Lucrările la Autostrada Transilvania au fost reluate după 12 ani de stagnare. Până în 2026, aceasta va fi funcțională
În doi ani, am putea circula aproape doar pe autostradă, de la Câmpia Turzii până la ieșirea din țară, prin vama Borș.
După ce au fost abandonate acum 12 ani, când contractul cu compania Bechtel a fost reziliat, iar statul român a plătit peste un miliard de euro, lucrările la Autostrada Transilvania au fost reluate. Primul dintre cele două tronsoane are termen de finalizare 2026, iar cel de-al doilea, un an mai târziu.
Porțiunea de la Suplacu de Barcău - Chiribiș are o lungime de 26,3 km. Cea mai importantă lucrare este un viaduct de 1,6 kilometri care traversează un lac de acumulare.
Mai bine de o treime dintre lucrări au fost făcute încă din 2013, când Bechtel a abandonat șantierul, dar unele elemente de construcție s-au degradat în timp.
Călin Roman, director firma executantă: „Vom încerca să folosim cât mai mult din materialele pe care le găsim. Vom executa lucrări de reparații. Suntem deja mobilizați, cu peste 120 de utilaje, respectiv peste 200 de oameni."
La pasajul care traversează lacul, muncitorii trebuie să refacă toate parapetele - multe s-au furat - și să curețe de rugină întreaga armătură din fier beton. Pentru asta folosesc un aparat cu laser.
Ionuț Ciurea, director executiv Asociația Pro Infrastructură: „E bine că sunt mobilizați. O să vedem în perioada următoare cum o să-și crească utilajele și oamenii de pe lot pentru finalizarea lucrărilor lăsate de izbeliște, începute de Bechtel în 2004, deci vorbim, iată, de 22 de ani."
Autostrada Transilvania ar urma să aibă aproximativ 442 de kilometri
Autostrada Transilvania, București - Borș, ar urma să aibă aproximativ 442 de kilometri. Deocamdată se circulă pe 46% din ea, doar București - Ploiești și Târgu Mureș - Gilău sunt deschise integral.
Acum se lucrează pe tronsonul 4, Gilău - Borș, care are o lungime de 166,55 kilometri.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR: „Părerile sunt împărțite: la vremea respectivă a fost reziliat, pentru că ni s-a părut prea scump. Practic, dacă stăm să comparăm prețurile de-atunci cu prețurile de-acum, cred că ieșeam mai bine dacă rămânea contractul în vigoare, cu firma Bechtel.”
Localnic: „Să fie gata cât mai repede, să putem circula pe ea."
Tronsonul Suplacu de Barcău - Chiribiș ar urma să fie terminat anul viitor. Lucrările la cealaltă porțiune, Chiribiș - Biharia - de 28 de km - ar trebui să înceapă în mai, dacă vor fi rezolvate câteva probleme juridice.