Legea registrului agresorilor sexuali, ignorată. Nepăsare și haos administrativ
Degeaba e în vigoare legea care îi obligă pe toți cei care lucrează cu copiii sau cu persoane vulnerabile să obțină un certificat de integritate comportamentală. Nimeni nu se grăbește să o aplice.
Puțini dintre cei direct vizați, profesori, medici sau asistenți sociali, s-au dus la poliție să ceară documentul, iar acolo unde există bunăvoință, a apărut haosul administrativ.
După nenumăratele cazuri de agresiuni comise asupra copiiilor, România are o lege care reglementează condiţiile în care o persoană poate să lucreze cu minorii sau alte categorii de persoane vulnerabile.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Legea registrului agresorilor sexuali a fost promulgată încă din luna iunie, însă ea se aplică fără interes. Oamenii nu ştiu ce să ceară şi unde, iar, în unele situaţii, autorităţile nu ştiu ce şi cum să elibereze.
Dan Baltag, actor: „Nu mi s-a părut că sunt pregătiţi. Am fost în 4 locuri, la secţie la poliţie, la evidenţa populaţiei, nimeni nu ştia de lege, nu ştiau ce să-mi dea. La un birou au chemat un alt coleg. Am dat o declaraţie, m-au pus să-mi scot cazierul, apoi m-au trimis cu el la poliţie. Apoi m-au trimis la inspectorat unde mi-au dat hârtia”.
Viorel Husanu, președintele SANITAS: „Toţi trebuie să ne conformăm, însă până cum nu ştim să existe o circulară a ministerului la nivelul spitalelor şi nu ştim ca vreun coleg să-şi fi scos aceasta adeverinţă”.
Nici Ministerul Educației nu a informat oficial şcolile că trebuie să pună în aplicare prevederile legii şi să le ceară angajaţilor documentele, numite certificate de integritate comportamentală, eliberate de poliţie. Iar Inspectoratele şcolare spun că, în lipsa unei proceduri clare, angajarea profesorilor suplinitori e pusă în pericol.
Poliţiştii pot elibera o adeverință până la operaţionalizarea registrului naţional. Această hârtie conţine datele dumneavoastră de identificare şi menţiunea că nu figuraţi în evidenţele poliţiei, cu menţiuni care pot face obiectul registrului privind agresorii sexuali.
E acelaşi lucru cu un cazier judiciar, spun poliţiştii, întrucât registrul agresorilor sexuali nu este operaţional.
Toader Bogdan, vicepreşedintele Sindicatului Europol: „E o lege care are cap, dar nu are picioare. Nu ştim unde se termină cazierul judiciar şi unde începe acest registru”.
Oana Bâzgan, deputat USR, inițiatoarea legii: „Păi din cazier faptele unui violator se şterg, după ce a făcut puşcărie şi s-a reabilitat. În registru vor sta până la 12 ani. Angajatorul are obligaţia să-şi schimbe regulamentul de funcţionare şi să le ceară actualilor angajaţi documentul într-un timp stabilit de ei”.
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, doar 3.500 de persoane şi-au scos până vineri o adeverinţă de integritate comportamentală. Cifra este extrem de mică, dacă ne gândim că doar în învăţământul preuniversitar sunt 236.000 de cadre didactice. Legea prevede o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru cei care figurează în registru și nu respectă prevederile legii, dar deocamdată nu există o pedeapsă și pentru cei prinşi că lucrează fără certificat de integritate comportamentală.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!