Lupul dacic, logo-ul României pentru preşedinţia Consiliului UE, creat de un elev de 14 ani
Un lup dacic stilizat va fi logo-ul României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe.
Concursul a fost câştigat de un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, în vârstă de 14 ani. În discursul său, elevul Ioan Nicolae Dobrinescu a spus că este un logo făcut din suflet şi şi-a exprimat tristeţea faţă de faptul că oameni care nu-l cunosc au scris despre el "lucruri nepotrivite" şi l-au denigrat "pentru un desen".
Festivitatea de premiere a avut loc joi, la Colegiul Naţional ”I.L. Caragiale”, în prezenţa ministrului Educaţiei, Liviu Marian Pop, ministrului Delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu şi a lui Gabriel Liviu Ispas, Secretar de Stat la MEN - care au înmânat diplomele câştigătorilor.
Câştigătorii concursului au fost desemnaţi de votul publicului, exprimat pe reţeaua de socializare Facebook, care a contat în proporţie de 50%, şi de decizia juriului.
Concursul a fost câştigat de elevul Ioan Nicolae Dobrinescu, în vârstă de 14 ani, care a obţinut 77,32 de puncte (50 de pe Facebook şi 27,32 de la juriu). Premiul constă în suma 3.000 de euro.
Premiul al doilea, în valoare de 2.000 de euro, le-a revenit elevilor David Tudor Munteanu şi Vlad George Sandu (echipa ”Doi tineri visători”), de la Liceul Teoretic ”O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, judeţul Harghita (cu 60 de puncte – 39,32 de pe Facebook şi 20,68 de la juriu).
Premiul al treilea, în valoare de 1.500 de euro, a fost câştigat de Oana Alexandra Molea, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, aceasta obţinând 44,78 de puncte (22,21 de pe Facebook şi 22,58 de la juriu).
Au fost acordate şi două menţiuni, studenţilor Ioan Milotoiu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca (37,69 de puncte – 20,27 de pe Facebook şi 17,442 de la juriu), şi Matei Chebeleu de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism (32,04 puncte – 6,09 de pe Facebook şi 25,95 de la juriu).
Toţi cei cinci premianţi vor face o călătorie la Bruxelles, unde vor vizita toate instituţiile europene.
”Nu ştiu dacă alte ţări din Uniunea Europeană au recurs la un asemenea demers pentru desemnarea unui logo. Chiar dacă unii politicieni sau un politician am înţeles că se agaţă politic de acest logo, îmi cer eu scuze faţă de elevi, faţă de câştigător, în numele lui, chiar dacă este politican de opoziţie. Este meritul vostru şi influenţa politică nu are ce să caute în şcoală”, a spus ministrul Educaţiei, precizând că a semnat toate diplomele.
În discursul său de primire a premiului, câştigătorul concursului a făcut referire la vocile care i-au criticat creaţia.
”Din păcate, am remarcat cu tristeţe cum oameni care nu mă cunosc au scris lucruri nepotrivite despre mine şi m-au denigrat pentru un desen. Un logo făcut din tot sufletul. Pentru mine, Uniunea Europeană trebuie să fie sigură pe sine, puternică. Da, ca un lup. Un lup care din ce am învăţat la istorie este prezent în toate culturile europene. Tot la şcoală am învăţat că România are cea mai mare populaţie de lupi din Europa. Eu sunt foarte bucuros că protejăm natura. Şi cred că trebuie spus Europei acest lucru. Dar aceste lucruri nu au contat. Nu a contat că pentru prima dată zeci de tineri au venit cu ideile lor, că un juriu ne-a ales şi că mii de oameni ne-au votat. Eu sper ca şi noi tinerii să avem libertatea să alegem cum vrem să fie Uniunea Europeană. Dar mai ales să alegem un simplu logo”, a spus elevul.
Câştigătorul premiului I spune că încă nu s-a hotărât ce va face cu premiul său.
Înainte de înmânarea diplomelor, Victor Negrescu a precizat că au participat aproximativ 10.000 de persoane la votul de pe internet pentru alegerea logo-ului şi a explicat celor prezenţi ce va însemna preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
”Preşedinţia va începe la 1 ianuarie 2019, o vom deţine timp de şase luni. Practic, timp de 6 luni, România va media dialogul la nivel european. Nu va dicta, nu se va impune, ci va genera consensul la nivel european. Deci rolul nostru trebuie să fie unul constructiv, participativ, unul prin care convingem statele membre să aibă un punct de vedere comun. Dar asta nu înseamnă că preşedinţia nu dă şi o linie directoare pentru activitatea UE. (…) În această preşedinţie nu suntem singuri, suntem implicaţi cu alte două state – Finlanda şi Croaţia. Suntem prima ţară, parte a acestui trio. Nu decidem singuri.”, a explicat Victor Negrescu.
”Pe perioada preşedinţiei noastre ne vom ocupa şi de bugetul european. Implicarea sistemului educaţional românesc în acest proces are ca menire să transmită şi un mesaj către partenerii noştri europeni, că poate ar fi oportun ca în plan european să acordăm mai multe finanţări domeniului educaţional, să îi sprijinim mai mult pe tineri. Şi cred că este important şi ceea ce transmitem dincolo de cuvinte”, a adăugat el.
Victor Negrescu a anunţat că vor fi lansate programe de voluntariat şi de internship pentru tineri.
”O să lansăm un program de voluntariat, la care vă invităm pe toţi, cei care sunt majori, cei care sunt minori trebuie să aibă acordul părinţilor, o să avem programe de internship, de asemenea, disponibile pentru toate vârstele, dar mai ales tinerii. Am discutat cu domnul ministru Pop despre posibilitatea ca înainte de 2019 să introducem un mic material informativ pentru elevi şi studenţi despre ce înseamnă preşedinţia Consiliului Europei”, a menţionat ministrul.
Logo-ul câştigător urmează să fie ”remasterizat, stilizat” şi implementat în urma unei expertize tehnologice.
Juriul concursului a avut 19 membri: Alina Bârgăoanu (decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti), Rareş Bogdan (realizator al emisiunii „Jocuri de putere“, Realitatea TV), Andrei Borţun (preşedinte „The Institute“), Dan Cărbunaru (director „Calea Europeană“), analistul politic Bogdan Chirieac, Oana Cociaşu (preşedinte Consiliul Român pentru Publicitate), Mihai Coman (fondator şi decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti), Bogdan Deleanu (membru fondator „Europuls“)
Lista membrilor juriului a fost completată de: Victor Dobre (director executiv International Advertising Association), Mircia Dumitrescu (grafician, pictor şi sculptor, membru corespondent al Academiei Române, secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual), Bogdan Enoiu (manager general McCann Erickson Bucureşti), Laura Frunzeti (director executiv Consiliul Român pentru Publicitate), Dana Grecu (realizator al emisiunii „Adevăruri Ascunse“, Antena 3), Sabina Iosub (realizator al emisiunii „Be EU“, Antena 3), Bogdan Naumovici (managing partner „23 Communication Ideas“), Anne Marie Obretin (director executiv Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România), Gabriel Pătru (preşedinte Asociaţia Industriei de Marketing şi Publicitate Online din România), Maria Predoiu (preşedinte International Advertising Association România) şi Iuliana Rada, director de program, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Platforma RO 2019).