Le Monde: Alegerea Laurei Kovesi în fruntea Parchetului European, un simbol puternic
Cotidianul francez Le Monde scrie, într-un editorial, care este avantajul Laurei Codruța Kovesi în lupta pentru a obține postul de procuror-șef al primului Parchet European din istoria UE.
Sub titlul "Alegerea unui procuror român pentru a conduce Parchetul European ar fi un simbol puternic", Le Monde explică de ce ar putea Kovesi "să devină primul român într-o funcție importantă în Uniunea Europeană".
"Și dacă ar fi ea? Și dacă primul român care ar ocupa un post important în Uniunea Europeană ar fi de fapt o româncă? Laura Codruța Kövesi se află în cursa pentru a conduce noul Parchet European. Pentru prima data în istoria UE, acest procuror va avea puterea de a superviza anchete privind fraude cu fonduri europene sau fraude cu TVA, în cele 22 de țări semnatare ale acestei initiative.
Această mică revoluție se anunță a fi sensibilă din punct de vedere politic, când știm că cel puțin trei lideri europeni sau membri ai familiilor lor - Viktor Orban, în Ungaria, Andrej Babis, în Cehia, și Liviu Dragnea, în România – sunt în prezent implicați în dosare cu fraude cu fonduri europene. Toate astea în țări în care justiția locală este uneori pusă în dificultate", scriu cei de la Le Monde.
Ura tenace a partidului de la guvernare
În continuare, publicația franceză trece în revistă performanțele fostei șefe DNA din punct de vedere profesional, remarcând faptul că succesul i-a adus "ura tenace a partidului de la guvernare".
"La doar 45 de ani, Kovesi are o carieră impresionantă. După ce a fost numită procuror general în România, la doar 33 de ani, în 2006, începând din 2013, de când a preluat DNA, românca și-a câștigat un renume. Într-o țară cangrenată de corupție, ea a reușit să condamne la pedepse dure sute de oameni politici, de la toate nivelurile, inclusiv un fost premier.
În schimb, Kovesi și-a atras ura Partidului Social Democrat, aflat la putere. Șeful partidului, Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală și deturnare de fonduri publice, anchetat pentru fraude cu fonduri europene și constrâns să renunțe la postul de premier, a reușit să obțină demiterea acesteia, iulie 2018", precizează publicația citată.
Le Monde notează că Laura Kovesi îl are drept contracandidat pe francezul Jean-François Bohnert, care are experiență și un angajament European de netăgăduit.
"În plus este poliglot, în timp ce Kovesi vorbește o engleză ezitantă. De asemenea, Bohnert este familiarizat cu instituțiile europene, în timp ce Kovesi cunoaște, mai degrabă, sistemul juridic din România. El este susținut de diplomația franceză, în timp ce ea este obiectul unei campanii de denigrare, eficace, din partea propriul Guvern". scrie sursa citată.
În final, editorialiștii Le Monde explică care ar fi avantajul alegerii lui Kovesi în această poziție.
"Însă, într-o perioadă în care putem observa o derivă îngrijorătoare în mai multe țări din Europa Centrală, viitorul procuror european va avea ca sarcină principală monitorizarea condițiile de utilizare a fondurilor europene de care aceste țări beneficiază: să se evite deturnarea acestor fonduri de la scopul lor inițial sau ca ele să contribuie la îmbogățirea funcționarilor publici.
În consecință, valoarea politică a acestei poziții judiciare este importantă. Să desemnezi o personalitate venită din fosta Europă comunistă, sprijinită de juriști competenți, cărora nu ai ce să le reproșezi, aleși din 22 de state membre, ar fi un simbol puternic al angajamentului UE față de statul de drept", încheie autorii editorialului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Le Monde
Etichete: le monde, laura kovesi, procuror sef european,
Dată publicare:
04-03-2019 10:48