Alertă de coronavirus la Guvern şi Parlament. Ce instituţii au fost închise

Ultima actualizare: 10-03-2020 10:11

Fără voia ei, femeia de 42 de ani din București, în cazul căreia rezultatul a fost pozitiv pentru Covid-19, a bulversat luni trei dintre cele mai importante instituții ale statului român.

A fost anchetă epidemiologică la Guvern, după ce cel puțin doi salariați de la Palatul Victoria au intrat în contact cu ea. Culmea este că aceeași pacientă este colegă cu soțul unei femei care lucrează la Parlament. În cazul tuturor celor 3, testele au ieşit negative.

La Guvern s-a dat alerta după ce s-a aflat că doi dintre angajați ar fi intrat în contact cu femeia de 42 de ani internată acum la Institutul Matei Balș. Una dintre persoane lucrează chiar la bucătăria instituției, a doua într-una dintre comisiile de specialitate.

Bufetul de la parterul Guvernului a fost închis încă de la prima ora a dimineții pentru igienizare și toți angajații Direcției pentru Strategii Guvernamentale au rămas acasă. De altfel, tuturor angajaților de la Palatul Victoria li s-a transmis să rămână acasă dacă au avut contact direct sau indirect cu femeia de 42 de ani confirmată cu coronavirus.

Ludovic Orban, premier interminar: „Dacă există un risc, imediat e trimis în izolare la domiciliu, imediat intră mecanismul de monitorizare și e supus analizelor.”

Oficialii guvernului spun că s-au luat măsuri preventive. Se încearcă inclusiv limitatea contactelor cu cei care au avut la rândul lor contact cu angajații respectivi.

Între timp, s-a pus lacăt pe OSIM.

Activitatea Oficiului de Stat pentru Invenții a fost suspendată și toți angajații au plecat acasă. Acum, în clădire se face dezinfecție, după ce s-a aflat că în instituție lucrează o femeie de 42 de ani depistată cu coronavirus.

Bărbat: „Veneam să depunem un dosar și am văzut afișul pe ușă. Nu am fost anunțați. Trebuia să vin azi să depun neapărat. O să blocheze mai multe activități.”

La Parlament, cei 11 senatori din Comisia de învățământ s-au speriat și ei după ce au descoperit că una dintre funcționarele care îi deservește are soțul angajat la OSIM. Aleșii au cerut dezinfectarea sălii de ședințe, dar și că nu mai vin la muncă.

Ulterior, au aflat că soțul funcționarei nu interacționase cu colega sa bolnavă, așa că au revenit asupra deciziei.

Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului: „S-a recomandat şi angajata a plecat de la activitatea Comisiei împreună cu tot personalul şi s-a procedat şi la dezinfecţie. S-a constatat că în cazul soţului care lucrează într-un alt departament, nu în acelaşi departament cu persoana infectată, nu a intrat în contact şi că domnia sa, probabil şi alţii, nu este nevoie să fie supuşi testării. În consecinţă, nici soţia nu este în situaţia problematică."

Palatul Parlamentului a fost însă, închis vizitatorilor, dar și tuturor evenimentelor la care participă mai mult de o mie de persoane, printre care și un târg de nunți, iar una dintre cele mai mari instituții de stat, Fiscul, recomandă ''interacțiunea la distanță cu unitățile fiscale''. Cu alte cuvinte, toți cei care au de depus formulare sunt sfătuiți să le trimită prin e-mail și să își plătească impozitele plătite online.

''Facem precizarea că s-au luat măsuri preventive, fiind limitat orice contact cu terțe părți, pe care le-ar fi putut avea două dintre persoanele despre care s-ar putea considera că au contact cu femeia de 42 de ani, solicitându-li-se să rămână la domiciliu împreună cu familia'', precizează Grupul de Comunicare Strategică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO