Protestele fermierilor au ajuns și în Bulgaria. MAE avertizează șoferii români că sunt restricţii de circulaţie

proteste franta

Protestele fermierilor ajung, marți, și în Bulgaria, unde producătorii agricoli din întreaga țară vecină ies în stradă pentru a protesta față de măsurile de sprijin propuse de guvernul de la Sofia.  

Potrivit Novinite, membrii Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NAG), asociație care face parte din Camera agrară bulgară (BAC), au anunțat intenția de a bloca intersecțiile din întreaga țară timp de două ore, începând cu ora 10.00.

Acțiunea de protest urmează să se intensifice în fiecare zi, cu excepția weekend-urilor, până când cererile lor vor fi îndeplinite.

Arterele rutiere majore, inclusiv podurile peste Dunăre - din Ruse și Vidin - secțiuni ale autostrăzii Trakia și drumul principal Sofia-Ruse vor fi afectate de aceste blocaje.

Nemulțumirea fermierilor bulgari a apărut din cauza metodologiei de sprijin propusă de guvern, despre care aceștia susțin că nu dispune de expertiză economică și că nu abordează pierderile tot mai mari suferite de fermieri în ultimii ani.

Citește și
proteste grecia
MAE, atenţionare de călătorie pentru Grecia. Proteste ample preconizate în Atena
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Luni, reprezentanții a peste 20 de organizații agricole s-au adunat în fața Ministerului Agriculturii, cerând demisia ministrului Kiril Vatev.

Supărarea lor a fost provocată de afirmația guvernului, potrivit căreia producția de cereale a fost foarte profitabilă în Bulgaria, citând profituri de aproximativ 3 miliarde de leva declarate de producătorii de cereale pentru anul 2022.

Prim-ministrul Nikolai Denkov a respins protestele, declarând că nu există nicio justificare pentru sprijinul statului atunci când fermierii au profit, susținând că protestele au legătură cu iminenta rotație a cabinetului.

În plus, fermierii resping oferta guvernului de 150 de milioane BGN pentru a sprijini diverse sectoare agricole, inclusiv producția de fructe și legume, producția în sere, viticultura și creșterea animalelor.

Aceștia pledează pentru o reevaluare a măsurilor de sprijin pentru a compensa pierderile cauzate de războiul din Ucraina, costurile de producție, condițiile climatice și cerințele din cadrul Green Deal.

Traficul prin PTF Giurgiu, oprit din cauza protestului fermierilor bulgari

Traficul prin PTF Giurgiu-Ruse este oprit marţi pe ambele sensuri din cauza unui protest al fermierilor bulgari care se desfăşoară în sensul giratoriu din PTF Ruse.

"Începând cu ora 10:10 traficul este oprit pe ambele sensuri pentru toate mijloacele de transport din cauza protestului fermierilor bulgari in sensul giratoriu din PTF Ruse. Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost informat, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, cu privire la faptul că în zilele de 6 şi 7 februarie 2024, în intervalul orar 10:30-12:30, pe teritoriul Bulgariei vor fi desfăşurate acţiuni de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu', se arată într-un comunicat de presă, emis marţi, de ITPF Giurgiu, citat de Agerpres.

Potrivit ITPF Giurgiu, în funcţie de evoluţia situaţiei în punctul de trecere a frontierei, timpii de aşteptare vor fi actualizaţi periodic.

În prezent, timpul de aşteptare la controlul de frontieră, prin PTF Giurgiu, este de 120 de minute pe ambele sensuri de mers, atât pentru camioane cât şi pentru autoturisme.

MAE, atenționare pentru șoferii din România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde, începând de marţi, au loc proteste ale agricultorilor, care vor determina restricţii de circulaţie.

Potrivit MAE, în Bulgaria, în conformitate cu datele publicate de Asociaţia Naţională a Producătorilor de Cereale, se vor desfăşura acţiuni de protest, începând din 6 februarie, în intervalul orar 10:00 – 12:00, prin blocarea drumurilor principale şi a punctelor de frontieră.

Astfel, în cazul frontierei comune cu România, sunt avute în vedere ca spaţii pentru proteste: Podul Dunării I (Giurgiu-Ruse), Podul Dunării II (Calafat-Vidin), localităţile Tutrakan, Silistra, Kardam şi Durankulak. Este prevăzută blocarea punctelor de trecere a frontierei corespondente acestora, precum PTF Giurgiu-Ruse, PTF Vidin-Calafat, PTF Silistra-Ostrov Călăraşi, PTF Kardam-Negru Vodă şi PTF Durankulak-Vama Veche. De asemenea, producătorii agricoli bulgari intenţionează să blocheze intersecţii şi segmente importante de drum în interiorul teritoriului bulgar, precum tronsonul Sofia-Ruse, în dreptul localităţii Gorni Dabnik şi în dreptul localităţii Lukovit.

MAE recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia de la punctele de frontieră aflate la frontiera comună cu Republica Bulgaria, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republcia Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerile Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (https://mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Continuă protestele fermierilor din Belgia. Protestatarii blochează livrările, iar comercianții rămân fără marfă
Continuă protestele fermierilor din Belgia. Protestatarii blochează livrările, iar comercianții rămân fără marfă

Dacă în Franța fermierii au renunțat la proteste, iar tractoarele s-au retras de pe șosele în Belgia vecină o parte dintre agricultori își continuă acțiunile și în acest sfârșit de săptămână.  

MAE, atenţionare de călătorie pentru Grecia. Proteste ample preconizate în Atena
MAE, atenţionare de călătorie pentru Grecia. Proteste ample preconizate în Atena

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află, tranzitează ori care intenţionează să călătorească în Grecia că a fost emisă a avertizare cu privire la existenţa unui risc crescut de producere a unor proteste violente în Atena.

Primele proteste ale fermierilor din Elveția au început la Geneva. Defilare de tractoare pe străzi
Primele proteste ale fermierilor din Elveția au început la Geneva. Defilare de tractoare pe străzi

Un grup de aproximativ 30 de tractoare a defilat sâmbătă pe străzile din Geneva, pentru ca fermierii elveţieni să îşi exprime revolta şi revendicările. 

Fermierii polonezi vor să blocheze din nou frontiera cu Ucraina. Graniţa dintre Olanda şi Belgia a fost blocată vineri
Fermierii polonezi vor să blocheze din nou frontiera cu Ucraina. Graniţa dintre Olanda şi Belgia a fost blocată vineri

Fermierii polonezi din sindicatul Solidaritatea plănuiesc o grevă generală începând de vinerea viitoare cu blocarea punctelor de trecere a frontierei dintre Polonia şi Ucraina, alăturându-se astfel unor proteste similare care cuprind treptat Europa.

Fermierii polonezi anunță blocarea drumurilor din toată țara și a frontierei cu Ucraina. ”Răbdarea noastră s-a epuizat”
Fermierii polonezi anunță blocarea drumurilor din toată țara și a frontierei cu Ucraina. ”Răbdarea noastră s-a epuizat”

Sindicatul fermierilor polonezi Solidaritatea plănuieşte o grevă generală începând de vinerea viitoare, cu blocarea punctelor de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina, alăturându-se astfel unor proteste similare în toată Europa.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”
Donald Trump spune în ce condiții va recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale. ”Va trebui să luptăm”

Republicanul Donald Trump a refuzat să se angajeze explicit să recunoască rezultatul noii sale confruntări cu Joe Biden în timpul alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie, potrivit unui interviu difuzat joi, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.