Lacul din Romania considerat Raiul pescarilor, secat de Apele Romane. Localnic: "E nenorocire, arata ca la Sahara"
Lacul de acumulare Bezid din judetul Mures, care atragea in fiecare an mii de turisti, este acum istorie.
Angajatii de la Apele Romane l-au secat ca sa repare un baraj si asa a ramas. Atunci cand au luat decizia, autoritatile nu au tinut cont ca vor afecta turismul. Lacul Bezid a fost amenajat in anii '80, peste un sat cu 180 de case.
Considerat pana nu demult un adevarat rai al pescarilor, lacul de acumulare Bezid din judetul Mures este acum un teren imens acoperit de mal. Angajatii de la Apele Romane au decis sa il sece, ca sa repare un dig - fara sa tina cont ca locul atragea mii de turisti.
Localnic: "E o nenorocire, chiar acum am zis la un baiat ca au facut ca arata ca la Sahara."
Localnic: "Veneau straini, acum nu, intrebati la magazine, sufera, nu au nici un client. Se putea rezolva, nu sa lasi ditamai sase kilometri de lac. Cine mai populeaza cu peste e la pamant."
In lipsa turistilor, pensiunile din zona au de suferit, iar investitiile au fost oprite.
Localnic: "Locatia este unui domn care voia sa faca un minicomplex, adevaratul punct de atractie era lacul. Venea multa lume, anul acesta nu s-a mai intamplat."
Lacul de acumulare a fost amenajat in anii '80 in zona satului Bezidul Nou. Ca sa construiasca un baraj care sa protejeze de inundatii mai multe localitati, autoritatile de atunci au decis sa sacrifice comunitatea. 200 de hectare de teren pe care erau construite 180 de case au fost inundate. De sub apa, se mai vedea doar turla bisericii. Acum, ca lacul a fost secat, din vechea localitatea au inceput sa vada ruinele.
Dupa amenjarea lacului, peste o suta de familii si-au construit case de vacanta in zona atrase de frumusetea intinderii de apa. Sefii de la Apele Romane - care au decis secarea lacului - nu au vesti bune pentru acesti oameni.
Cristian Bratanovici, director Sistemul de Gospodarire al Apelor Mures: "Daca s-a golit in trei luni, reumplerea va fi de zece luni, in cel mai bun caz daca vremea va fi buna. In iunie anul viitor va fi gata."
Din lacul de acumulare Bezid, autoritatile au scos peste 5 milioane de metri cubi de apa. Sustin ca a fost singura solutie pentru a putea repara digul. Va dura cel putin un an pana cand lacul va avea din nou apa.