La Spitalul Universitar din Capitală a fost înființat primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale
La Spitalul Universitar din Capitală a fost înființat primul centru de intervenție pentru victimele violenței sexuale.
Este un serviciu integrat unde persoanele abuzate primesc sprijin din partea angajaților de la Medicină Legală, ai Poliției, dar și de la asistenții sociali. Astfel, agresiunile pot fi demonstrate și pedepsite mult mai repede iar victimele pot primi îngrijire fizică și psihică.
Peste 43 de mii de persoane din toată ţara au devenit anul trecut victime ale violenţei domestice. 4800 dintre ele au fost supuse şi agresiunilor sexuale, în 94 la sută dintre cazuri fiind vorba de femei sau adolescente.
Raluca Turcan, Ministrul Muncii: "În spatele acestor cifre sunt de fapt drame şi cifrele reflectă doar o parte din realitate pentru că multe dintre astfel de agresiuni nu sunt raportate".
Se întâmplă asta şi din cauza birocraţiei. Victimele erau nevoite să parcurgă un drum lung pentru a dovedi agresiunea. De acum, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală există un centru special de intervenţie dedicat victimelor violenţei sexuale. Primul de la noi din ţară. Acolo, victimele găsesc sprijinul de care au nevoie - de la medici care vor preleva probe, până la psiholog, asistent social şi chiar poliţişti care să înregistreze plângeri ori să emită un ordin de protecţie provizoriu.
Cătălin Cârstoiu, Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti: "În momentul în care există o victimă a unei agreisuni, ea se va prezenta ca orice pacient în camera de gardă a spitalului, unde va urma o procedură aparte, declarând o agresiune sexuală şi instantaneu se vor declanşa toate mecanismele care vor declanşa Ministerul Afacerilor interne, Ministerul Justiţiei".
Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi intenţionează să înfiinţeze nouă centre asemănătoare în oraşe precum Constanța, Timişoara sau Craiova. Este mare nevoie de ele, mai ales că acum, în pandemie, numărul cazurilor de viol raportate a crescut cu 30 la sută.
În 2020, la nivel național, au fost înregistrate 226 de infracțiuni de viol, 111 infracțiuni de agresiune sexuală şi 112 infracțiuni ce au reprezentat un act sexual cu un minor. Dacă vă regăsiţi într-o asemenea situaţie nu ezitaţi să sunaţi la telefonul verde pus la dispoziţie gratuit de către autorităţi. Anul trecut, peste 3700 de persoane au utilizat această linie ca să ceară ajutor.