Luna concediilor pentru românii din străinătate. Unii au venit la relaxare, alții la muncă în gospodărie
August este, mai ales în Occident, luna concediilor. Iar mulți români care lucrează în străinătate vin acasă la cei dragi.
Unii au de terminat lucrări la casele pe care și le ridică, sau participă la nunțile unor rude sau prieteni. Toți se întâlnesc la plecare în vămi, unde cozile se întind deja, zilele acestea, pe kilometri întregi.
De la începutul lunii, aproximativ 300 de mii de oameni au trecut prin vămile din Arad, Bihor şi Satu Mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cea mai aglomerată vamă este zilele acestea Nădlac II. Zeci de mii de oameni au trecut în ultimele zile pe aici, iar timpul de așteptare a ajuns și la 100 de minute. Răbdarea șoferilor nu a ținut atât, așa că au apăsat pe claxoane.
Român: „A fost bine, ne-am văzut toate neamurile, părinții, frații și acum mergem înapoi la muncă”
Reporter: Când vă mai întoarceți?
Român: „Sperăm că ne mai întoarcem de Crăciun, dacă nu, anul viitor la vară."
„Am fost la Ocna Sibiului, la Păltiniș, Bălea, a fost foarte frumos, curat mâncarea bună, venim în fiecare an" spune altcineva.
În timp ce pentru unii s-a încheiat concediul şi e gata şi nunta, pentru alţii, abia veniţi în ţară, forfota acum începe.
Un cuplu din Țara Oașului lucrează în străinătate de 7 ani și sunt deja căsătoriți, dar nu au apucat să organizeze petrecerea până acum. Cuplul mai are și alte angajamente: alte 20 de nunți la care trebuie să participe.
Florica și Petru: „Suntem plini până peste cap cu nunta noastră și alte nunți. Iar o nuntă ține 3 zile aici. Ar ajunge între 60-70 de mii de euro poate mai mult.”
Și familia Feher are concediul plin. Oamenii locuiesc de mulți ani în Marea Britanie, dar și-au ridicat și două case în România, la Racșa, unde stau ei, copiii și socrii. Acum au venit să construiască două garaje și o terasă.
Vacanța administrativă
Floarea Feher: „Niciodată nu venim acasă la odihnă. Având în vedere că avem de participat la 10 nunți, am alocat 2000 de lire, plus minus… pentru construcții, iar un buget."
Aşadar, vacanța este în principal administrativă pentru cei mai mulți.
Româncă din Italia: „Să zic adevărul... Acte la copii, cel mai important. De asta am și venit.”
Stabiliți de mult în alte state, unii își trimit doar copiii în țară ca să învețe limba română, dar și noțiuni de istorie sau geografie, pe care altfel nu ar avea de unde să le deprindă. La Sângeorz Băi, în Bistrița-Năsăud, 130 de copii sunt într-o tabără organizată.
Larisa Axinia, coordonator: „Să lege relații de prietenie și, în același timp, să vorbească în limba română.”
De la începutul verii și până acum, alți peste o mie de copii şi adolescenţi au fost în aceeași tabără. Participarea este gratuită.