MApN vrea sa cumpere patru nave militare, construite de Santierul Naval Damen Galati. Costul proiectului: 4,3 mld de lei

sigma corvette

MApN a publicat proiectul pentru achizitia a patru corvete multirol. Ar putea fi model SIGMA, produse de Damen Shipyards la Galati, cu un cost de 4,3 miliarde de lei

Ministerul Apararii Nationale a publicat, joi, proiectul de hotarare de guvern pentru achizitia a patru corvete multirol noi, care ar putea fi model SIGMA produse in Romania, in santierul naval Damen Shipyards de la Galati, relateaza news.ro.

Prima nava de acest gen va intra in dotarea fortelor navale in doi ani si jumatate de la semnarea contractului, arata MApN, care considera ca este necesar un timp scurt de livrare deoarece ”regiunea extinsa a Marii Negre este caracterizata de actiunile de incalcare a normelor de drept international”. Pretul estimat al proiectului este de 4,3 miliarde de lei.

„In prezent, regiunea extinsa a Marii Negre este caracterizata de actiunile de incalcare a normelor de drept international, prin punerea in discutie a ordinii internationale, conservarea conflictelor inghetate si intensificarea prezentei militare. Fortele navale romane, pentru indeplinirea misiunilor specifice in acest context politico-militar, trebuie sa dispuna de o structura de forte moderna, credibila si echilibrata in raport cu fortele navale ale celorlalte state riverane Marii Negre”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern publicat, joi, de Ministerul Apararii Nationale.

Proiectul prevede achizitionarea a patru corvete multirol cu durata de viata de minimum 30 de ani, care poate fi prelungita prin modernizari succesive. Navele ce urmeaza sa fie achizitionate vor fi folosite pentru desfasurarea de actiuni militare, independente sau in cadrul unor grupari multinationale, asigurarea integritatii spatiului maritim, participarea la impunerea respectarii legislatiei nationale si internationale, executarea de operatiuni de securitate maritima si interventii pentru cautare-salvare pe mare, asigurare de cercetare permanenta a litoralului si a Marii Negre, arata Ministerul Apararii Nationale in documentele care stau la baza proiectului de hotarare de guvern.

Citește și
uniforme armata
Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In Studiul de concept pentru produsul „Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane. Dintre ofertele analizate de oficialii MApN pentru achizitia de corvete, singurul proiect care poate fi realizat in Romania este cel al Damen Shipyards Group-Olanda. Grupul oandez poate produce corveta din clasa SIGMA. Santierul de la Galati a dezvoltat, in Romania, o capabilitate industriala consistenta in domeniul constructiei de nave militare si exista personal calificat care au ajuns in dotarea unor state NATO si nu numai.

„Pentru Armata Romaniei este fundamental ca realizarea lucrarilor de constructie si dotare a corvetelor sa se faca in Romania, in vederea eliminarii riscurilor care pot afecta indeplinirea programului strategic de inzestrare ,,Corveta multifunctionala” in termenele asumate si satisfacerii cerintelor de securitate a aprovizionarii ale fortelor navale romane/statului roman”, mai arata oficialii Apararii in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern.

Pretul estimat al proiectului este de 4,3 de lei, intins pana in 2020. Mai exact, cate 562 de milioane de lei in 2017 si 2018, cate 1,215 miliarde de lei in 2018, 1,26 miliarde de lei in 2019 si 720 de milioane de lei, alocati in 2020. In momentul actual, fortele navale romane au in inzestrare patru corvete, care sunt depasite din punct de vedere operational si tehnic, cu interoperabilitate limitata in raport cu navele altor state membre NATO, avand resursa de viata epuizata si dotare cu echipamente si tehnica de provenienta estica, a caror modernizare nu este fezabila.

Ministerul Apararii Nationale considera prioritara livrarea cu rapiditate a echipamentelor militare avand in vedere mediul de securitate de la Marea Neagra. „Avand in considerare situatia regionala de securitate din zona Marii Negre si misiunile specifice ale fortelor navale romane, pentru Armata Romaniei este esential ca prima corveta sa intre in dotare in maximum 2,5 ani de la semnarea acordului - cadru”, se mai arata in documentul citat.

Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a vorbit, intr-un interviu pentru agentia de presa News.ro, despre modul in care Romania intentioneaza sa isi consolideze apararea, in special la Marea Neagra, aratand ca va incepe o procedura de achizitie pentru mai multe corvete de lupta multirol.  Ministrul a subliniat insa ca este importanta dobandirea de capabilitati proprii, astfel ca, in perioada urmatoare, va fi demarata procedura de achizitie a unor corvete, prima dintre ele estimandu-se ca ar putea fi operationala la sfarsitul acestui deceniu, daca se mentin alocarile bugetare.

„In primul rand, trebuie sa ne intarim capabilitatile proprii. Aici, dupa cum stiti, avem un efort bugetar considerabil, antrenat inspre dobandirea de capabilitati critice pentru fortele navale. Derulam procedura de modernizare a celor doua fregate T22 din clasa T22R si avem in vedere, conform planificarii multianuale, sa initiem, in perioada viitoare, achizitia unui numar de corvete multirol. (...) Nu este vorba de altceva decat de un proces cu titlu defensiv. Un proces care sa arate o postura robusta de descurajare si la Marea Neagra”, a declarat Mihnea Motoc in interviul pentru agentia de presa News.ro.

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Rachete Patriot, aduse in premiera de armata americana in Romania pentru exercitii. MAPN:
Rachete Patriot, aduse in premiera de armata americana in Romania pentru exercitii. MAPN: "Scenariu de aparare aeriana"

Rachete Patriot, in premiera in Romania. In tabara militara de la Capul Midia, judetul Constanta, incepe astazi un amplu exercitiu militar, la care participa militari romani si americani a anuntat MAPN.

Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN
Noua tinuta combat a Armatei Romaniei, prezentata oficial. Defilarea a fost transmisa LIVE pe Facebook de MapN

De ziua lor, militarii Armatei Romaniei au prezintat noua uniforma combat, la Palatul Cercului Militar National.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.