Litoralul romanesc va castiga 2 milioane de metri patrati de nisip. Falezele care vor fi consolidate cu bani europeni
Vremea prosoapelor inghesuite pe malul marii este pe cale sa devina o amintire. Litoralul romanesc va castiga peste doua milioane de metri patrati de nisip.
Tot din bani europeni se vor consolida si falezele de la Navodari si pana la Vama Veche. Deja, de la sfarsitul anului trecut au aparut 33 de hectare de nisip in Mamaia si Constanta.
In proiectul celor de la Apele Romane se afla aproximativ 30 de kilometri de plaja adica mare parte din litoralul romanesc.
Una dintre cele mai afectate zone ramane cea de la iesirea din localitatea 2 Mai spre Vama Veche. Marea a muscat din tarm iar plaja este aici aproape inexistenta. Banii europeni ii vor ajuta pe cei de la apele romane sa consolideze falezele si sa ofere turistilor o plaja lata de cel putin 75 de metri.
In 2 Mai, proprietarii vilelor ridicate pe faleza stau cu teama ca locuintele lor ar putea aluneca de pe falezele macinate de vanturile maritime si de valuri. Aici, cei de la Apele Romane vor sa reinnisipeze peste 1,5 kilometri de plaja.
Localnic: "Curentul de nord, de regula, loveste in dig si apa vine in plaja si toata plaja de aici pana spre Vama Veche dispare pe zi ce trece. Daca e o furtuna de gradul 5-6 plaja nici nu se mai vede."
In zona Mangalia-Saturn, plaja s-ar putea extinde cu cel putin 75 de metri.
Iar la Eforie, aproape 6 kilometri de plaja vor inainta spre mare. Nici zona Cazinoului nu a fost uitata.
In urma cu multi ani, din cauza unei furtuni puternice, geamurile Cazinoului s-au spart iar autoritatile au decis de urgenta amplasarea unui dig provizoriu care sa protejeze cladirea. Dar acesta nu face fata valurilor mari asa ca noul plan prevede indepartarea structurii existente si construirea unui nou dig lung de 8 sute de metri.
In Mamaia, o portiune de 7 kilometri de uscat ar putea fi extinsa, spre larg, cu pana la 100 de metri. In plus, daca proiectul va fi aprobat, vor aparea zeci de diguri si structuri hidrotehnice.
Marieta Iorga, purtator de cuvant Apele Romane Dobrogea Litoral: "Acest proiect vizeaza protejarea unor obiective din punct de vedere economic, turistic, dar si social avand in vedere ca vorbim de case la malul marii, de gospodariile oamenilor, de hoteluri."
Valoarea lucrarilor ar putea depasi 500 de milioane de euro, iar executia lor va dura cel putin 3 ani.