Lavrov, acuze de „lașitate” către Josep Borrell și Antony Blinken. Ce s-a întâmplat la reuniunea OSCE
Serghei Lavrov i-a acuzat de "laşitate" pe şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi pe secretarul de stat american Antony Blinken. Ministrul rus de externe e supărat că nu au participat alături de el la reuniunea Organizaţiei de Securitate şi Coopera
Lavrov a afirmat că cei doi lideri caută să "izoleze" Rusia, punând absenţa lor de la Consiliul Ministerial al OSCE pe seama faptului că „sunt nişte laşi care vor să evite o conversaţie onestă despre fapte", transmite agenția EFE, preluată de Agerpres.
Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, şi Blinken, secretarul de stat american, au participat miercuri, cu o zi înainte de începerea reuniunii, la un dineu la care Lavrov nu a fost invitat, pentru a-şi exprima sprijinul pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, dar nu au participat la deschiderea lucrărilor Consiliului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Participarea lui Lavrov la reuniune, permisă de Macedonia de Nord, care deţine preşedinţia prin rotaţie a OSCE, a determinat Ucraina şi patru ţări NATO şi UE - Polonia, Letonia, Estonia, Lituania - să decidă să nu-şi trimită miniştrii de externe la Consiliu. Nici ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, nu a participat la reuniunea formală a Consiliului Ministerial al OSCE, care se încheie vineri.
Lavrov nu a putut participa la Consiliul de anul trecut, întrucât Polonia, care deţinea preşedinţia OSCE, nu i-a permis să intre pe teritoriul său.
Ministrul rus de externe a susţinut că prezenţa sa în acest an la Consiliu este un semn că ţara sa nu este izolată în cadrul OSCE.
Lavrov a insistat vineri în pesimismul său cu privire la viitorul OSCE, creată în 1975 ca un forum de dialog între cele două blocuri antagoniste în perioada "Războiului Rece".
„Asistăm la o degradare totală a tot ceea ce a fost creat pe cele trei dimensiuni de securitate: politico-militar, economic, umanitar şi al drepturilor omului. Colegii noştri occidentali, aşa cum am văzut, nu au învăţat nicio lecţie din politica lor dezastruoasă de distrugere a OSCE. În Europa, se continuă- cu o perseverenţă care ar putea fi folosită mai bine - să punem capăt organizaţiei", a acuzat el, a mai spus Lavrov, citat de AFP.
Într-o sală plină de jurnalişti, ministrul rus a declarat că „organizaţia a fost transformată în ceva care nu provoacă decât indiferenţă faţă de viitorul său".