Mafia hainelor contrafacute:castiguri de sute de mil. de dolari si bate rupte pe spatele angajatilor
"Castiga sute de milioane de euro anual si sunt in stare si sa ucida pentru banii astia". Iata ce spune un barbat care a lucrat pentru o firma de import.
El sustine ca reprezentantii ei aduc haine din Turcia, majoritatea contrafacute, pe care le subevalueaza in acte. Politistii cunosc modul de operare, dar le este greu sa demonstreze frauda.
Batut si amenintat cu moartea, sub pretextul ca ar fi furat din marfa, fostul angajat a povestit ce se intampla. Iar politistii din Ilfov au organizat un flagrant.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Si au gasit saci de haine contrafacute, in valoare de cateva sute de mii de euro. In timp ce verifica acest depozit, politistii au interceptat si un camion, proaspat intrat in tara. Si el este plin cu saci intregi de haine, chipurile de firma.
Si camionul, si depozitul apartin, potrivit informatiilor, aceleiasi firme. Iar reprezentantii ei stiu ca sunt in afara legii si incearca sa-si ascunda, pe cat posibil, urmele.
Actiunea este insa o picatura intr-un ocean, caci povestea acestei firme este mult mai ampla. Si este, spun anchetatorii, povestea majoritatii celor care aduc haine din strainatate si le vand in complexele comerciale de la marginea Capitalei.
Totul incepe intr-un punct vamal de la marginea Bucurestiului. Aici, TIR-urile care vin din Turcia incarcate cu peste 300 de saci de haine ar trebui controlate. Dar nimeni nu le verifica, povesteste un barbat care a lucrat in sistem.
Din vama, TIR-ul ajunge la un depozit dosit, intr-o curte de pe soseaua Stefanesti, unde marfa este sortata si incarcata in dube mai mici. Chiar daca vreun politist sau comisar al Garzii Financiare ar trece pe aici, ar pleca la fel de repede, spune fostul angajat.
"Ei cu gura lor au spus ca au dat 10.000, ca sa plece aia de acolo, 10.000 de dolari", a dezvaluit un fost angajat.
Falsurile ajung la depozite din Voluntari si la centrele comerciale de la periferia Capitalei.
Aici insa, chiar daca reusesti sa intri, nu poti sta prea mult. Fiecare persoana straina este imediat abordata de indivizi dubiosi.
Hainele contrafacute sunt insa doar un detaliu. Banii vin din actele false. Sacul pleaca din Turcia la valoarea de 1.000 de dolari. 300 de saci intr-un TIR, 300.000 de dolari. In actele de vama insa, nu apar mai mult de 10-15.000 de dolari.
"Pe acte va dati seama ca e trecut minimum legal, garantia data trecuta a fost de 2.000 de dolari, la 300 de saci de marfa. Ganditi-va la cat a fost evaluata marfa aia, ca sa lasi doar 2.000 de dolari", a mai spus fostul angajat.
Iar varianta lui este confirmata si de politisti, care au mai multe anchete in desfasurare pentru acest mod de operare.
In plus, transportul costa si el 240 de dolari metrul cub. Iar un astfel de vehicul aduce cam 200 de metri cubi de saci plini de haine.
"Sunt 50.000 de dolari din start care nu sunt declarati, se incaseaza pur si simplu de la client fara niciun fel de chitanta, va spun pentru ca am vazut cum se face", a mai dezvaluit fostul angajat.
Intr-un an de zile, acesti indvizi castiga cel putin 100 de milioane de dolari. Pentru acesti bani, sunt in stare de orice. Sa te fereasca Dumnezeu sa nu le iasa sacii la numaratoare:
"M-au batut. M-au amenintat ca imi dau foc. I s-a mai intamplat unui sofer, i-a disparut marfa din masina, l-au batut de au rupt batele de lemn pe el", a spus fostul angajat.
Situatia pare scapata de sub control. Chiar daca o firma pica, alte doua se ridica imediat. Fenomenul este ca o ciuma care nu poate fi starpita cu un aparat de stat corupt si bolnav.