Licitatii trucate la MApN. Amenzile dictate de Consiliul Concurentei pentru 4 companii de armament

Ultima actualizare: 19-12-2013 07:10

Consiliul Concurentei a amendat patru companii de armament si tehnica militara, dupa ce a descoperit ca isi imparteau intre ele contractele cu statul.

Sesizarile au fost facute de oficialii MApN, pentru ca aceleasi firme au castigat licitatiile trei ani la rand. Una dintre companiile sanctionate neaga toate acuzatiile.

Cele patru companii au vandut Ministerului Apararii din 2005 pana in 2007 armament de infanterie si aparatura optica. E vorba de arme de asalt, pusti semiautomate cu luneta si pistoale automate si echipament de tragere de noapte. Iar contractele ajung in total la trei milioane de euro, potrivit inspectorilor Consiliului Concurentei.

"Am gasit mailuri in care ei se intelegeau cum sa isi imparta licitatiile.", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei sustine ca daca nu ar fi existat aceste intelegeri intre cele patru companii, Ministerul Apararii ar fi putut sa cumpere tehnica militara respectiva chiar si la jumatate de pret.

Potrivit Consiliului Concurentei, cele patru companii, una romaneasca si celelalte straine, si-au impartit frateste licitatiile trei ani la rand. Inspectorii sustin ca toate cele 4 companii se inscriau la licitatie si fiecare isi adjudeca o parte din contract, astfel incat nimeni sa nu plece cu buzunarul gol acasa.

Reprezentatii firmei romanesti neaga orice fel de acuzatie si spun ca vor contesta amenda de 32.000 de euro primita de la Consiliul Concurentei. Firma romaneasca este inputernicita sa reprezinte si celelalte companii straine acuzate de inspectorii Consiliului Concurentei

"Este o informatie falsa, nu puteam sa trucam licitatiile. E vorba despre o masluire a adevarului. Consiliul Concurentei a fost sesizat din razbunare de un grup de lucratori din Ministerul Apararii", a declarat Dinu Stolojan, director general Transcarpat International.

Pentru moment, oficialii MAPN au declarat ca nu comenteaza acest caz, pana cand nu vor primi o instiintare oficiala de la Consiliul Concurentei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO