Orban: Vom avea o nouă ordonanță militară. Persoanele de peste 65 ani vor putea ieși din casă într-un anumit interval
Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că interdicţia de a ieşi din casă pentru persoanele de peste 65 de ani nu va fi valabilă pe tot parcursul unei zile.
Orban a anunțat o nouă ordonanţa militară care va fi prezentată, marți seară, de ministrul de Interne şi care va conţine restricţii obligatorii şi pentru deplasările între 6:00 şi 22:00. Orban a afirmat că cetăţenii vor putea ieşi din casă pentru a putea merge la serviciu, pentru a-şi face cumpărăturile necesare, pentru a face mişcare în jurul locuinţei sau pentru a-şi plimba animalele de companie.
Premierul a menționat că informaţia conform căreia persoanele de 65 de ani nu vor avea permis accesul în afara locuinţei necesită precizări, aceste persoane urmând să poată merge la cumpărături într-un anumit interval în timpul zilei şi în intervale dedicate vârstnicilor în magazine.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Pentru a-i proteja, se va institui practic această interdicţie de a ieşi de la domiliciu, dar nu pe toată perioada zilei, vor fi perioade când cei peste 65 de ani se pot deplasa. Să nu interacționeze cu alţi cetăţeni, să îşi cumpere ce au nevoie”, a explicat premierul.
Răspunsurile lui Orban la întrebările jurnaliștilor
Întrebare: Înțeleg că cei care sunt în carantină, vor putea fi monitorizați electronic...
Ludovic Orban: Împreună cu STS, punem la punct o aplicație care să ne permită să urmărim electronic persoanele aflate în carantină sau în izolare. Funcționarea unui astfel de soft va ușura activitatea instituțiilor implicate. Haideți să fim corecți, foarte mulți dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificați dacă respectă izolare. Aici trubie aplicată cu severitate maximă măsura de izolare la domiciliu. Nu avem nevoie de reglementări speciale în ceea ce privelte Codul Penal. În starea de urgență, orice infracțiune poate fi pedepsită cu încă doi ani.
Întrebare: De ce inițial s-au făcut doar recomandări, iar acum, la doar câteva zile, se vor impune aceste restricții?
Ludovic Orban: Am anunțat inițial că vom lua măsuri graduale și pentru pregătirea psihologică a oamenilor. Prin ordonanța militară din această seară, instituim obligația.
Întrebare: Care credeți că va fi capacitatea de testare a României?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru pentru următoarele 5-7 zile este de a crește capacitatea la 2000.2500 de teste pe zi.
Întrebare: Dacă aveți un mesaj pentru românii care au contractele suspendate...
Ludovic Orban: În ceea ce ne privește, am luat măsura plății șomajului tehnic. Imediat ce vom trece de vârf, evident că în mod gradul vom renunța la restricțiile de drepturi. Nu putem anticipa când vom atinge vârful epidemiei.
Întrebare: Câți bani veți aloca pentru spitale? Dacă vor fi alocate fonduir europene? Cum veți rezolva problema spitalelor care nu sunt de boli infecțioase, unde personalul riscă să intre în contact cu cei care ar putea fi infectați.
Ludovic Orban: Prima măsură a fost aceea de asigura spitalele că vor avea un buget indiferent de procedurile pe care le derulează. Spitalele nu au probleme cu banii. Problema cea mai mare este achiziționarrea materialelor necesare pentru a se asgiura dezinfecția, pe de altă parte măști, viziere, combinezoane și alte produse necesare pentru protecție.
Întrebare: Cum va fi implicată armata, potrivit noii ordonanțe militare?
Ludovic Orban: Armata va fi implicată în misiuni de patrulare și în misiuni la frontieră.
Întrebare: Este România pregătită pentru scenariul 4?
Ludovic Orban: Luăm măsuri gradual, creștem permanent capacitatea de tratare a persoanelor infectate, creștem capacitatea și pentru linia a doua a spitalelor, dar și pentru cele din linia a treia. Eu sunt optimist de felul meu.
Declarații LIVE TEXT ale premierului Ludovic Orban:
- În cele 14 zile cât am stat în izolare, mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru și am condus activitatea Guvernului.
- Acționăm în continuare pe câteva linii precise care urmăresc câteva obiective esențiale: primul și cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea semenilor noștri.
- Astăzi, am participat la o întâlnire de lucru în care am făcut o evaluare aprofundată a situației în care ne găsim și am convenit asupra unor măsuri care urmează să fie aprobate printr-o ordonanță militară.
- Toate măsurile luate au ca obiectiv reducerea contaminării cu acest virus.
- Sunt măsuri de restrângerea a circulației, a deplasării cetățenilor români.
- Ordonanța militară va fi prezentată de MAI, astfel după emiterea Ordonanței militare numărul 3, vom impune această restricție între orele 06.00-22.00. Practic, cetățenii vor putea ieși din casă numai pentru a merge la muncă, pentru a-și achiziționa bunurile necesare, pentru a se duce la analize medicale urgente, și deplasarea în jurul locuinței.
- S-a rostogolit o informație falsă cu privire la persoanele cu peste 65 de ani: doar pentru a-i proteja se va institui interdicția de a ieși din domiciliu. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa.
- Un alt obiectiv important este achiziția de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0.
- Facem toate eforturile pentru a achiziționa. Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari. E necesar să intervenim la nivel diplomatic.
- A început producția de măști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete. Încercăm să stimulăm acest companii, pentru a crește producția, pentru a le pune la dispoziți spitalelor, medicilor și tuturor celor implicați în lupta împotriva coronavirusului.
- Al treilea obiectiv a fost cel de a întări DSP-urile. La ora actuală, numărul de angajați a crescut cu 4000 la nivel național. Am implicat studenți, medici, pentru a întări capacitatea DSP-urilor. E vorba de întărirea capacității de derulare a anchetelor epidemiologice.
- DSP-urile sunt implicate în efortuile de a decide cine intră în România. România a primit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din Italia, Franța, Spania, germania. Efortul depus de DSP pentru a asigura controlul declarațiilor este de apreciat.
- De asemenea, am participat, după reuninea de la Cotroceni, la o videoconferință cu directorii de spitale și de DSP-uri, și prefecții. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor, în funcție de numărul de persoane diagnosticate pozitiv, având practic 3 etape de pregătire a spitalelor, prima linie care funcționează azi, a doua linie spitalele de pneumologie, infecțioase, a treia linie de identificare a persoanelor care să trateze exclusiv persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.
- Creșterea capacității de diagnosticare este extrem de importantă. trebuie să știți că am plecat de la un număr redus de aparate de analiză. În prima parte, au funcționat 9 astfel de aparate, la ora actuală sunt 19.
- Sunt achiziționate 10 aparate noi, prin Crucea Roșie. Prin Unifarm au fost achiziționate 10. Am aflat cu bucurie că s-au mișcat și spitalele.
- Diagnosticarea trebuie făcută pe aparate PCR, nu există teste rapide. Există o marjă de eroare de 20 la sută, poate și mai mult.
- Am demarat proceduri și prin ministerul Sănătății pentru a cumpăra PCR-uri. Am fost informat de Unifarm că e un contract ferm că vom primi 2.000 de kituri de testare care pot testa 100.000 de persoane. Avem contract prin unifarm pentru achiziția a 100 de ventilatoare.
Conferința de presă este transmisă live pe platformele Facebook și YouTube ale Guvernului.
Potrivit unui comunicat, reporterii prezenți în sală sunt rugați să respecte măsurile de protecție, respectiv șă-și dezinfecteze mâinile și să poarte măștile și mănușile pe care le vor primi la intrare.
Șeful Guvernului a ieșit, marți, din izolare pentru a-şi relua activitatea la Palatul Victoria, după ce al doilea test pentru coronavirus efectuat în cazul său a fost negativ.
Premierul s-a autoizolat la Vila Lac după ce, cu ocazia reuniunii Biroului Politic Naţional al PNL din 9 martie, s-a numărat printre persoanele care au avut contact cu senatorul Vergil Chiţac, diagnosticat cu coronavirus.
Testul făcut de premier în data de 13 martie a avut rezultat negativ.