Doctorițele de la Spitalul Pantelimon vor fi prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă
Scandalul pacienților morți în primăvară, în secția de terapie intensivă a spitalului Pantelimon din Capitală, capătă o turnură șocantă.
Două doctorițe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă - de mărturie mincinoasă - după ce ofițerii de la Serviciul Omoruri ar fi strâns probe împotriva lor.
Toate trei au fost reținute. Miercuri dimineață, locuințele suspectelor au fost percheziționate.
Tribunalul Bucureşti va judeca, joi, propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pe numele celor doi medici.
Cele două cadre medicale de la terapie intensivă au părăsit sediul poliției încătuşate. După câteva ore de audieri două doctoriţe au fost acuzate de omor calificat, iar o asistentă de mărturie mincinoasă. Ancheta vizează moartea a 17 pacienți la începutul lunii aprilie în secția de ATI a spitalului Sf. Pantelimon. Li s-ar fi administrat doze diminuate de noradrenalina, un neurotransmițător menit să mențină nivelul scăzut al tensiunii arteriale.
Reținerea celor două doctoriţe este o premieră pentru medicina românească. Până acum, medicii implicați în cazuri de malpraxis, au fost acuzați în cel mai rău caz de ucidere din culpă. În cazul celor două de la Spitalul Sf. Pantelimon însă, anchetatorii vorbesc de circumstanțe agravante și anume că - „au profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei, stării de sănătate, infirmităţii sau altor cauze.”
Pentru ofițerii de la Serviciul Omoruri, marele mister rămâne motivul care i-ar fi determinat pe medici să administreze incorect tratamentul. Iar principala ipoteză pe care o investighează este aceea potrivit căreia ar fi abandonat pacienți în fază terminală ca să elibereze locuri pentru a salva pacienți cu șanse de supraviețuire.
Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: „Nişte premise care pentru mine sunt de necrezut pentru un medic, respectiv ucidere nu din culpă, ci cu premeditare, sunt situaţii extrem de grave, şi dacă se confirma cred că sunt fără precedent şi în mod evident trebuie sancţionate din punct de vedere juridic ca atare.”
Medicii anestezişti sunt suspectaţi că au scăzut în mod eliberat doza de noradrenalină unui bărbat de 54 de ani, aflat în stare gravă, internat la ATI la spitalul Sfântu Pantelimon.
”La data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie. La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, sunt acuzaţiile aduse de procurori celor doi medici.
În urma acestei evoluții a anchetei penale, ministerul sănătății le-a cerut demisia managerului Spitalului şi directorului medical. Iar cei doi au anunțat că vor renunța la funcții.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, medici, tribunalul bucuresti, pacienti morti, spitalul sfantul pantelimon, arestare preventiva,
Dată publicare:
08-08-2024 07:15