Culisele consultărilor de la Cotroceni: se fac liste cu posibili miniştri. Ce își doresc liderii opoziției
Liderii opoziției au fost vineri la consultări la Palatul Cotroceni, iar până marți am putea află numele viitorului premier.
PNL a propus ca șeful lor, Ludovic Orban, să se instaleze în fruntea executivului, în timp ce USR a insistat pentru alegeri anticipate cel târziu până în primăvară. „Este destul de clar că ne îndreptăm spre un guvern PNL sau în jurul PNL”, a spus Klaus Iohannis la sfârșitul discuțiilor.
Președintele a ținut să facă și o precizare importantă despre pensii și salarii.
Klaus Iohannis, președintele României: „Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Şi spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor. Vreau să repet: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. PNL a spus foarte clar şi răspicat că e dispus să preia guvernarea. Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL”
Liderii celor șase formațiuni din opoziție care au votat pentru demiterea executivului s-au așezat pe rând la masă cu președintele României. Din primele discuții rezultă că liberalii se pot instala la Palatul Victoria încă de săptămâna viitoare. Ludovic Orban este propunerea lor de prim-ministru.
Ludovic Orban, președinte PNL: „PNL este pregătit să își asume răspunderea guvernării și să formeze un guvern, să preia guvernarea de mult timp, avem specialişti pregătiţi, avem oameni profesionişti”
Pe hârtie, PNL ar avea jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor și ar putea obține votul de învestire. După negocieri, în care se pare că s-a implicat și șeful statului, aceștia au susținerea celor de la PRO România și ALDE. Cele două formațiuni nu vor să participe la guvernare și nu vor primi portofolii în viitorul executiv.
Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE: „Mi se pare că o astfel de formulă este mai potrivită într-o compoziţie bazată pe PNL. Noi nu intenţionăm să facem parte dintr-o formulă de guvernare viitoare”
Ar putea primi posturi în eșalonul doi al Executivului cei de la minorități, dar și Partidul Mișcarea Populară. Cei din urmă ar putea primi chiar un portofoliu.
Eugen Tomac, presedint PMP: „Pentru noi e esențial ca guvernul să aibă un minister pentru relația cu Moldova. Pentru a armoniza toate sensibilitățile partidelor parlamentare, i-am propus dlui președinte să ia în calcul numirea unui om de la PMP.”
Noul cabinet ar trebui să asigure guvernarea până la alegerile parlamentare din toamna anului viitor.
De altă părere sunt doar liderii USR, care au cerut insistent alegeri anticipat. Ei vor că în primăvară oamenii să fie chemați la urme să aleagă un nou legislativ din care să se desprindă o majoritate legitimă, susține Dan Barna.
Dan Barna, președinte USR: „Să zică - un nou Executiv ar trebui "să aibă că obiectiv realizarea de alegeri anticipate, undeva în februarie - martie" anul viitor".
Klaus Iohannis, președintele României: „Acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem să redeschidem cu toţii, împreună, discuţia, pe alegeri anticipate”
Alegerile anticipate ar presupune că noul premier împreună cu echipa să fie respinși de două ori în parlament, ceea ce ar atrage dizolvarea legislativului. Mandatul actualilor senatori și deputați expiră la sfârșitul anului viitor.
Liderii celor şase formaţiuni care au dat jos guvernul au fost convocaţi pentru luni, din nou, la o discuţie la Palatul Cotroceni. De asemenea, preşedintele îşi doreşte ca luni seară sau marţi să desemneze un premier.
Până în acest moment se prefigurează formarea unui guvern minoritar în jurul liberalilor cu Ludovic Orban, premier. Potrivit Constituţiei, acesta are 10 zile să îşi desemneze echipa şi să meargă în Parlament cu o nouă formula a Executivului. Se fac deja liste cu posibili miniştri şi li se atribuie posturi liberalilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, guvern, premier, Cotroceni, consultari,
Dată publicare:
11-10-2019 19:52