Locuinţele noi s-ar putea scumpi cu 15% din cauza noilor reguli pentru "clădiri verzi"
Preţurile locuinţelor noi ar putea creşte cu până la 15 % de anul viitor, când dezvoltătorii imobiliari trebuie să respecte noile cerinţe de eficiență energetică.
Pe scurt, constructorii trebuie să renunţe la materialele proaste şi ieftine. Să izoleze ca la carte clădirile şi să folosească instalaţii "verzi".
Investiţiile pot aduce facturi la utilităţi la jumătate, față de cele din blocurile vechi.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
E lege naţională şi directivă a uniunii europene: clădirile noi - fie că vorbim de case, blocuri, birouri, şcoli sau spitale – trebuie ridicate, fără pierderi de energie. Noile reguli îi obligă pe dezvoltători să investească în materiale. La izolaţia exterioară, eficienţa este vată minerală, mai scumpă cu 25 la sută decât polistirenul. Sticla ferestrelor trebuie să fie termoizolantă, iar centrala de bloc este preferabilă celei de apartament.
Mai mult, în blocurile noi care au cel puțin 10 locuri de parcare, dezvoltătorii vor trebui să tragă cablurile astfel ca pentru fiecare loc de parcare să fie montat un punct de reîncărcare pentru maşinile electrice.
În noile clădiri, măcar 30% din energie trebuie să fie regenerabilă obţinută cu panouri solare sau pompe de căldură.
Pentru izolarea termică a locuinţelor, recomandate sunt şi acoperişurile verzi, un concept nou la noi.
În Belgia, însă sunt obligatorii pentru clădirile cu suprafeţe mari. Vara, vegetaţia scade semnificativ temperatura la nivelul acoperişului.
Toate aceste investiţii cresc preţurile noilor locuinţe.
Antoanela Comșa, dezvoltator imobiliar: „Probabil că va depăşi 15%, eu nu cred că astăzi am putea să realizăm clădiri cu materiale bune şi care să respecte legislaţia actuală în mai puţin de 1000 de euro -1050 de euro metrul pătrat. Vorbesc de preţul de vânzare."
Şi clădirile deja construite trebuie renovate pentru ca pierderile de energie să fie cât mai mici. Constructorii vorbesc despre izolarea faţadelor, etanşarea ferestrelor sau montarea de robineţi la chiuvete cu consum redus de apă. Odată făcute aceste investiţii, scad şi facturile.
Pe lângă pierderile de energie, trebuie reduse şi emisiile de dioxid de carbon. Atât în locuinţe cât şi în clădirile publice, în spitale şi birouri.
Dacă legea se respectă, vom respira un aer mai curat, în case sau afară. Vom avea locuinţe mai luminoase, mai călduroase, cu facturi mai mici la utilităţi. Dar tocmai dezvoltătorii imobiliari cer autorităţilor să controleze, temeinic. Pentru că pe autorizaţia de construire proiectul poate arăta foarte bine dar pe măsură ce clădirea se ridică, prin diverse artificii legislative, se renunţă la unele soluţii de eficiență energetică.