Legea deepfake din România ar trebui votată până la finalul anului. Cât de ușor sunt făcute trucajele cu ajutorul AI
România se confruntă cu un val de înregistrări falsificate, multe dintre acestea periculoase, menite să inducă oamenii în eroare.
Tocmai de aceea parlamentarii dezbat un proiect de lege care ar trebui să controleze fenomenul. Deocamdată nu au fost stabilite și sancțiunile, pe care le risca autorii.
Numărul videoclipurilor false publicate pe rețelele de socializare a crescut alarmant.
Smiley, de exemplu, rămâne uimit când vede un clip din care răsună vocea lui, deși nu a interpretat el respectiva melodie.
Cei care se ocupă cu astfel de trucaje l-au luat în colimator și pe șeful statului.
Deepfake cu Klaus Iohannis: „Această lege se adresează femeilor! Nu aveți dreptul de a cere socoteală bărbaților”.
Cel mai grav deepfake din ultima perioada a circulat cu două zile înaintea alegerilor din Slovacia.
Liderul unui partid apare într-o înregistrare falsă în timp ce discuta cu o ziaristă despre cum ar putea să fraudeze alegerile. Autoritățile au acționat rapid, însă consecințele unei întâmplări de acest fel pot fi grave.
Eugen Bejinariu, inițiatorul legii: „Vedem că lucrurile progresează foarte mult și vedem ce se întâmplă cu anunțul președintelui, anunțul președintelui SUA. Ați văzut ce s-a întâmplat în Slovacia. Important este ca, la un moment dat, să putem stopa ca prin inteligența artificială cineva să facă rău societății sau semenilor noștri”.
Legea care ar urma să stopeze fenomenul în România prevede că dacă cineva vrea să facă sau să distribuie un videoclip de acest fel să avertizeze publicul. În caz contrar autorul poate fi scancționat. Pedepsele nu au fost stabilite încă.
Ioan-Sabin Sărmaș, deputat: „Așa cum este scrisă acum dă posibilitatea, crează premisele unor abuzuri. Să zicem că cineva publică mâine ceva fără să respecte normele din lege. Un conținut video în online este foarte bine făcut, iar alți 2.000 de oameni de bună credință distribuie mai departe acel conținut. Nu putem să-i amendăm pentru că ei nu știu că respectivul video a fost făcut cu inteligența artificială”.
Cât de ușor este să modifici vocea cu AI
Pe rețelele de socializare cele mai multe falsuri sunt cu autorități, vedete sau chiar influenceri. Demonstrăm cu ajutorul unui videoclip cât de ușor este să modifici vocea cuiva cu ajutorul inteligenței artificiale. După câteva minute de așteptare obșinem și rezultatul.
Legea deepfake din România ar trebui să fie votată până la finalul acestui an.
Sursa: Pro TV
Etichete: fake news, inteligenta artificiala, Deepfake,
Dată publicare:
01-11-2023 19:29