"Lucrarile au fost facute de mantuiala". Reportaj cu camera ascunsa de la Sighet

Ultima actualizare: 06-11-2012 20:17

Asa cum tasneste gazul dintr-o teava fisurata, la fel ies la suprafata in fiecare zi nereguli, dupa exploziile produse la Sighetu Marmatiei.

Exista acum banuiala ca tevile nu au fost ingropate la adancimea corespunzatoare si nu au fost acoperite de un strat de nisip, care le-ar fi protejat de eventuale fisuri. Iar firma care distribuie gazul, impotriva careia procurorii au inceput urmarirea penala, isi desfasoara activitatea, desi are sigiliu pe sediu.

Lucrarea de mantuiala facuta la conductele de gaz din Sighet este recunoscuta chiar de unul dintre angajatii firmei de distributie.

"Au fost 11, acum am auzit ca 15 defectiuni la posturile de reglare. Domnii de la Distrigaz stiu mai bine ce a fost acolo", a spus un angajat de la Berg Gaz.

Adica nu s-au respectat mai multe proceduri de securizare in momentul instalarii conductelor. Si mai grav este ca din 2006 nu s-a facut nicio lucrare de renovare sau macar de verificare.

Si nu este cunoscuta nici starea conductelor aflate sub pamant. Procedura spune ca teava de gaz trebuie sa aiba 25 de centimetri de nisip deasupra si 25 sub. Nisipul protejeaza conductele de presiunea la care este supus pamantul. Iar la Sighetu Marmatiei, in ultimii ani, pamantul a fost tasat de masinile de mare tonaj care au trecut in voie pe strada.

"Lucrarile au fost facute de mantuiala, sigur principala cauza a exploziei asta este, au trecut in tot acest timp masini cu lemne, utilaje de mare tonaj care au apasat pamantul si poate o piatra a spart teava de gaz " a spus si Ardelean Deziderius, fost angajat al unei companii de gaz.

Actionarul principal al companiei incearca sa se justifice dand vina pe autoritatile locale. Pe de alta parte, un martor care duminica a fost aproape de directorul companiei de gaz, grav ranit in a doua explozie, povesteste ca acesta a tratat situatia cu un calm incredibil. Intr-o fotografie se vede cum intra imbracat de strada in clubul devastat, unde cateva minute mai tarziu avea sa se produca a doua deflagratie.

21 de oameni au fost raniti, duminica, in cele doua explozii produse in clubul din Sighetu Marmatiei. Doi dintre ei sunt in stare foarte grava.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO