MApN vrea sa cumpere patru nave militare, construite de Santierul Naval Damen Galati. Costul proiectului: 4,3 mld de lei
MApN a publicat proiectul pentru achizitia a patru corvete multirol. Ar putea fi model SIGMA, produse de Damen Shipyards la Galati, cu un cost de 4,3 miliarde de lei
Ministerul Apararii Nationale a publicat, joi, proiectul de hotarare de guvern pentru achizitia a patru corvete multirol noi, care ar putea fi model SIGMA produse in Romania, in santierul naval Damen Shipyards de la Galati, relateaza news.ro.
Prima nava de acest gen va intra in dotarea fortelor navale in doi ani si jumatate de la semnarea contractului, arata MApN, care considera ca este necesar un timp scurt de livrare deoarece ”regiunea extinsa a Marii Negre este caracterizata de actiunile de incalcare a normelor de drept international”. Pretul estimat al proiectului este de 4,3 miliarde de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„In prezent, regiunea extinsa a Marii Negre este caracterizata de actiunile de incalcare a normelor de drept international, prin punerea in discutie a ordinii internationale, conservarea conflictelor inghetate si intensificarea prezentei militare. Fortele navale romane, pentru indeplinirea misiunilor specifice in acest context politico-militar, trebuie sa dispuna de o structura de forte moderna, credibila si echilibrata in raport cu fortele navale ale celorlalte state riverane Marii Negre”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern publicat, joi, de Ministerul Apararii Nationale.
Proiectul prevede achizitionarea a patru corvete multirol cu durata de viata de minimum 30 de ani, care poate fi prelungita prin modernizari succesive. Navele ce urmeaza sa fie achizitionate vor fi folosite pentru desfasurarea de actiuni militare, independente sau in cadrul unor grupari multinationale, asigurarea integritatii spatiului maritim, participarea la impunerea respectarii legislatiei nationale si internationale, executarea de operatiuni de securitate maritima si interventii pentru cautare-salvare pe mare, asigurare de cercetare permanenta a litoralului si a Marii Negre, arata Ministerul Apararii Nationale in documentele care stau la baza proiectului de hotarare de guvern.
In Studiul de concept pentru produsul „Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane. Dintre ofertele analizate de oficialii MApN pentru achizitia de corvete, singurul proiect care poate fi realizat in Romania este cel al Damen Shipyards Group-Olanda. Grupul oandez poate produce corveta din clasa SIGMA. Santierul de la Galati a dezvoltat, in Romania, o capabilitate industriala consistenta in domeniul constructiei de nave militare si exista personal calificat care au ajuns in dotarea unor state NATO si nu numai.
„Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare ,,Corveta multifunctionala” in termenele asumate si satisfacerii cerintelor de securitate a aprovizionarii ale fortelor navale romane/statului roman”, mai arata oficialii Apararii in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern.
Pretul estimat al proiectului este de 4,3 de lei, intins pana in 2020. Mai exact, cate 562 de milioane de lei in 2017 si 2018, cate 1,215 miliarde de lei in 2018, 1,26 miliarde de lei in 2019 si 720 de milioane de lei, alocati in 2020. In momentul actual, fortele navale romane au in inzestrare patru corvete, care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila.
Ministerul Apararii Nationale considera prioritara livrarea cu rapiditate a echipamentelor militare avand in vedere mediul de securitate de la Marea Neagra. „Avand in considerare situatia regionala de securitate din zona Marii Negre si misiunile specifice ale fortelor navale romane, pentru Armata Romaniei este esential ca prima corveta sa intre in dotare in maximum 2,5 ani de la semnarea acordului - cadru”, se mai arata in documentul citat.
Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a vorbit, intr-un interviu pentru agentia de presa News.ro, despre modul in care Romania intentioneaza sa isi consolideze apararea, in special la Marea Neagra, aratand ca va incepe o procedura de achizitie pentru mai multe corvete de lupta multirol. Ministrul a subliniat insa ca este importanta dobandirea de capabilitati proprii, astfel ca, in perioada urmatoare, va fi demarata procedura de achizitie a unor corvete, prima dintre ele estimandu-se ca ar putea fi operationala la sfarsitul acestui deceniu, daca se mentin alocarile bugetare.
„In primul rand, trebuie sa ne intarim capabilitatile proprii. Aici, dupa cum stiti, avem un efort bugetar considerabil, antrenat inspre dobandirea de capabilitati critice pentru fortele navale. Derulam procedura de modernizare a celor doua fregate T22 din clasa T22R si avem in vedere, conform planificarii multianuale, sa initiem, in perioada viitoare, achizitia unui numar de corvete multirol. (...) Nu este vorba de altceva decat de un proces cu titlu defensiv. Un proces care sa arate o postura robusta de descurajare si la Marea Neagra”, a declarat Mihnea Motoc in interviul pentru agentia de presa News.ro.