Rafila, despre ridicarea restricțiilor: ”Ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat într-o o conferință de presă că România se pregătește pentru ridicarea unor restricții Covid-19, însă el a subliniat faptul că acest lucru se va întâmpla doar în anumite condiții.
Declarațiile ministrului Sănătății au fost transmise LIVE pe PRO TV NEWS.
Mai exact, ministrul Rafila a spus că se va putea vorbi de ridicarea restricțiilor în România atunci când va exista ”un trend descrescător susținut timp de mai multe zile” al numărului de cazuri de infectări cu Covid-19.
”În țările europene în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții au puține persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Sunt țări care au un grad de acoperire mare, vaccinală, dar, lucru care este important când se ia această decizie de ridicare a retricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte dacă vreți o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse. Într-adevăr (...) sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate s-a ajuns la o situație care permite acest lucru. Și ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, încât să nu producem un număr mai mare de decese sau sau să supraaglomerăm spitalele din România.” - a spus ministrul.
Media numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus este în scădere în ultimele şapte zile, a spus Rafila.
El a precizat că o decizie de ridicare a restricţiilor Covid în România va trebui să fie corelată cu scăderea constantă a numărului de persoane internate, în special cele aflate la ATI.
"Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă.", a declarat ministrul Sănătății.
El a adăugat că şi evoluţia numărului de decese are un trend descendent în prezent.
"Evoluţia numărului de decese are şi ea un trend descendent în acest moment. (...) Evoluţia numărului de cazuri care sunt în ATI are o stabilizare, o creştere uşoară", a spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că nu se pot aplica măsuri de relaxare până când gradul de ocupare a secţiilor ATI nu o să scadă în mod susţinut.
"Nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secţiilor ATI începe să scadă în mod susţinut", a transmis Rafila.
”Rugămintea pentru toată lumea este să mai aibă puțină răbdare și să respecte măsurile. (...) Important nu este doar nivelul ci și tendința, trebuie să fie o tendință generalizată. Nu trebuie să ne hazardăm și să ridicăm restricțiile.” - a explicat ministrul Sănătății.
Sinteza declarațiilor ministrului Alexandru Rafila:
- Mâine e o zi când întotdeauna arată un număr mai mare de cazuri, după weekend.
- Probabil că rapid în cursul acestei săptămâni vom scădea sub 25.000 de cazuri pe zi.
- Trendul este în mod evident descendent. E clar că scade numărul de pacienți internați pe secții.
- Media de vârstă a celor internați la ATI este de 60 de ani. Comorbiditățile sunt semnalate în procent de 88 % la cei de la ATI. 85 % sunt nevaccinați sau nu și-au prezentat statusul.
- Din 5 pacienți unul e vaccinat și 4 sunt nevaccinați.
- Rugămintea pentru toată lumea este să mai aibă puțină răbdare și să respecte măsurile.
- Important nu este doar nivelul ci și tendința, trebuie să fie o tendință generalizată. Nu trebuie să ne hazardăm și să ridicăm restricțiile.
- Situația este serioasă în spitale în continuare.
- Eu cred că asta ar putea fi prima măsură, dar nu în spațiile închise, după ce vreme că lucrurile intră în normal în ceea ce privește îmbolnăvirile.