Liderul PDL Timis si doi deputati democrat-liberali, urmariti penal de DNA

Constantin Ostaficiuc

Constantin Ostaficiuc, fost sef al CJ, liderul PDL Timisoara, deputatul Cornel Samartinean, fost director al Aeroportului Timisoara, si deputatul PDL Alin Popoviciu sunt urmariti penal de DNA intr-un dosar privind inchirierea unor spatii la aeroport.

 

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de DNA, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au dispus inceperea urmaririi penale fata de deputatul Cornel Mircea Samartinean, la data faptelor director al Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara (A.I.T.), pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale) si conflict de interese, deputatul Alin Augustin Florin Popoviciu si Constantin Ostaficiuc, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Timis, administratori in fapt ai unor societati comerciale, pentru instigare la abuz in serviciu.

De asemenea, procurorii au dispus extinderea urmaririi penale fata de Marius Florin Mezin, director comercial al Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara (A.I.T.), la data faptelor, pentru abuz in serviciu in forma continuata (doua acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (zece acte materiale), Tiberiu Georghe Penescu si Lucian Blaga, administratori ai unor societati comerciale, pentru marturie mincinoasa.

Potrivit sursei citate, in cauza exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca functionari din cadrul Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara (A.I.T.), in exercitarea atributiilor de serviciu, au luat decizia si au actionat concordant pentru obtinerea de foloase nelegale de catre o societate comerciala, consecutiv prejudicierii bugetului unitatii in interesul careia trebuiau sa actioneze.

Citește și
Sotii Nemes
Diana Nemes cere sa fie eliberata din inchisoare din motive medicale. Sotia lui Radu Nemes este gravida in opt luni
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Astfel, Samartinean si Mezin au participat la luarea deciziei si apoi au aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care sa inchirieze spatii aflate in incinta aeroportului. Societatea comerciala favorizata era controlata, in fapt, de catre Popoviciu si Ostaficiuc, persoane cu care Samartinean s-a aflat in raporturi comerciale, fiind chiar asociat in cadrul unei alte firme cu primul dintre cei doi suspecti.

Conform procurorilor, Popoviciu si Ostaficiuc, in scopul obtinerii de beneficii materiale de aproximativ 4.000 de euro pe luna, l-au determinat pe fostul director al aeroportului sa declanseze procedura de inchiriere a spatiilor comerciale din incinta aeroportului. "Aceasta procedura viza impunerea pentru fostii chiriasi a unor conditii care sa-i determine sa renunte la inchirierea pe mai departe a acelor spatii si astfel, inclusiv prin vicierea procedurii de organizare a licitatiei, spatiile comerciale urmau sa fie preluate de firma controlata prin interpusi de catre cei doi suspecti. De asemenea, aceasta societate comerciala urma sa plateasca o chirie mult diminuata fata de fostii chiriasi si fata de plafonul minim stabilit de Consiliul de Administratie al A.I.T.", spun procurorii.

Acestia mai sustin ca Mezin, desemnat presedinte al celor doua comisii de organizare a licitatiilor pentru inchirierea spatiilor comerciale din incinta aeroportului, a conceput si a dispus unui alt functionar care nu cunostea adevarata stare de fapt redactarea unor acte ce reflectau in mod nereal respectarea procedurilor legale. Scopul urmarit de acesta a fost ca, in eventualitatea unui control ulterior, sa nu se mai poata constata ca licitatiile din 27 octombrie 2010 si 3 noiembrie 2010 au fost denaturate, in sensul asigurarii adjudecarii contractelor de inchiriere de catre firma controlata de Popoviciu si Ostaficiuc. "In cadrul audierilor, suspectii Penescu si Blaga au facut afirmatii mincinoase in legatura cu imprejurarile in care au transmis oferte de participare la licitatia de inchiriere a spatiilor, acestia ascunzand motivul real al simulacrului de ofertare facut, respectiv crearea aparentelor unei proceduri deschise, transparente si competitive. In realitate, a fost favorizata firma controlata de Popoviciu si Ostaficiuc", sustin procurorii DNA.

Prin activitatile infractionale derulate de catre acesti functionari, cu concursul direct al persoanelor care controlau in fapt societatea comerciala ce a fost declarata abuziv castigatoare a licitatiei trucate, s-a creat Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara un prejudiciu de 239.570,3 lei. Constantin Ostaficiuc, care este presedintele PDL Timis, deputatul Cornel Samartinean, care este liderul PDL Timisoara, si deputatul PDL Alin Popoviciu au fost chemati, vineri, la sediul DNA Timisoara pentru a fi audiati si pentru a li se aduce la cunostinta ca sunt cercetati. La intrarea si la iesirea de la audieri, cei trei lideri ai PDL Timis nu au dorit sa faca declaratii jurnalistilor. Cornel Samartinean a fost directorul Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara in perioada ianuarie 2010 - iunie 2012, iar Constantin Ostaficiuc a fost presedinte al CJ Timis in perioada 2004-2012.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Seful CJ Cluj si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, arestati preventiv
Seful CJ Cluj si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, arestati preventiv

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, retinuti de procurorii DNA pentru fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, joi seara, de magistratii Curtii de Apel Cluj.

Diana Nemes cere sa fie eliberata din inchisoare din motive medicale. Sotia lui Radu Nemes este gravida in opt luni
Diana Nemes cere sa fie eliberata din inchisoare din motive medicale. Sotia lui Radu Nemes este gravida in opt luni

Diana Nemes, romanca extradata de curand din Statele Unite pentru a da socoteala intr-o frauda de zeci de milioane de euro, vrea sa fi eliberata din arest.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.