Locul in care un mare actor roman s-a retras si se roaga pentru noi toti. "Cine e Parintele Valerian? Un pacatos, tata"

Ultimul update: Marti 18 Aprilie 2017 07:02
Data publicarii: Sambata 15 Aprilie 2017 16:46
Categorie: Romania, te iubesc!

Muntii Builei. Un loc salbatic, departe de galagia lumii. Din pesteri, schituri si manastiri se inalta fara incetare rugaciuni.

Aici s-au retras oameni care au renuntat la tot si toate si si-au inchinat viata in fata lui Dumnezeu. Pe un varf de munte, cu ochii atintiti departe in vale si mataniile in mana, parintele Valerian se roaga. Pentru el si pentru cei pe care de 26 de ani i-a lasat in lume, pentru noi toti. El este Culi din filmul "Ochi de urs", padurarul care se izoleaza in munti pentru a se autoxerciza. Sau Horia Sima din "Drumet in calea lupilor". Dragos Paslaru a fost unul dintre marii actori ai anilor '80. Duminica, la "Romania, te iubesc!", aflati cum de a ajuns sa renunte la tot pentru calugarie.

Parintele Valerian: "Cine e Parintele Valerian? Un pacatos, tata. Ce marturisesc cand ma impartasesc cu nod in gat. Ai venit pe lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dinatai sunt eu. Si asta n-o spun asa ca, da, foarte frumos chestia asta, ba, uite ba ce chestie. Nu poti trisa. Pentru ca asta o spui in fata lui Dumnezeu. E viu si adevarat. Nu e legenda, tata. Nu e poveste."

A fost dintodeauna un om credincios, dar nu un practicant. In Fratii Karamazov, Aliosa este personaj pozitiv, dornic sa se calugareasca.

Klaus Iohannis sarbatoreste Pastele la Sibiu. Seful statului va merge la slujba de Inviere la Biserica Romano-Catolica

Parintele Valerian: "Si a venit o colega, culmea ca era secretara de partid, care i-a adus un calugar sau chiar un staret si ala i-a spus "domnul si-a gresit drumul. Cariera lui e in alta parte". Dai seama ca e cea mai mare lauda pe care mi-a adus-o cineva. Hai sa bem o votka repede sa sarbatorim chestia asta, nu se poate sa o lasam asa. Dar bem o votka 2,3,4, ca eram rezistent, nu era problema, dar lipsea ceva."

A trait in pustiul Muntilor Buila si in manastriea Patrunsa, o adevarata scoala de pustnici.

Asa arata chilia in exterior. Niciodata nu se inchid cu lacat sau ceva la parinti. Incaperile sunt simple. Aici si-a mai amenajat parintele o soba si un loc de nevointa. Are cateva carti si in rest aproape nimic.

La "Romania, te iubesc!" patrundem si in comorile ascunse in Muntii Builei.

Pe o gaura ingusta care te obliga sa mergi in genunchi intram in Pestera Sfantului Grigore sau Pestera Liliecilor. In perioada comunista, acest loc a fost lasat in voia sortii si oamenii au distrus pictura de secole. Acum ,locul este sub cheie si vizitatorii au acces doar insotiti de maicute. Ajungem si in manastirea Arnota.

Stareta Ambrozia a terminat facultatea de matematica si a fost director intr-una din cele mai mari fabrici de mobila din tara. A renuntat la tot si a venit aici.

Stareta Ambrozia: "Si la matematica lucram pe spatii N dimensionale si stiam ca exista chiar daca noi nu le palpam. La fel si cu Dumnezeu. Exista. Chiar daca nu-l vad."

Sunt oameni care L-au aflat pe Dumnezeu, au ales sa renunte la lume si sa traiasca intr-un fel care pentru multi pare imposibil daca nu chiar exagerat. Pentru ei, asta e calea cea buna. Si nu s-ar abate de la ea pentru nimic. Ii cunoasteti duminica, la "Romania te iubesc!".

Programul Metrorex si RATB de Paste. Metroul, 16 autobuze, un expres si un tramvai vor circula si in noaptea de Inviere

Programul Metrorex si RATB de Paste. Metroul, 16 autobuze, un expres si un tramvai vor circula si in noaptea de Inviere

centrura bucuresti si centura sofia

Centura Bucureștiului vs Centura Sofiei. Ei au 5 benzi și giratorii suspendate, noi facem slalom printre gropi

Guverne de centură - un reportaj marca România, te iubesc!, duminică, la ProTV

Rareș Năstase: Tramvai suspendat înseamnă, de fapt, o linie de tramvai scoasă

Străinii noștri, partea a III-a. Speranța copiilor bolnavi de autism, un român cercetător la Universitatea Stanford

Străinii noştri, partea a II-a. Radu, primul pacient cu autism recuperat în România. Medicii nu îi dăduseră vreo şansă

Străinii noștri, partea I. Povestea copiilor cu autism prezentați acum 9 ani la "România, te iubesc!"

maia

Poveștile tulburătoare ale copiilor cu autism, duminică, la ”România, te iubesc!”