MAE condamnă ”cu fermitate” testul nuclear efectuat de Coreea de Nord
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României condamnă în termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) la data de 3 septembrie 2017.
În opinia ministerului, reprezintă o nouă ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al instituţiei.
”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de continuarea acţiunilor provocatoare ale autorităţilor nord-coreene, care reprezintă încălcări grave ale rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi conduc la creşterea la un nivel fără precedent în ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeană”, se arată în comunicatul MAE.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul îşi reiterează ”apelul hotărât” adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de manieră completă, verificabilă şi ireversibilă şi de a se abţine de la orice acţiune ce afectează stabilitatea regională şi globală.
”România va continua să susţină în mod activ eforturile internaţionale vizând denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace paşnice”, mai spune MAE.
Regimul nord-coreean a anunţat duminică dimineaţă oficial că a testat cu succes o nouă bombă cu hidrogen, proiectată tocmai pentru a fi ataşată de noile rachete balistice intercontinentale testate în ultimele luni de către Phenian, relatează BBC.
În acest sens, televiziunea de stat a anunţat că detonarea unei bombe cu hidrogen a fost ordonată de liderul Kim Jong-un şi s-a dovedit un ”succes complet”, fiind vorba de un pas ”semnificativ” în completarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Acest anunţ vine la doar câteva ore după ce seismologii au detectat un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 în nord-estul peninsulei Coreene, unde există un cunoscut poligon nuclear al regimului de la Phenian.
De asemenea, presa sud-coreeană a publicat mai multe poze în care Kim Jonh-un pare că semnează ordinele pentru detonarea bombei cu hidrogen la Punggye-ri.
Autorităţile sud-coreene susţin că mişcarea sesmică a avut loc în districtul Kilju, unde este situat poligonul de teste nucleare Punggye-ri.
”Puterea este de zece sau douăzeci de ori mai mare decât în alte teste anterioare. Această scală este la nivelul la care oricine poate spune că e vorba de testarea unei bombe cu hidrogen”, a declarat Said Kune Y. Suh, un profesor de inginerie nucleară de la Universitatea Naţională din Seul.
Mişcarea sesimică a fost detectată la câteva ore după ce liderul Kim Jong-un a fost prezentat de presa nord-coreeană cu un nou tip de bombă cu hidrogen. De asemenea, presa a relatat că aceasta ar putea fi ataşată unei rachete balistice. Însă, niciuna dintre aceste informaţii nu a putut fi verificată din surse independente, potrivit jurnaliştilor BBC.
”Bomba H, a cărei putere explozivă este ajustabilă de la zeci la sute de kilotone, este o focoasă termonucleară multifuncţională cu o mare putere distructivă”, se arată într-un material transmis de agenţia nord-coreeană KCNA.
De asemenea, experţii japonezi de la Agenţia Naţională de Meteorologie au precizat că undele seismice detectate după posibila explozie au fost de zece ori mai puternice decât în cazul unor teste nucleare anterioare ale regimului de la Phenian.
Acest lucru înseamnă că regimul nord-coreean ar fi putut să-şi detoneze cel mai puternic exploziv nuclear realizat până în acest moment. Însă, o asemenea acţiune ar reprezenta o provocare directă la adresa preşedintelui Donald Trump, care a discutat cu doar câteva ore înainte cu premierul Japoniei, Shinzo Abe, despre escaladarea crizei nucleare din peninsula Coreeană.
Mai mulţi martori din localitatea chineză Yanji, care este situată în apropierea graniţei nord-coreene, au precizat că au simţit undele seismice, ce au durat în jur de zece secunde şi au fost urmate de o replică. Autorităţile chineze au detectat opt minute mai târziu o replică de 4,6 în apropierea aceloraşi coordonate din districtul Kilju.