MAE recomanda evitarea calatoriilor in Libia si parasirea teritoriului, ca urmare a deteriorarii situatiei de securitate
Ministerul de Externe face un apel ferm catre cetatenii romani sa evite orice fel de calatorie cu destinatia Libia, iar celor care se afla in zona sa ia in considerare parasirea teritoriului libian.
"Cetatenii romani care decid sa ramana in continuare in Libia, pe proprie raspundere, in pofida degradarii situatiei generale si a recomandarilor MAE, trebuie sa manifeste prudenta maxima si sa mentina contactul permanent cu Ambasada Romaniei la Tripoli", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Totodata, Ministerul de Externe informeaza cetatenii romani ca starea de conflict din Libia escaladeaza, avand loc confruntari armate puternice intre militiile rivale, in special in zonele Tripoli si Benghazi. Activitatile gruparilor criminale (respectiv asasinate, rapiri, jafuri, furturi de masini) contribuie, de asemenea, la mentinerea unei stari generalizate de insecuritate.
MAE mai informeaza ca frontierele terestre cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger si Sudan sunt inchise, singurul punct de frontiera terestra deschis fiind cel cu Tunisia, iar Aeroportul International din Tripoli este grav afectat si inutilizabil, existand in acest moment un singur aeroport functional, cel din Misrata (la 200 km est de Tripoli).
Numeroase state europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda, Franta si Italia, si-au indemnat cetatenii sa paraseasca Libia, unde un convoi al ambasadei britanice a fost atacat duminica, in contextul intensificarii violentelor, relateaza AFP.
Statele Unite si-au evacuat, sambata, sub escorta aeriana, intregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, care se afla de la 13 iulie in mijlocul unor confruntari violente intre militii rivale, pe drumul catre aeroportul din Tripoli.
Guvernul interimar de la Tripoli a avertizat, vineri, in privinta "prabusirii statului" libian, in contextul in care capitala Libiei este afectata de 13 zile de lupte intre militii rivale, relateaza AFP.
Aeroportul international de la Tripoli este inchis din 13 iulie, cand au inceput luptele, soldate cu cel putin 47 de morti si 120 de raniti, potrivit unui ultim bilant furnizat de Ministerul Sanatatii.
Aceste confruntari, cele mai violente la Tripoli de la indepartarea de la putere a regimului lui Muammar Gaddafi, in 2011, au izbucnit in urma unui atac comis de o grupare armata alcatuita din combatanti islamisti si fosti rebeli din orasul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care incearca sa-i alunge de la aeroport pe fostii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.