DNA acuza: 12 ani de spagi si abuzuri la Educatie. Ce s-a intamplat de fapt cand Guvernul a batut palma cu Microsoft
Procurorii anti-coruptie lanseaza acuzatii grave la adresa guvernelor Romaniei dintre anii 2001-2013.
O noua ancheta arata cum patru contracte de informatizare a unor institutii de stat s-ar fi incheiat contra a milioane de euro spaga sau in urma unor abuzuri. Investigatia a fost declansata dupa ce corpul de control al lui Victor Ponta a intocmit un raport despre diverse nereguli in activitatea Ministerului Educatiei.
In 2003, Guvernul si Microsoft discuta semnarea unui contract pentru obtinerea de licente pentru programe informatice la preturi speciale, guvernamentale. Reducerea facuta de compania americana era de 47%. In 2004, se semneaza documentul insa se schimba ceva: nu mai este vorba despre cumparare ci de inchiriere de licente.
Alegeri 2024
08:30
Ludovic Orban: Există o dezinformare în ceea ce priveşte retragerea mea din cursa pentru prezidenţiale
08:28
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 8:00, au votat 15.096 de cetăţeni - 0,84%
08:24
Ciucă: Am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Votul util merge către acel candidat care are onesitatea
08:18
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezența pe județe, declarații și incidente în ziua votului
"Procurorii spun ca modificarea contractului s-a facut pentru ca Fujitsu sa castige mai multi bani din contract, ceea ce a dus la cresterea costurilor suportate de Guvernul Romaniei. Acest lucru a fost posibil, sustin ei, pentru ca in afacere au fost implicati membri din Guvern si de la Microsoft", a relatat Catalin Radu Tanase, corespondent ProTV.
La vremea respectiva, premier era Adrian Nastase, ministrul comunicatiilor - Dan Nica iar secretar general al Guvernului - Eugen Bejinariu. Cel din urma a si semnat contractul.
In acelasi an, 2004, cabinetul, prin ministerul de interne, mai semneaza un contract cu EADS. Celebru deja prin suma uriasa: 650 de milioane de euro. Documentul a fost scris, sustin procurorii: "Fara sa fie precizate in detaliu solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate, acestea urmand sa fie agreate ulterior de catre EADS (...) "
Asa, EADS isi putea controla permanent profitul obtinut din care sa plateasca mita, care ar fi reprezentant 15% din valoarea totala, sustin procurorii. Peste 2 milioane de euro MITA ar fi ajuns la conducerea Ministerului de Interne si la cabinetul prim ministrului Adrian Nastase. Procurorii spun ca banii s-au dat prin intermediul unor firme.
EADS ar fi fost obligata sa faca un subcontract cu FCS, valoarea comenzii fiind de pana la 60 de milioane de euro. FSC, la randul ei, ca sa primeasca aceste comenzi, a fost pusa sa plateasca niste comisioane de reusita pentru doua firme: Gessa (7%) si Profinet (8%). Cei 15% sunt considerati de catre procurori ca reprezentand mita in dosar.
"In 2009, institutiile de invatamant din Romania sunt dotate cu computere. Acestea au programe de operare Microsoft pentru care licentele au expirat. Asa ca Ministerul Educatiei cere inchirierea unor noi licente la ministerul comunicatiilor. Valoarea contractului: 96 de milioane de euro", a relatat Catalin Radu Tanase.
Daniel Funeriu, care era ministru atunci la Educatie, ii cere lui Valerian Vreme care era Ministru la Comunicatii: "Va solicit luarea masurilor care se impun din punct de vedere legal pentru asigurarea licentelor necesare in sistemul educational asa cum reiese din adresa mai sus mentionata".
Masurile insa ar fi fost ilegale iar numarul licentelor cumparate, 179.000, prea multe fata de necesar. Rezultatul s-au pierdut inca 5 milioane de euro. Procurorii anticoruptie l-au audiat joi pe seful secretariatului general al Guvernului, Ion Moraru care nu a vrut sa faca niciun comentariu.