Liviu Dragnea incearca sa scape de condamnarea din "Dosarul Referendumul". Argumentele liderului PSD

Liviu Dragnea, președintele PSD, sosește la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție din București, marți 14 februarie 2017. Inquam Photos / Geor

Tribunalul Bucuresti judeca, miercuri, contestatia la executare depusa de presedintele PSD, Liviu Dragnea, impotriva condamnarii la doi ani inchisoare cu suspendare primita in dosarul "Referendumul".

Procurorul DNA a cerut miercuri Tribunalului Bucuresti sa trimita la instanta suprema partea din contestatia la executare a lui Liviu Dragnea referitoare la semnatarii motivarii condamnarii din dosarul "Referendumul”, judecatorul urmand sa stabileasca daca admite aceasta cerere. Magistratul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat ca solicitarea de trimitere la Inalta Curte de Casatie si Justitie este doar pentru partea din dosar referitoare la semnatarii motivarii, iar contestatia la executare formulata de Liviu Dragnea sa se judece in continuare la Tribunalul Bucuresti.

Avocatul lui Dragnea a spus ca oricum era motiv de amanare a judecarii contestatiei la executare, deoarece pana miercuri nu a ajuns la Tribunalul Bucuresti hotararea definitiva din dosarul „Referendumul” data de Completul de cinci judecatori de la instanta suprema.
Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti a ramas in pronuntare pe cererea DNA.

Actiunea a fost introdusa in instanta pe 3 februarie si are ca obiect contestatia la executare (art. 598 Noul Cod de procedura penala), aceasta fiind o cale extraordinara de atac.

Citește și
Liviu Dragnea
Ce raspuns a dat Liviu Dragnea cand a fost intrebat ce alege de Ziua Indragostitilor: libertatea sau adevarul?
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit art. 598 din Codul de procedura penala, contestatia impotriva executarii hotararii penale se poate face in urmatoarele cazuri: cand s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva; cand executarea este indreptata impotriva altei persoane decat cea prevazuta in hotararea de condamnare; cand se iveste vreo nelamurire cu privire la hotararea care se executa sau vreo impiedicare la executare; cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de micsorare a pedepsei.

Pe 2 februarie, Liviu Dragnea a anuntat ca a inceput o actiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea unei contestatii la executare adresata Tribunalului Bucuresti.

"Avocatii spun, studiind Codul penal si de procedura penala, care nu este deloc ambiguu, ca practic eu nu am hotararea de condamnare. Hotararea de condamnare a unui cetatean roman trebuie sa contina trei elemente - partea introductiva, dispozitivul (acel anunt) si expunerea care cuprinde de fapt toata motivarea. Eu, dupa aproape 10 luni de zile, nu am aceasta motivare - asta inseamna ca hotararea nu este completa. De asemenea, nici nu mai pot avea niciodata, pentru ca legislatia este foarte clara, motivarea este obligatie legala (...) si trebuie data la toate hotararile in 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnata si asumata si compusa de catre toti membrii completului. Doamna fosta presedinta a Curtii Supreme, Livia Stanciu, la doua luni dupa ce a fost adoptata aceasta sentinta, s-a pensionat si a mers la Curtea Constitutionala. Exista o prevedere legala, care e si acum in vigoare, care spunea ca orice judecator care iese din sistem are obligatia sa-si incheie toate motivarile. Nu s-a intamplat la aceasta ora, nu mai poate semna aceasta motivare", declara atunci presedintele PSD.

Peste numai cateva zile de la aceasta declaratie, pe 8 februarie, ICCJ publica motivarea in dosarul "Referendumul".

In luna aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Inalta Curte la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, in dosarul "Referendumul".

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

In paralel, Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Dragnea:
Dragnea: "Ministrul Justitiei va fi propus de premier coalitiei si ulterior presedintelui." Ce a discutat cu Ponta

Liviu Dragnea a declarat, marti, la Parlament, ca prim-ministrul Sorin Grindeanu nu a venit pana in acest moment cu o propunere pentru portofoliul de la Justitie.

Ce raspuns a dat Liviu Dragnea cand a fost intrebat ce alege de Ziua Indragostitilor: libertatea sau adevarul?
Ce raspuns a dat Liviu Dragnea cand a fost intrebat ce alege de Ziua Indragostitilor: libertatea sau adevarul?

Aflat la instanta suprema, unde s-a judecat un nou termen in dosarul de abuz in serviciu in care este acuzat, Liviu Dragnea a fost intrebat de corespondentul Pro TV Ovidiu Oanta ce ar alege intre libertate si adevar, de Ziua Indragostitilor.

Liviu Dragnea: PSD a avut tot timpul in istoria lui
Liviu Dragnea: PSD a avut tot timpul in istoria lui "Chirici”. Nu este nicio "fractura” in PSD

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marti, ca partidul a avut tot timpul in istoria lui "Chirici” care sa vorbeasca de nevoia unei reformari, iar fata de astfel de voci, partidul se va expima in zilele urmatoare.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.