Maratonul de vaccinare din București, un succes absolut. Peste 18.000 de persoane au fost vaccinate
Maratonul de vaccinare organizat în Capitală a depășit așteptările autorităților. A fost nevoie de suplimentarea dozelor alocate inițial pentru că oamenii au venit în masă, pentru imunizare: peste 18.000, în 48 de ore, conform datelor oficiale.
Și în țară a crescut simțitor numărul persoanelor dornice, mai ales că administrarea serului nu mai necesită programare pe platformă: simpla prezență, cu buletinul, este suficientă.
Ultima zi a maratonului vaccinării a adus noi valuri de doritori. S-a stat la coadă încă de azi-noapte.
Aproape de miezul nopţii, au fost zeci de persoane care aşteptau să se imunizeze la maratonul vaccinării de la Sala Palatului. Nici pe zi, cozile nu au dispărut. Oamenii s-au aşezat la rând și de dimineaţă în ultima zi a vaccinării.
„Ne aşteptam să stăm un pic, dar totuşi a mers destul de repede. Vrem să revenim la normal şi să contribuim la a face lucrul acesta cât mai repede".
„Până acum, mi s-a părut că a fost foarte mult haos. Și acum am vrut să beneficiez de sistemul ăsta mult mai rapid al lucrurilor" spun oamenii.
„Majoritatea lucrurile se fac în familie, aşa că am decis să venim amândoi. plus că e o zi de duminică, e frumos afară" spun o mamă și fiul ei.
Planul autorităților prevedea administrarea a zece mii de doze de vaccin Pfizer, peste weekend. A fost nevoie de suplimentarea lor.
Mihai Craiu, coordonator maraton vaccinare Sala Palatului:
„De două ori, o dată ieri după amiaza şi urmează să vină transportul de la Cantacuzino acum. A fost aprobată o a doua suplimentare pentru această locaţie şi cred că acelaşi scenariu este şi la biblioteca naţională".
18.000 de persoane au fost vaccinate la Sala Palatului şi Biblioteca Naţională
18.000 persoane au fost vaccinate până la ora 20,00 în cele două locaţii unde se desfăşoară Maratonul Vaccinării - Ediţia Bucureşti, Sala Palatului şi Biblioteca Naţională.
Astfel, 11.296 persoane au fost vaccinate la Sala Palatului şi 6.704 au fost vaccinate la Biblioteca Naţională a României, transmit organizatorii.
În echipă la vaccinare
Rugbiștii de la clubul Dinamo au venit...în echipă la vaccinare.
Andrei Toader, rugbist:
„Am avut o oportunitate pentru a ne face un bine, şi nouă şi familiilor noastre, să fim mai în siguranţă”
Reporter: În echipă?
Andrei Toader: „E mai bine, că se mai taie emoţiile"
1.200 de voluntari - medici, rezidenți, asistente și studenți - au pus umărul la organizarea acestui eveniment.
Pentru rapel, se ia în calcul o nouă rundă prelungită de vaccinare, tot în centrele de la Sala Palatului și Biblioteca Națională. Este posibilă și imunizarea în oricare altă localitate, pe baza adeverinței obținute acum.
De altfel, în centrele din țară, oricine poate merge, de-acum, doar cu buletinul. Nu mai este nevoie de programare pentru vaccinare.
Dorel Hăbăsescu, medic centru de vaccinare USAMV Iaşi:
„Am avut de dimineață două persoane care au venit la vaccinare pentru AstraZeneca. De luni, preluăm pacienţii care vor să se vaccineze la liber cu Pfizer".
S-au înmulțit și centrele drive-thru. În Galaţi, ritmul este de o persoană vaccinată, la fiecare 90 de secunde.
În cadrul maratonului din Capitală, media a fost de 300 de doze administrate pe oră.
În cadrul maratonului, s-au vaccinat în medie 300 de persoane pe oră. Un ritm care a depășit așteptările autorităților, iar numărul de doze aproape s-a dublat. Acum, guvernul vrea să organizeze şi o caravană a vaccinării în mediul rural. Obiectivul - 5 milioane de români vaccinaţi până la 1 iunie şi 10 milioane până la 1 august. Astfel, vom scăpa de restricțiile din pandemie.