Mai mulţi furnizori de gaze se retrag, în urma creșterii prețurilor. Ce se va întâmpla cu clienții
Explozia preţurilor gazelor pe piaţa angro, care a majorat costurile de achiziţie ale furnziorilor peste nivelul facturat clienţilor, începe să se simtă şi pe piaţa autohtonă.
Restart Energy a anunţat că renunţă, începând cu 2022, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse din piaţă ale Profit.ro susţin că alte 3-4 companii, printre care şi Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienţi, au solicitat, din proprie iniţiativă, operatorului de transport, Transgaz, rezilierea contractelor de echilibrare şi transport, adresându-se şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru retragerea licenţei de furnizare.
Motivul pentru care aceşti furnizori doresc să renunţe la activitatea de furnizare este explozia preţurilor pe piaţa angro, care a condus la situaţia în care costul de achiziţie al gazelor este superior preţului facturat clienţilor.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
“În data de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenţei de furnizare şi desemnarea unui furnizor de ultima instanţă pentru clienţii Tulcea Gaz. Încetarea relaţiei contractuale cu Transgaz este o consecinţă a acestei solicitări”, a precizat Tulcea Gaz pentru Profit.ro, potrivit News.ro.
Motivul prezentat de companie a fost creşterea fără precedent a preţurilor pe piaţa gazelor naturale, comparativ cu anul 2020, care a generat dificultăţi majore de asigurare a fluxului de lichidităţi necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece 2021-2022, transport, garanţii, costuri suplimentare cu echilibrări.
Potrivit companiei, Engie România SA (acţionar al Tulcea Gaz cu o participaţie de 30% - n.r.), a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultima instanţă (FUI), locurile de consum ale clienţilor finali din portofoliu, începând cu 8 noiembrie.