Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: „Încă nu mi-am scris demisia. Nu mă cramponez de această funcţie”

×
Codul embed a fost copiat

Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, spune că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis, joi, să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele. Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

El a precizat că au fost amânate 10 intervenții și că medicii "reclamă atitudinea şi climatul în care lucrează".

"Medicii de anestezie şi terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană şi să nu dea anestezie la pacienţii cronici sau programaţi. Sigur, asigură urgenţele, garda, plus pacienţii care sunt în terapie. Au fost amânate, la prima oră, zece intervenţii. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toţi că îşi dau demisia din contractul cu gărzile şi cu spitalul", a spus Socea.

Întrebat dacă va mai putea funcţiona spitalul fără medici ATI, el a răspuns: "Nu. Va însemna un blocaj".

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Miercuri, după ce Parchetul a anunțat că face percheziții la angajați ai spitalului în ancheta privind decesele suspecte de la ATI, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demisia managerului spitalului.

„Mi-am oferit demisia, încă nu am scris-o, nu am trimis-o la minister. Nu mă cramponez de funcție, o să îmi continui activtatea ca medic”, a răspuns managerul spitalului, care este în funcție din octombrie 2021.

Acuzații de omor calificat la Spitalul Sfântul Pantelimon

Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI.

Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

În dosar, a fost reţinută şi o asistentă medicală, acuzată de mărturie mincinoasă.

"La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. şi P.M., având calitatea de medici specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Pantelimon' Bucureşti. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei şi de către o persoană care a săvârşit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei)", se arată într-un comunicat al Parchetului.

Cele două doctoriţe sunt acuzate că au provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină.

"În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun procurorii.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, ora 13,17, cele două doctoriţe, "profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15,00".

În acelaşi dosar, a fost pusă sub acuzare C.M., asistentă în cadrul Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.

"În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei", precizează anchetatorii.

Faţă de inculpatele M.M.A. şi P.M., precum şi faţă de suspecta C.M. a fost luată măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Ancheta în acest caz a fost demarată după ce, în luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul "Sf. Pantelimon" cu privire la faptul că, în perioada 4 - 7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină - un neurotransmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Citește și...
Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește cei mai mulți bani la rectificarea bugetară din Sănătate. Unde ajung
Casa Națională de Asigurări de Sănătate primește cei mai mulți bani la rectificarea bugetară din Sănătate. Unde ajung

Rectificarea bugetară din Sănătate va fi direcționată prioritar către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a afirmat ministrul de resort Alexandru Rafila. Scopul este plata medicamentelor și a tuturor prestațiilor.

Tarifele pentru transportul energiei electrice, stabilite prin metodologie aprobată de ANRE. De când se aplică
Tarifele pentru transportul energiei electrice, stabilite prin metodologie aprobată de ANRE. De când se aplică

Tarifele pentru serviciul de transport şi distribuţie a energiei electrice vor fi stabilite de la 1 ianuarie 2025 pe baza unei metodologii aprobată marți de ANRE.

Un bărbat de 71 de ani a vândut droguri unei minore pentru a întreține relații intime cu ea. A fost arestat
Un bărbat de 71 de ani a vândut droguri unei minore pentru a întreține relații intime cu ea. A fost arestat

Un bărbat de 71 de ani a fost reţinut de procurorii DIICOT şi apoi a fost arestat pentru trafic de droguri de mare risc, el fiind acuzat că ar fi vândut doze de "cristal" unei minore de 15 ani, în schimbul unor servicii sexuale.

 

Recomandări
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari
Ce înseamnă pentru Roxana Mînzatu funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Mesaj clar pentru contestatari

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut o poziție de vicepreședinte al Comisiei Europene.

Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire
Primele informații despre bărbatul care a provocat incendiul de la Palatul Parlamentului. Cum a reușit să intre în clădire

Un grav incident de securitate a avut loc, marți, chiar în Parlamentul României. Un bărbat a pătruns în zona publică a celei mai mari clădiri administrative civile din lume și a incendiat un magazin de suveniruri.

Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani
Cum puteau fi limitate proporțiile dezastrelor din Galați și Vaslui. Avertismentul primit de primării în urmă cu 9 ani

Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.