Lukaşenko declară că Belarusul „participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă
Preşedintele belarus Aleksand Lukaşenko a declarat, marţi, că „Belarusul participă” în războiul din Ucraina, dar nu este o parte militară activă în conflict.
„În ceea ce priveşte participarea noastră la o operaţiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligaţiile”, a afirmat Lukaşenko în timpul unei întâlniri militare, potrivit unei înregistrări video a întâlnirii transmisă agenţia de ştiri de stat Belta.
El a mai spus apoi că ţara sa „participă” în război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus şi împiedicând „un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operaţiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania şi Letonia”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Aşa cum am spus, nimeni nu va împuşca ruşi în spate de pe teritoriul Belarusului. Aceasta este participarea noastră”, a subliniat liderul belarus.
Lukaşenko a adăugat că Belarusul este, de asemenea, prins în conflict ca punct de intrare pentru refugiaţi.
„Da, tratăm oamenii dacă este necesar. Da, hrănim oamenii. Şi nu numai pe ruşi. Îi hrănim în special pe acei refugiaţi, cerşetori, oameni săraci care vin la noi din Ucraina... Cum să nu-i hrănim, cum să nu-i tratăm? Aceasta este participarea noastră în această operaţiune militară. Nu există altă cale şi nu va exista”, a continuat preşedintele belarus.
El a menţionat că Minskul nu intenţionează să anunţe vreo mobilizare, dar că intenţionează să înveţe din experienţa Rusiei.
Lukaşenko a fost un aliat apropiat al omologului său rus Vladimir Putin, iar Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru trupele ruse în luna februarie.
Liderul belarus a denunţat anterior că ţara sa a fost „târâtă” în război.