Marcel Ciolacu, despre proiectul de buget pentru 2024: „Este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României”
Bugetul gândit de Guvernul României pentru anul 2024 conține cifre record pentru Sănătate, Educație și Transporturi, dar nu și sursa de finanțare pentru aceste promisiuni.
Politicienii de la PNL și PSD susțin însă că vor reduce evaziunea și astfel vor face rost de bani, pentru creșterea salariilor bugetarilor în general, şi profesorilor în special, și pentru majorarea pensiilor. Economiștii sunt sceptici și spun că deficitul va fi cu cel puțin un procent mai mare decât cel anunțat, iar banii din digitalizarea ANAF și combaterea evaziunii vor veni abia în 2025.
În ședințe separate, liderii PNL și PSD au prezentat șefilor de organizații din toată țara cifrele bugetului pe anul viitor. Premierul Marcel Ciolacu s-a lăudat că niciun domeniu nu va primi mai puțini bani decât a avut anul trecut, și că sunt creșteri record la educație, sănătate, dezvoltare și mai ales la investiții.
Cifrele bugetului pentru anul 2024
-Ministerul Sănătății, 17 miliarde de lei, Casa de sănătate, creștere de la 60 la 63 de miliarde
-Ministerul Transporturilor, 30 de miliarde
-Ministerul Educației, creștere de la 35 la 57 de miliarde de lei
-Ministerul Dezvoltării, creștere de la 8 la 13 miliarde de lei
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Mergem şi mai mult pe investiţii nominale, la un procent de 7,3% la investiţii, este cel mai mare procent pe investiţii din istoria României. La Ministerul Transporturilor este o majorare consistentă, avem o majorare și la Ministerul Sănătății, aproape 26%. Este o majorare și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Am ajuns la 12 miliarde de euro la Casa de Sănătate”.
La ministerul Dezvoltării, bugetul va crește de la 8 miliarde la 13 miliarde de lei, cu 60%. Banii nu ar fi fost alocați dacă primarii nu ar fi avertizat că urmează un an electoral, în care au nevoie să anunțe investiții. În plus, au cerut guvernului să le plătească și facturile restante.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Anghel Saligny e programul cel mai important pentru autoritățile locale, creșterea bugetului pentru minima dezvoltare e de 60%”
Bugetarii vor primi o majorare de 5%, iar pensiile vor crește, potrivit promisiunilor făcute de politicieni, în două etape - cu 13% în ianuarie, apoi în septembrie, după recalculare. Dacă adunăm și sumele promise pentru majorările profesorilor, de la bugetul de stat ar trebui scoase 35 de miliarde de lei. Premierul, la fel ca ministrul Finanțelor, insistă că aproape 20 de miliarde vor fi colectați prin două măsuri asumate pe hârtie de Executiv - digitalizarea ANAF și combaterea evaziunii fiscale.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap față de media europeană. Este, dacă vreți, un program de cheltuieli publice moderat.”
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Sunt măsuri care vin din creșterea veniturilor la bugetul de stat și domnul ministru ne-a prezentat că există o creștere a încasărilor de 2%”
Chiar dacă vor schimba șefii ANAF și pe cei ai vămilor, economiștii spun că politicienii tot nu vor reuși în 2024 să colecteze banii necesari bugetului de stat.
Adrian Codîrlașu, analist economic: „Banii din evaziunea fiscală și digitalizare vor veni abia peste un an și jumătate - doi ani, deficitul va fi de 6%, se va face o rectificare în 2025, atunci când cel mai probabil vom avea parte de majorări de taxe”.
Până acum, coaliția PNL-PSD a dat asigurări că în 2024 nu vor fi majorări de taxe sau de impozite.