Legea suplimentelor alimentare a fost promulgată. Înșelăciunile descoperite de ANPC
La opt ani după ce a fost pusă pe masa parlamentarilor, legea suplimentelor alimentare a fost, în sfârşit, promulgată şi va intra în vigoare.
Reglementează o piaţă de sute de milioane de euro, în care de multe ori consumatorii sunt atraşi cu promisiunea că pastilele îi vindecă de tot felul de boli. De fapt, aşa cum subliniază noua lege, suplimentele sunt produse alimentare concentrate, nu medicamente.
Inspectorii de la protecţia consumatorului au descoperit adevărate înşelăciuni.
Nicușor Ghiță, comisar ANPC București: "I se confereau proprietăţi antivirale şi se subînţelegea că ar fi şi un remediu împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Consumatorii erau puşi în faţa faptului de a nu şti cum să la administreze."
Cât a stat legea în parlament, mai multe instituţii publice aveau sarcina să supravegheze punerea pe piaţă a suplimentelor alimentare. Printre ele, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Sanitar-Veterinară. În realitate, au fost cazuri când nimeni nu a verificat conţinutul pastilelor plătite cu mulţi bani de români.
Ana Șestacova, medic: "Există tot felul de suplimente, să spun aşa, care nu au studii în spate, nu au studii eficiente. Sau au studii pe un lot foarte mic, adică pe 70 de persoane, sau 100 de persoane, ceea ce mi se pare ineficient."
Potrivit noii legi, Ministerul Sănătăţii este autoritatea care va aproba vânzarea suplimentelor alimentare bazate pe vitamine, minerale, substanţe precum aminoacizii, enzimele, probioticele, acizii graşi esenţiali şi extracte vegetale sau animale. Suplimentele trebuie să conţină doar ingrediente admise de minister. Iar eticheta să fie clară, să menţioneze nutrienţii folosiţi şi doza zilnică recomandată.
Diana Mereu, Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție: "Este interzisă atribuirea proprietăţilor de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli umane sau referirea la asemenea proprietăţi. Este interzisă atribuirea de afirmaţii directe care să sugereze că alimentaţia variată şi echilibrată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive."
Plantele medicinale, aromatice şi produsele stupului, care sunt reglementate printr-o lege specială, vor fi puse pe piaţa cu aprobarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA).
Adina Răducanu, cercetător IBA: „Se cer analize fizico-chimice, analize de determinare de conţinut, vitamine, minerale, conținut de metale grele.”
Reporter: „Dumneavoastră luaţi de bun ce scriu ei acolo sau faceţi propriile analize?”
Adina Răducanu, cercetător IBA: „Producătorul este responsabil ce pune pe piaţă, trebuie să luăm de bun."
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare nu poate da sancțiuni. Atunci când descoperă suplimente alimentare care încalcă legea, anunţă Poliţia.
Ministerul Sănătăţii are sarcina de a elabora normele tehnice pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea suplimentelor alimentare, în termen de 90 de zile.