Un copil a murit de sete în Ucraina, după ce orașul său a fost lăsat fără apă de rușii care distrug totul în cale

×
Codul embed a fost copiat

În cea de-a 13-a zi de război în Ucraina, un copil a murit din cauza deshidratării, în Mariupol. Orașul a rămas fără apă, alimente, medicamente și curent electric, de când este asediat de forțele rusești.  

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații

La a patra încercare, marți au fost respectate parțial coridoarele umanitare promise de Moscova, ceea ce a permis evacuarea mai multor mii de civili.

Într-o mutare disperată, menită să amorțească atenția și revolta rușilor, Kremlinul a anunțat alocații suplimentare pentru familiile cu copii, în valoare totală de 3,6 miliarde de dolari. Nu toți se lasă prostiți. Au fost noi proteste la Sankt Petersburg.

Locuitorii orașului Irpin, situat la periferia Kievului, și-au continuat exodul din orașul asediat, chiar dacă nici marți trecerea nu a fost securizată, așa cum au promis rușii. Vremea rea n-a făcut decât să îngreuneze lucrurile.

Citește și
Ucraina
AFP: Coşmarul războiului urban se profilează în Ucraina
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Niciun document semnat cu rușii nu face cât o ceapă degerată. E ca și cum ai semna înțelegeri pe hârtie igienică”.

Multe mame își încredințează copiii soldaților ucraineni ca să-i ducă într-o zonă sigură.

Putin e criminal de război, Putin e Antichristul!”.

Mi-am lăsat în urmă părinții, sunt sortiți unei morți sigure”.

În siguranță a plecat în schimb un convoi de autobuze din Sumi, către Belarus.

Deși oficialii de la Moscova insistă că nu bombardează deliberat civili, în fiecare zi situația de pe teren îi contrazice.

”Rușii sunt frustrați și încetiniți”

Invazia rusă unește generații diferite de ucraineni. Oraș după oraș, dar și sate care nici măcar nu sunt pe linia frontului îndură ravagiile războiului.

Svetislav: ”Vă rugăm, închideți cerul deasupra Ucrainei! Rugați-i pe cei de la NATO, vă implor! Altminteri, Putin rade Ucraina și continuă cu restul Europei!”.

În Nykolaev, Leonid a fost trezit brutal din somn când blocul lui a fost lovit din plin de o rachetă.

Fără ritualul cafelei în dimineața asta! Am toate geamurile spulberate. Scara blocului e distrusă, miroase a gaze. Trebuie să închidem alimentarea blocului. Să nu aprindeți vreun chibrit! Nenorociții!

Distrugeri cât vezi cu ochii și în Harkov.

Serhii: ”Sunt ofițer în retragere, dar nu-mi pot stăpâni lacrimile. Soția mea a fost rănită ieri de un șrapnel. E la spital. Eu încerc să văd ce pot să salvez de pe aici”.

Olga Pogorelova, neurochirurg la Spitalul de Urgență din Harkov: ”Nici nu mai ținem socoteala răniților, suntem copleșiți”.

John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului: ”Rușii sunt frustrați și încetiniți. De aceea, apelează tot mai mult pe ceea ce noi numim lovituri de la distanță. Adică bombardamente, rachete, artilerie cu rază lungă în centre urbane pe care încă nu le controlează. Asta duce la victime numeroase printre civili și distrugerea infrastructurii civile”.

Mesajul transmis de 8 Martie de Vladimir Putin mamelor din Rusia

Și pierderile suferite de armata rusă cresc de la o zi la alta.

John Kirby: ”Soldații ruși au moralul la pământ, au probleme de aprovizionare cu mâncare, combustibil. Și întâmpină o rezistență ucraineană dârză”.

Iată încă un atac ucrainean cu drona turcească Bayraktar asupra convoiului trimis spre Kiev. Iar în aceste imagini vedem soldați ucraineni atacând ținte rusești de pe un acoperiș de la marginea orașului Nikolaev. Ucrainenii folosesc o armă antitanc Konkurs, produsă încă din perioada sovietică.

Pe de altă parte, ucrainenii au reușit să elimine un al doilea general rus. Este vorba de Vitali Gerasimov, care a articipat la al doilea război cecen şi la operaţiunile din Siria. Avea o medalie și „pentru recuperarea Crimeei”.

Nicio vorbă despre asta în mesajul adresat de 8 martie de Vladimir Putin...mireselor, mamelor, fiicelor și surorilor militarilor ruși.

Vladimir Putin: ”Vreau să subliniez faptul că soldații care efectuează stagiul militar obligatoriu nu participă și nu vor participa la lupte. De asemenea, nu va exista nicio recrutare suplimentară de rezerviști. Obiectivele stabilite vor fi atinse doar de soldații profesioniști”.

”Nu e vina noastră, vă rog să înțelegeți că i-au forțat”

Însă, la linia telefonică - înființată de Kiev, sunt zilnic mii de apeluri din Rusia.

Bună ziua! De la dumneavostr pot afla daca un soldat rus trăiește ori e mort?

Aveți vreo informație despre soțul meu?

Îmi pare rău să vă deranjez, știți ceva de fratele meu?”

Speram să fie luat prizonier pe undeva, să mai fie în viață”.

Rușii află de această linie telefonică unii de la alții.

”- Nu e vina noastră, vă rog să înțelegeți că i-au forțat.
- Da, știm
”.

Alex Marquardt, CNN: Ce apel v-a impresionat cel mai mult?
Un tată a sunat, un tată... Mi-a spus: ”copiii noștri sunt folosiți drept carne de tun. Politicienii își fac jocurile, iar copiii noștri sunt trimiși la moarte
”.

Toată lumea e paralizată de frică în Rusia. Toți se tem să vorbească, să tem să nu fie luați în vizor de serviciile de securitate.

Rareori ucrainenii au răspunsuri certe pentru cei care sună, dar Kievul recunoaște că obiectivul primordial este să-i mobilizeze pe ruși împotriva războiului.

Kristina: ”Cu cât află mai mulți ruși adevărul despre ce se întâmplă în Ucraina, cu atât vor ieși mai mulți în stradă ca să ceară încetarea vărsării de sânge”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”
Război în Ucraina, ziua 13. Olena Zelenska: „Dacă nu-l oprim pe Putin, nu va mai fi vreun loc sigur în lume”

Război în Ucraina, ziua 13. În a 13-a zi de război în Ucraina, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunță că mai multe obuze de artilerie au avariat o instalaţie de cercetare nucleară din Harkov. 

AFP: Coşmarul războiului urban se profilează în Ucraina
AFP: Coşmarul războiului urban se profilează în Ucraina

Cu lupte brutale, distrugeri masive, pierderi grele civile şi militare, războiul urban pe care ruşii ameninţă să-l angajeze în Ucraina este un coşmar pentru soldaţi şi o tragedie sângeroasă pentru populaţia prinsă în mijlocul confruntărilor.

ONU: Cel puțin 474 de civili au fost uciși în Ucraina, de la începutul ofensivei rusești
ONU: Cel puțin 474 de civili au fost uciși în Ucraina, de la începutul ofensivei rusești

Cel puțin 474 de civili, inclusiv 29 de copii, au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit ultimelor cifre ale Oficiului pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Primarul din Harkov: „Sunt absolut încrezător că îi vom învinge pe ruși”
Primarul din Harkov: „Sunt absolut încrezător că îi vom învinge pe ruși”

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a declarat pentru CNN că este „absolut încrezător” că orașul său va învinge forțele ruse.

Partidul lui Putin cere naționalizarea companiilor străine care și-au oprit activitatea în Rusia: ”Este un război adevărat”
Partidul lui Putin cere naționalizarea companiilor străine care și-au oprit activitatea în Rusia: ”Este un război adevărat”

Un responsabil de rang înalt al partidului de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus naţionalizarea companiilor străine care şi-au sistat activitatea în Rusia după declanşarea invaziei în Ucraina.    

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.