"Marea de nori" din Bucegi. Fenomenul spectaculos aparut la munte, dupa cresterea brusca a temperaturii
Vremea la extreme le ofera turistilor veniti la munte un fascinant spectacol al naturii. Daca la inceputul saptamanii, la 2200 de metri, pe platoul Bucegilor, ningea de zor, joi temperatura in zona a crescut in termometre pana la 15 grade.
Odata cu schimbarea brusca de la frig la cald, norii au coborat sub plafonul de 1800 de metri si au invaluit crestele muntilor intr-un peisaj de poveste.
In Bucegi, natura le-a oferit turistilor o priveliste de neuitat. "Marea de Nori" se vede fabulos de pe crestele muntilor. Imaginile superbe apar in momentul in care intr-o perioada scurta de timp se inregistreaza o diferenta mare de temperatura. De exemplu, luni a fost -1 grad Celsius pe platoul Bucegilor, iar joi s-au inregistrat 15 grade cu plus. Pentru turistii care isi fac planuri de drumetie in aceste zile, putem spune ca vremea frumoasa o sa se mentina inclusiv in weekend.
De o vreme insorita si cu temperaturi pozitive au avut parte si cei din Sinaia si Busteni, unde s-au inregistrat 10 grade. In Predeal au fost 7 grade, iar in Azuga 9.
Cei care au urcat cu telecabina pe platoul Bucegilor, din Busteni pana la Babele, au avut parte de un peisaj de poveste. Si daca la baza muntilor in Busteni erau 10 grade, in varf temperatura era cu 5 grade mai mare.
Sorin Batcu, cabanier Babele: "Tinand cont ca luni am avut zapada si joi temperaturi de vara, avem un peisaj frumos, cu o mare de nori."
Si turistii straini au fost placut surprinsi de frumusetea Bucegilor. "Este un peisaj superb, ca o patura imensa care acopera muntii", spune un turist strain.
Pasionatii de fotografie s-au grabit sa imortalizeze spectacolul naturii.
Natura i-a surprins si pe oamenii din Nades, judetul Mures: in octombrie, au inflorit iarasi merii si prunii si parca a venit primavara. "De cincizeci de ani stau aici, dar asa ceva n-am vazut", spune un localnic.
Specialistii au si o explicatie: dupa o seceta lunga, vremea prea calda pentru aceasta perioada le-a dat "ceasul biologic" peste cap pomilor fructiferi. Batranii satului spun ca atunci cand infloresc pomii a doua oara in an e semn de toamna lunga.