Laserul de la Măgurele, cu 10% din puterea Soarelui, va fi comprimat la câțiva microni cu ajutorul unei oglinzi de 1 milion €
Proiectul laserului de mare putere de la Măgurele se extinde! O firmă japoneză va deschide pe platforma institutului o fabrică, unde va proiecta oglinzi speciale pentru experimentele ştiinţifice.
Una singură costă 1 milion de euro. Laserul de la Măgurele este unic în acest moment pe glob, fiind singurul în care se poate produce o energie de 10%, din cea a Soarelui. Fabrica japoneză care va produce oglinzi “perfecte” pentru laserul de mare putere de la Măgurele va fi construită pe un teren viran. Proiectul costă 191 milioane de lei iar ar putea dura doi ani.
Oglinzile fabricate acolo vor fi făcute dintr-un material menit să reziste la energii mari și vor avea o precizie de peste 98%.
Petru Ghenuche, cercetător senior: „Luăm fascicolul laser de 10 petawati, care este de peste jumătate de metru diametru, și foarte repede, într-un metru, îl facem la câțiva microni. Asta înseamnă câteva zecimi din grosimea unui fir de păr. Pur și simplu spulberăm materia și accelerăm ioni pentru diferite tipuri de aplicații. Într-un viitor care poate fi destul de mare, pot fi folosite, de exemplu, pentru terapia anumitor tipuri de tumori.”
România deține în acest moment o tehnologie extrem de avansată care nu va putea fi combătută de nici o altă țară în următorii cinci ani, estimează cercetătorii de la Măgurele. Este și motivul pentru care pe platforma de lângă București au venit - nu o dată - inclusiv laureați ai premiului Nobel pentru Fizică. Laserul se folosește deja în chirurgia corectivă a ochilor, dar va putea fi utilizat în viitor și la distrugerea celulelor canceroase.
Laserul din Măgurele reprezintă o platformă unică în lume. Cercetătorii de aici au reușit să tragă în țintă cu o putere de 10 petawati. Adică 10% din puterea pe care Soarele o generează într-o singură secundă pe Pământ. Așadar, universități din toată lumea - printre care și Universitatea Hiroshima sau Osaka din Japonia, și-au trimis aici oamenii de știință pentru a-și pune în practică experimentele. În ultimii doi ani, au sosit aici în jur de 80 de cercetători din toată lumea.
Antonia Toma, inginer laserul de la Măgurele: „În nici un alt centru de cercetare asemănător cu noi nu s-a atins această putere de 10 petawati pe țintă, și tocmai de aceea noi avem experimente în prezent și colaborări cu foarte mulți cercetători străini, au venit din Spania, Germania, Anglia și au făcut experimente aici, în facilitatea noastră.”
Răzvan Ștefan, coordonatorul diviziei tehnice din cadrul ELI-NP: „Aplicațiile ingineriei laserelor sunt în primul rând în zona medicală, o altă utilitate este neutralizarea deșeurilor contaminate și, în general, laserul presupune un fascicul de lumină de dimensiuni extrem de reduse care permite incidența pe o țintă punctuală.”
Construcția laserului de la Măgurele a început în 2013 şi a costat peste 300 de milioane de euro. Capacitatea pentru care a fost creat a fost atinsă în urmă cu doi ani. Tehnologia disponibilă va fi folosită doar în scopuri științifice, deși firma franceză care operează laserul oferă și servicii în domeniul apărării.