIA TANASE, 100 de ani de la nastere. Povestea uneia dintre cele mai mari voci ale Romaniei
MARIA TANASE este sarbatorita la implinirea a 100 de ani de la ziua nasterii sale de Google cu un Doodle special.
Avem mosteniri impresionante, dar nu le pretuim. Este si cazul Mariei Tanase, marea artista a Romaniei! Chiar si dupa moarte, ea aduce la buget sume importante, dar Statul nu e in stare sa-i indeplineasca ultimele dorinte.
Maria Tanase a venit pe lume in 1913, in mahalaua Caramidarilor. Apare pe scena pentru prima data in 1921, in fata publicului de la Caminul Cultural din mahala, la serbarea care marca sfarsitul anului scolar.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
CITESTE SI: MARIA TANASE, sarbatorita cu un GOOGLE DOODLE special, la 100 de ani de la nasterea cantaretei
La 21 de ani, Maria Tanase vede un afis prin care se anunta o preselectie pentru teatrul de revista Carabusul condus de Constantin Tanase. Paraseste teatrul cateva luni mai tarziu pentru ca n-a vrut s-apara in fata oamenilor in pantaloni scurti si pene. Cu ajutorul unor prieteni ajunge sa cante la radio si din acel moment avea sa devina cea mai cunoscuta interpreta de muzica populara.
CITESTE SI: MARIA TANASE. Cum arata moneda de argint lansata de BNR in amintirea vocii de aur a Romaniei
Ileana Constantinescu, interpreta de muzica populara: "Desi ii placea sa traiasca in lux, sa se bucure de noul statut de regina a cantecului popular romanesc, Maria Tanase nu si-a uitat originile, iar in preajma apropiatilor, in intimitate, redevenea fata simpla din mahalaua caramidarilor."
CITESTE SI: MARIA TANASE, testamentul lasat de artista care a intrat in istoria muzicii din Romania
Florentina Vlad, prietena Mariei Tanase: "N-avea inhibitii. Vorbea liber despre convingerile ei si era constienta de magnetismul ei. Stia ca e frumoasa. Isi cultiva feminitatea imbracandu-se doar de la Paris. Era o prezenta facinanta, iar barbatii care ajungeau in preajma ei sfarseau prin a se indragosti de ea. Se spune ca a trait o poveste de amor chiar si cu Constantin Brancusi. S-a casatorit tarziu, la 37 de ani cu un prieten care ii statuse aproape si care o asteptase ani de zile."
Pentru ca n-a putut sa aiba copii, in 1960 a adoptat o tanara de 16 ani, Minodora Nemes. La 49 de ani, in timpul unui turneu, i s-a facut rau pe scena.
Medicii i-au spus ca sufera de cancer pulmonar. Cand si-a simtit sfarsitul... a scris un testament.
TESTAMENTUL MARIEI TANASE
Las toata averea mea mobila, ce se va gasi in patrimoniu la data decesului meu, surorii mele Aurica Tanase si sotului meu Clerah Sachelarie, cu acelasi domiciliu ca al subsemnatei, pe care-i rog sa ia hotarari numai impreuna privind averea ramasa. Daca fratelui meu Stefan Francois Tanase ii va face placere vreun obiect indiferent de valoarea lui, rog pe sora mea si sotul meu sa i-l daruiasca spre calda si duioasa amintire.
Nepotilor mei celor trei copiii ai fratelui meu si celor trei copii ai surorii mele le las toata dragostea mea de mama. Pe baietii fratelui meu si sorei mele precum si pe sotul Stefaniei ii implor cu cuvant de moarte sa nu fumeze de aci incolo si sa-l iubeasca pe nenea Clery cum m-au iubit pe mine si cum eu i-am iubit pe ei.
Las cu cea mai aproga dorinta a mea ca ritualul inmormantarii mele sa nu formeze obiectul vreunei vulgare actiuni ci sa fie sobru.
Dupa moarte, corpul nescaldat, numai sters cu alcool sa fie la dispozitia medicilor daca vor considera ca este cazul sa se foloseasca de el la autopsie. Una din cele doua camasi albe de matase pe care le am in dulap sa fie puse pe sub rochia de pichet alba ce se gaseste la spital si care se butoneaza in spate. Pe cap sa-mi puna pichetul de coltar alb iar in picioare ciorapi albi scurti.
Cu limba de moarte ii rog sa nu aduca nimanui la cunostinta despre moartea mea cu exceptia oficialitatilor si in orice caz inmormantarea sa fie anuntata cu o zi mai tarziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascarada. Sa nu mi se faca parastas decat la sase saptamani. Sa-mi care apa cu cofa si sa se inchine cineva la cimitir in fiecare zi timp de sase saptamani.
Sa nu vina la slujba mea religioasa niciun popa afara de preotul si parintele Bejenaru Vasile din suburbia Caramidarii de Jos, raion Nicular Balcescu, caruia ii sarut mainile pr ultima data ca atunci cand mamei si tatalui meu le era greu, s-a oferit sa-mi fie tata si mama. Ii multumesc in veci pentru tinuta lui curata si pentru omenia de care a dat dovada cum se cuvenea tot timpul vietii sale.
Daca se va putea si nu va fi greu as vrea ca pe un drum secetos si dornic de apa sa se faca o fanatana si in loc de acele parastase, pe care le interzic, din cand in cand sa fie ajutat cate un student si o studenta cu plata cantinei sau a posibilitatilor de masa si sa nu fie nimeni trist.
Le doresc viata lunga si sanatate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar daca unor le-am stat greu in drum si au considerat sa ma cunoasca dupa placul lor si nu dupa caracterul si firea mea.
Imbratisez pe toti si doresc sa le fie viata imbelsugata, linistita, sanatoasa si in voie buna!