MApN: Gabriel Oprea a primit gradul de general de brigada indeplinind doua din cele trei conditii prevazute de lege

×
Codul embed a fost copiat

Gabriel Oprea ramane general de brigada. Anuntul a fost facut printr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale, in care se precizeaza ca Gabriel Oprea a fost numit general de brigada cu respectarea reglementarilor si procedurilor interne ale MAPN.

In urma cu o luna Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a dispus constituirea unei comisii care sa analizeze daca au fost indeplinite obligatiile legale pentru inaintarea in grad a lui Oprea.

In 2001, presedintele Ion Iliescu l-a facut din colonel general cu o stea. In prezent Oprea are cel mai mare grad in Armata Romana, general cu 4 stele, grad acordat de Traian Basescu.

Fostul ministru de interne este cercetat de DNA in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina si in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna, in care e acuzat de abuz in serviciu.

Comunicatul MApN

Citește și
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea a fost acuzat oficial de ucidere din culpa: "Ma doare foarte mult. Incerc sa trec cu demnitate"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Acordarea gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea s-a facut cu respectarea reglementarilor si a procedurilor interne ale Ministerului Apararii Nationale, se arata intr-un comunicat al MApN, remis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, Comisia de analiza a indeplinirii conditiilor legale pentru acordarea gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea si-a finalizat activitatea si a prezentat concluziile.

"Comisia a procedat la examinarea riguroasa a tuturor actelor pe care s-a intemeiat propunerea si decizia de acordare a gradului de general de brigada colonelului Gabriel Oprea, precum si a reglementarilor aplicabile in aceasta materie in anul 2001, concluzionand ca aceasta s-a facut cu respectarea acestora din urma si a procedurilor interne ale Ministerului Apararii Nationale. S-a constatat, astfel, ca au fost indeplinite doua din cele trei conditii prevazute la art. 1081 din Statutul cadrelor militare, cele privind functia avuta si studiile absolvite", se spune in comunicat.

In ceea ce priveste indeplinirea celei de-a treia conditii din acelasi articol, cea referitoare la aprecierea cu cel putin calificativul "Foarte bun" in ultimul an de activitate, comisia a constatat ca, de la data rechemarii in activitate, 15 februarie 2001, la data analizarii in comisia de selectie, ofiterul nu avea intocmita o astfel de apreciere de serviciu, aceasta fiindu-i intocmita la data de 24.01.2002, in conformitate cu prevederile legale in vigoare la acea data, se mai arata in comunicat.

MApN precizeaza ca, in 2000, Gabriel Oprea avea calitatea de cadru militar in rezerva si nu i s-a intocmit o apreciere de serviciu, ultima apreciere in calitatea de militar activ datand din 1992, cand a primit calificativul "Foarte bun".

Potrivit MApN, comisia a constatat ca legiuitorul nu a precizat in Statutul cadrelor militare daca sintagma "calificativul 'Foarte bun' in ultimul an de activitate" se refera strict la activitatea din anul precedent anului inaintarii in grad sau dintr-un ultim an de activitate, indiferent care ar fi acesta.

MApN mai spune ca, prin Decizia prim-ministrului 152 din 26 ianuarie 2001, Oprea a fost numit, incepand cu aceeasi data, in functia de presedinte al Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, care era asimilata cu o functie de sef departament (prevazuta, la vremea aceea, cu gradul de general de corp de armata, cu trei stele).

De asemenea, prin Ordin al Ministrului Apararii Nationale, in baza prevederilor din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, colonelul Oprea a fost rechemat in activitate, la cererea sa, incepand cu 15 februarie 2001.

MApN precizeaza ca, pana in 2001, Statutul cadrelor militare stabilea criteriile necesare coloneilor pentru acordarea gradului de general de brigada. De asemenea, prin HG 582/2001, in mai 2001, a intrat in vigoare Ghidul carierei militare, care stabilea conditiile necesare pentru promovarea in functie si inaintarea in gradul de general de brigada.

In iulie 2001, Statutul cadrelor militare a fost modificat prin OUG 90/2001, care stabilea ca "Accesul in profesie, precum si evolutia ulterioara pe treptele ierarhiei militare au la baza principiile si normele cuprinse in prezenta lege. In aplicarea acestora, pentru cadrele militare ale Ministerului Apararii Nationale se elaboreaza Ghidul carierei militare, aprobat prin hotarare a Guvernului". Totodata, ordonanta prevede ca "orice alte dispozitii contrare nu se aplica in Ministerul Apararii Nationale".

De asemenea, in Statutul cadrelor militare a fost introdusa corelatia grad-functie. Totodata, s-a prevazut ca pana la 31 decembrie 2003 se vor elimina toate cazurile care contraveneau prevederilor. In aceasta perioada tranzitorie "cadrele militare din Ministerul Apararii Nationale care la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta erau numite in functii prevazute in statele de organizare cu grade superioare celor pe care le au pot fi inaintate succesiv in grad, pana la gradele prevazute in statele de organizare daca au studiile corespunzatoare functiilor si au obtinut cel putin calificativul 'Foarte bun' in ultimul an de activitate", explica MApN.

"Acesta era si cazul colonelului Gabriel Oprea, incadrat pe o functie prevazuta cu un grad superior (general de corp de armata, cu trei stele) gradului pe care il detinea (colonel) si care avea studiile corespunzatoare functiei (absolvent al Colegiului National de Aparare in anul 1997), conform art. 30 din Ghidul carierei militare", se arata in comunicat.

"Comisia de selectie a Ministerului Apararii Nationale pentru functiile de general/amiral a hotarat, in data de 8 noiembrie 2001, sa se supuna aprobarii ministrului nominalizarea a 17 colonei/comandori, carora sa li se acorde gradul de general de brigada/similar. Din referatul de aprobare, semnat de ministrul apararii nationale, rezulta acordul Colegiului MApN pentru toti cei 17 ofiteri propusi. Acesta a fost transmis Presedintelui Romaniei printr-o scrisoare din 14 noiembrie 2001. La data de 29 noiembrie 2001, Presedintele Romaniei a emis un decret prin care, alaturi de alti 16 ofiteri, i s-a acordat gradul de general de brigada si colonelului Gabriel Oprea", mai spune MApN.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Lovitura grea pentru Gabriel Oprea. Ce au descoperit expertii implicati in dosarul mortii lui Bogdan Gigina
Lovitura grea pentru Gabriel Oprea. Ce au descoperit expertii implicati in dosarul mortii lui Bogdan Gigina

In seara mortii politistului Bogdan Gigina, masina care se afla Gabriel Oprea circula cu mult peste viteza legala, dar si peste viteza de deplasare a coloanei Presedintelui Romaniei,adica 70 de km pe ora.

Gabriel Oprea a fost acuzat oficial de ucidere din culpa:
Gabriel Oprea a fost acuzat oficial de ucidere din culpa: "Ma doare foarte mult. Incerc sa trec cu demnitate"

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea a fost pus oficial sub acuzare, pentru ucidere din culpa, in dosarul mortii agentului Bogdan Gigina de la Brigada Rutiera a Capitalei.

Presedintele Klaus Iohannis avizeaza cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea
Presedintele Klaus Iohannis avizeaza cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea, in dosarul in care este acuzat de ucidere in culpa.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.