MApN: Șapte militari activi au lucrat în Congo, în mod nejustificat, pe timpul concediului de creştere a copilului
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, miercuri, că șapte militari activi au lucrat în Congo, în mod nejustificat, în perioada 2023 – începutul anului 2025, ca angajați temporari în companii de securitate, în timpul concediului de creștere a copilului.
Militarii au încălcat astfel mai multe prevederi legale şi normative, printre care părăsirea teritoriului naţional fără aprobare. În cazul unuia dintre cei şapte militari, a fost sesizat deja Parchetul Militar.
De asemenea, MApN a informat că nu au fost identificaţi militari activi aflaţi în concediu fără plată care să fi avut activităţi în Congo. Potrivit sursei citate, 466 de rezervişti au avut contracte cu companii care au activat în Congo.
Verificările la nivelul întregii structuri a Armatei României
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a dispus, la sfârşitul lunii februarie, verificări la nivelul întregii structuri de forţe a Armatei României, cu privire la posibilitatea ca personal activ din Ministerul Apărării Naţionale, aflat în perioadă de suspendare temporară a raporturilor de serviciu cu instituţia, să fi desfăşurat activităţi în companii private de securitate româneşti, care au activat recent în Republica Democratică Congo.
Din verificările efectuate, a rezultat că, în total, 466 de militari rezervişti care provin din Ministerul Apărării Naţionale au semnat, după trecerea în rezervă, contracte pe diferite perioade cu companii de securitate care au activat în R.D. Congo. Aceşti militari au trecut în rezervă la limita de vârstă, prin demisie sau din motive medicale.
Prin extinderea verificărilor şi la alte forme de concediu care presupun suspendarea temporară a raporturilor de muncă pentru personalul militar în activitate, au fost identificaţi şapte militari în activitate care, pe timpul concediului de creştere a copilului în vârsta de până la doi ani, obţinut în mod legal, au desfăşurat, în mod nejustificat, activităţi în R.D. Congo.
Cercetări și măsuri disciplinare pentru militarii implicați
Cercetările efectuate până la acest moment arată că aceşti militari au încălcat mai multe prevederi legale şi normative, printre care: părăsirea teritoriului naţional fără aprobare şi interzicerea îndeplinirii altor funcţii. Trei dintre aceşti militari se află încă în concediu de creştere a copilului, iar patru dintre ei s-au întors la unităţi.
Pentru unul dintre aceşti şapte militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, urmând ca şi în celelalte şase cazuri să fie aplicate măsuri similare. În paralel, au fost iniţiate demersuri de natură disciplinară şi administrativă.
Din verificările extinse realizate în această perioadă, a rezultat că un număr de 24 de militari, care au trecut în rezervă prin demisie, au fost acceptaţi să se întoarcă în activitate, în perioada 2023-2024, fiind încadraţi în diferite unităţi militare din MApN.
Deşi rechemarea în activitate a acestor militari nu prezintă vulnerabilităţi semnificative din punct de vedere al securităţii naţionale, au fost dispuse măsuri suplimentare de verificare şi monitorizare pentru fiecare caz în parte.
De asemenea, au fost identificate 14 situaţii în care militari în rezervă, care au activat, pentru diferite perioade, în R.D. Congo, au dobândit ulterior calitatea de rezervist voluntar. Ministrul Apărării Naţionale a ordonat clarificarea circumstanţelor şi luarea măsurilor de prevenire pe viitor.