Luptă contracronometru pentru viață, la Crevedia. Bilanțul răniților a ajuns la 57
În mijlocul flăcărilor și al norilor de fum s-a dus până azi-noapte târziu o luptă contracronometru pentru viață.
Zeci de ambulanțe i-au preluat pe bandă rulantă pe cei 57 de răniți și i-au transportat la spitale. Pentru unii s-a decis transferul în Belgia și Italia, pentru îngrijiri de specialitate.
În București, la unitățile medicale, a fost chemat inclusiv personal aflat în libere.
Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional!
La spitalul Floreasca, ambulanțele și echipajele SMURD au început să vină. Curtea este plină. Lasă pacienții răniți și pleacă foarte rapid, cel mai probabil să preia alte victime.
Bogdan Opriță, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca: „Au fost aduse un număr de 30 de victime, dintre care trei în urma exploziei inițiale și un număr de 27 din a doua explozie. Unul singur nu prezenta arsuri. A fost afectat de suflul exploziei. Restul prezintă arsuri pe diferite procente de suprafață corporală. Mai grav dintre ei până acum fiind cinci, doi sunt pompieri. Trei dintre acești cinci pacienți au fost deja duși în sala de operație și au suferit intervenții chirurgicale specifice".
După prima explozie au fost șapte răniți, iar un bărbat de 56 de ani a murit. A suferit un infarct, după ce și-a văzut soția cu arsuri. A fost resuscitat timp de trei ore, fără succes însă.
Cele mai multe victime - 50 - au fost după a doua deflagrație. Pe lângă trecători și localnici, au fost răniți și 43 de angajați din cadrul MAI - 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi.
La fața locului a venit și Șeful Deprtamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a asistat la cea de-a doua explozie.
Raed Arafat, șeful DSU: „Am convocat celula de coordonare. Evaluăm situația răniților la spitale și ce locuri sunt, s-a discutat cu colegii de la Ministerul Apărării".
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „În momentul de față avem disponibile sau am avut, pentru marii arși, circa șase paturi la Bagdasar și Floreasca. Mai avem unul la Timișoara și unul la Iași. Orice alt pacient cu arsuri extinse va fi trasferat în Belgia sau Italia".
Autoritățile au anunțat că a fost activat sistemul european de protecție civilă, pentru ca victimele cu răni grave să fie transferate la spitale din străinătate.
Primii doi pacienți care beneficiază de acest mecanism sunt cei doi pompieri internați la Spitalul de Urgență Floreasca. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafața corpului. Ei au fost trimiși la tratament la spitalul militar din Bruxelles, după ce în jurul orei 03:00 dimineața au plecat din BAZA 90 Transport Aerian.
Bogdan Opriță, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca: „Suprafața arsa a lor este mai mică, dar au arsuri de cai aeriene superioare. Ceilalți pacienți, cel puțin cei din veniți din explozia inițială, doi dintre ei, au peste 95% suprafață arsă gradul III și IV. Nu putem evalua acum dacă ei pot fi transferați sau nu".
Alți doi pacienți au fost transportați în jurul orei 06:00 în Italia.
Ministerul Afacerilor Interne a înființat și două linii telefonice speciale, pentru rudele care caută informaţii despre victimele exploziilor produse la staţia GPL din Crevedia. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să meargă să doneze sânge.