Ludovic Orban promite noi măsuri de relaxare de pe 15 iunie: „Să se bucure de mare, de plajă”

Ultima actualizare: 07-06-2020 09:31

Noi măsuri de relaxare vor urma după data de 15 iunie.

Este promisiunea lui Ludovic Orban, după o vizită inopinată la terasele din Centrul Vechi al Capitalei.

Premierul a discutat cu reprezentanții industriei HORECA şi au stabilit că, de la jumătatea lunii, o parte din restricții să fie ridicate.

O veste bună a dat și pentru cei care vor dori să călătorească în străinătate. O vor putea face fară restricții, însă doar în anumite țări.

La o săptămână de când au fost redeschise terasele, premierul Ludovic Orban promite că de la jumătatea acestei luni românii vor avea parte de o nouă relaxare a condițiilor, inclusiv pentru călătoriile în străinătate.

Ludovic Orban, prim-ministru: „Am avut discuții legate de reevaluarea în baza procedurilor internaționale a riscului epidemiologic în fiecare țară care va permite excepții pentru anumite țări care sunt sub un indice. Țări unde există răspândire mică a epidemiei, de exemplu Austria care a ajuns la 400 de cazuri active, Grecia, Bulgaria. Sunt mai multe țări unde a fost redus cazul persoanelor infectate și unde nu va mai fi necesară măsura izolării la domiciliu la întoarcerea din țara respectivă.”

Reporter: „Deci ar putea să plece în concediu după această dată?”

Ludovic Orban: „După ce se va lua dezicia. Am modificat hotărârea de guvern tocmai pentru a permite această reevaluare."

Acum reprezentații teraselor sunt obligați să distanțeze mesele clienților și nu au voie să primească mai mult de patru persoane la aceeași masă, ca atare, o parte din reprezentații industriei au cerut premierului și alte măsuri de relaxare.

Premierul a avut aceaste discuții informale într-un mic tur al teraselor din Centrul Vechi al Capitalei. Ludovic Orban s-a oprit la patru dintre acestea și a stat la masă alături de colegii săi, respectând însă restricțiile.

Reporter: „Cum e la terasă?”

Ludovic Orban: „Având în vedere că nu am mai avut nicio ieșire de foarte mult timp, sigur, m-am simțit foarte bine și e plăcut să socializezi cu oameni apropiați și inclusiv să vezi oameni plimbându-se pe stradă.”

Reporter: „Nu v-a fost teamă că celelalte terase s-au speriat că poate ați venit în inspecție?”

Ludovic Orban: „Am eu față de inspector? Nu, de inspecție se ocupă alte instituții ale statului. Oricum, în această perioadă, le-am recomandat o prezență limitată, dar să solicite respectarea măsurilor fără să ia măsuri foarte dure din prima, să ceară conformarea și să revină după aceea să verifice dacă există această conformare."

Este primul weekend prelungit în care românii au putut să plece în mici vacanțe, la mare sau la munte.

Ludovic Orban: „Sincer, mă bucur. Îi rog să respecte regulile, să se bucure de mare, de plajă, de activitățile specifice sezonului estival la mare, fără să se îmbolnăvească și pot face asta, să se simtă și bine, dar să evite și îmbolnăvirea."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO