Lista restricţiilor impuse de marţi în Bucureşti. Ce amenzi se dau. DOCUMENT
UPDATE Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a revocat, în cadrul unei şedinţe speciale, situaţia creşelor, after-school-urilor şi a universităţilor. Ca urmare, acestea NU se închid începând de marţi.
COMUNICATUL Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență
În ședința Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență din data de 19.10.2020 s-au luat următoarele decizii ca urmare a depășirii ratei de incidență de 3/1000 locuitori:
1. Masca de protecție este obligatoriu a fi purtată atât în spațiile închise cât și în spațiile deschise
2. Unitățile de învățământ își vor desfășura activitatea în mediul on-line, în scenariul prevăzut de ordinul Ministrului Educației și Cercetării respectiv în Scenariul Roșu.
3. Toate activitățile desfășurate în interior, în restaurante, cafenele, cinematografe, săli de spectacole, săli de jocuri de noroc sunt interzise.
Aceste măsuri sunt valabile pentru următoarele 14 zile, începând cu data de 20 octombrie.
Menționam că, activitatea desfășurată în creșe, after-school-uri este permisă în continuare conform Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării, al Ministrului Sănătății și al Ministrului Muncii și Protecției Sociale. Desfățurarea activităților în învățământul superior va fi reglementată de senatul fiecărei universități, acestea având autonomie universitară.
După ce, a doua zi la rând, rata de infectare a depășit trei îmbolnăviri de Covid la mia de locuitori. se iau măsuri stricte în București. De la miezul nopții de luni spre marţi, masca sanitară devine obligatorie, inclusiv în spațiile deschise. În caz că nu o purtați, amenzile pot fi semnificative. De marți, copiii nu mai merg fizic la școală sau grădiniță, restaurantele și cafenelele se închid, în interior, la fel, teatrele și cinematografele. Măsurile au fost luate de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.
Cu 581 de cazuri noi de duminică până luni în București, rata îmbolnăvirilor a ajuns la 3,19 la mia de locuitori. Duminică a fost 3,02. Așadar, de la miezul nopții, oriunde ieșim în Capitală, pe stradă, în piață sau în parc, masca este obligatorie.
Mariana Stancu Țipişcă, purtător de cuvânt Prefectura: „S-a instituit obligația purtarea măștii în toate spațiile publice ne referim și la copii care au împlinit vârsta de 5 ani, masca va fi purtată corespunzător, acoperind nasul și gura."
Femeie: „Așa ne trebuie dacă suntem indisciplinați. Mă voi conforma.”
Reporter: „Cu câte măști sunteți pregătită pe zi?”
Femeie: „Eu sunt ok, pentru că am stocuri.”
Reporter: „Pentru copil? El poartă?”
Femeie: „Da. La copii nu e problemă. Au înțeles."
Bărbat: „Eu port masca mereu, nu numai de acum.”
Femeie: „Mă voi conforma. E o formă de protecție pentru toți."
Doar patru zile au fost deschise în interior restaurantele, cafenelele și barurile. De marți se închid iar. Legal, terasele pot funcționa cu cel mult șase persoane la o masă.
Mariana Stancu Țipişcă, purtător de cuvânt Prefectura: „A fost interzisă activitatea în interiorul restaurantelor, păstrată pe terase, în exterior, iar pentru cei din interiorul pensiunilor, hotelurilor, doar pentru clienții cazați în aceste unități."
La loc comanda s-a dat și în teatre și cinematografe, care își suspendă activitatea la câteva zile de la redeschidere. Evenimentele private – inclusiv nunțile și botezurile – sunt interzise. Sălile de jocuri de noroc, mai puțin loteria, rămân închise.
Rămân deschise sălile de sport, saloanele de înfrumusețare și centrele comerciale.
Toate aceste măsuri, luate luni de Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență se vor aplica pentru următoarele 14 zile. Cine nu le respectă, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei. Dacă în următoarele două săptămâni, rata de incidența a îmbolnăvirilor scade sub 3 la sută, restricțiile vor fi reevaluate. Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că la nivelul Capitalei nu a există un plan de măsuri coerent.
Klaus Iohannis, președintele României: „Pentru a stopa epidemia este nevoie de un efort național. Autoritățile au obligația de a-I respecta și trata ca atare. Asta înseamnă comunicarea clară și informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții."