Licitatii suspecte la Ministerul Sanatatii. Un olandez ar fi mituit functionari publici pentru a castiga contracte cu statul

×
Codul embed a fost copiat

Un olandez este urmarit penal pentru ca ar fi dat, prin intermediari, bani si excursii unor functionari din Ministerul Sanatatii.

Toate acestea, pentru ca firma sa sa fie favorizata la licitatiile publice organizate de MS pentru atribuirea unor contracte in cadrul unui proiect cofinantat de Banca Mondiala si BEI, scrie Mediafax.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au pus in miscare actiunea penala si au luat masura controlului judiciar pe durata urmaririi penale fata de Dick Van Halewijn, cetatean olandez, reprezentant al societatii comerciale Dutchmed BV, acuzat de complicitate la dare de mita in forma continuata, complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor DNA, in perioada 2008-2011, Dick Van Halewijn a pus la cale un sistem prin care isi asigura sprijinul functionarilor implicati in proceduri de achizitii publice organizate de Ministerul Sanatatii, pentru ca firma sa Dutchmed BV sa castige o pozitie privilegiata pe piata romaneasca a aparaturii medicale.

"In realizarea acestui obiectiv, inculpatul, in intelegere cu subalternii sai, toti ocupand functii manageriale in cadrul SC Dutchmed SRL (filiala din Romania a societatii olandeze Dutchmed BV), a dat dispozitie unui intermediar sa identifice acele persoane cu putere de decizie, desemnate in componenta comisiilor constituite la nivelul Ministerului Sanatatii pentru elaborarea specificatiilor tehnice si/sau de evaluare, iar ulterior acestora sa le fie oferite sume de bani sau alte valori, in vederea favorizarii firmei mentionate, la licitatiile publice organizate de Ministerul Sanatatii in cadrul Programului de Reforma a Sistemului de Sanatate APLII din Romania, proiect cofinantat de Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii", arata DNA, intr-un comunicat de presa transmis sambata agentiei MEDIAFAX.

Citește și
Spital
Programul de 200 de milioane de lei al Ministerului Sanatatii care ar putea "resuscita" sistemul sanitar romanesc
UN ALT NUME SONOR a fugit din țară. Avea o pedeapsă de 12 ani de închisoare

Din probele de la dosar rezulta ca Dick Van Halewijn ar fi oferit, prin intermediar, in doua randuri, cate 5.000 de euro, unui angajat al Unitatii de Implementare a proiectelor Bancii Mondiale, pentru ca acesta sa ii furnizeze informatii ce nu sunt destinate publicitatii referitoare la componenta comisiilor de evaluare, precum si alte date care ii permiteau sa asigure societatii Dutchmed BV castigarea licitatiilor din cadrul Proiectului de Reforma a Sistemului de Sanatate APLII din Romania.

De asemenea, Dick Van Halewijn ar fi oferit o excursie de lux la Amsterdam, cu toate cheltuielile de cazare, transport si bani de buzunar, in suma totala de peste 2.500 de euro, platite de firma olandeza, unor functionari din cadrul Unitatii de Implementare a proiectelor Bancii Mondiale din Ministerul Sanatatii, precum si altor functionari ai ministerului, implicati in comisiile de evaluare a firmelor ce participau la licitatiile publice ce vizau proiectele mentionate.

Procurorii il mai acuza pe Dick Van Halewijn ca, in cursul anului 2011, ar fi acceptat sa plateasca unei persoane, angajat al Unitatii de Implementare a Proiectelor Bancii Mondiale din cadrul Ministerului Sanatatii, sumele de 1.960 de euro si 540 de euro, reprezentand pretul unui sejur in Italia, plus transportul pentru acesta si familia sa.

"Sumele respective au fost facturate de operatorul de turism al societatii Dutchmed care a platit sejurul, in schimbul sustinerii primite si care se astepta a fi primita si pe viitor de la angajatul Unitatii de Implementare a Proiectelor Bancii Mondiale din cadrul Ministerului Sanatatii", sustin anchetatorii.

Dick Van Halewijn ar fi platit, prin intermediar, si suma de 6.000 euro unui medic, pentru folosirea echipamentelor Dutchmed in clinica unde aceasta lucreaza si in schimbul informatiilor furnizate de aceasta, care ar fi fost utilizate pentru castigarea licitatiilor.
Anchetatorii au mai stabilit ca, pentru a asigura castigarea licitatiilor la care participa Dutchmed BV, Dick Van Halewijn ar fi platit suma totala de 7.000 euro unor membri ai comisiilor de evaluare pentru proiectul ICB 8.

De asemenea, pentru a asigura castigarea proiectului ICB 9, achizitie de aparatura medicala pentru dotarea sectiilor de neonatologie din maternitatile din Romania prin programul finantat de Banca Mondiala, inculpatul Dick Van Halewijn ar fi cerut, prin intermediari, unui membru al comisiei de redactare a specificatiilor tehnice pentru proiectul respectiv, sa introduca in caietul de sarcini datele tehnice ale aparaturii medicale ce urma a fi ofertata de Dutchmed BV, asigurand astfel castigarea de catre aceasta firma a licitatiei.

Procurorii i-au adus la cunostinta lui Van Halewijn calitatea procesuala si acuzatiile din dosar.

DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Procurorii au colaborat in cauza cu reprezentantii Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) si au fost sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Ministerul Sanatatii se incurca in conturi si pune zeci de mii de romani in pericol. Unde au ajuns banii pentru seringi
Ministerul Sanatatii se incurca in conturi si pune zeci de mii de romani in pericol. Unde au ajuns banii pentru seringi

Ministerul Sanatatii, care nu a virat la timp banii primiti de la guvernul norvegian pentru seringi sterile, pune zeci de mii de romani in mare pericol.

Programul de 200 de milioane de lei al Ministerului Sanatatii care ar putea
Programul de 200 de milioane de lei al Ministerului Sanatatii care ar putea "resuscita" sistemul sanitar romanesc

Pacientii in stare critica ar trebui sa aiba o sansa in plus la tratament de urgenta. Ministerul Sanatatii a lansat, luni, un sistem integrat care presupune alocarea a 200 de milioane de lei pentru 95 de spitale din tara.

Cazul sapunului contaminat gasit in trei spitale din Romania. Cele doua ipoteze examinate de Ministerul Sanatatii
Cazul sapunului contaminat gasit in trei spitale din Romania. Cele doua ipoteze examinate de Ministerul Sanatatii

Eroare pe linia de productie sau depozitare in conditii necorespunzatoare, acestea sunt cele doua ipoteze pe care le verifica Ministerul Sanatatii in ancheta sapunului antibacterian contaminat cu un germene periculos.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, conform Agerpres.