La 103 ani, o femeie dintr-un sat din Bihor este încă activă și cu simțul umorului. Cum a reușit să ajungă la această vârstă
La 103 ani bătuți pe muchie, o femeie dintr-un sat din Bihor este încă activă și cu simțul umorului. Echipa Știrilor PRO TV a întâlnit-o pe tanti Catița, așa cum îi spune toată lumea, la cules de nuci și spune că le folosește inclusiv în mamaligă.
De altfel, preferă să nu mănânce prea multă carne, ci verdețuri, fructe și legume, din gospodăria ei.
Cătălina Buha sau tanti Catița, așa cum i s-a spus de când s-a măritat, locuiește în casa pe care a ridicat-o împreună cu soțul. Are o singură fiică, pe care a născut-o în timpul războiului, într-o peșteră de lângă sat.
Monica Lupău, nepoată: „Mulți întreabă că ce-a mâncat bunica mea de a ajuns la o vârstă așa frumoasă. Deci mâncarea n-a fost o mâncare deosebită, o mâncare aleasă. A fost mămăliguță și cu sâmburi de nucă”.
Tanti Catița: „Mai mult cu mălai, cu mămăligă, de când m-am aflat, așe. Și n-am trăit cu grăsime, n-am mâncat cărnuri. Am mâncat, așa, vara, verdețuri. Apă, mult am băut apă”.
Mereu sprintenă și admirată pentru optimismul ei, femeia spune că întotdeauna hărnicia i-a dat putere.
Traian Cap, nepot: „O femeie muncitoare, o femeie darnică. Țin minte și pe aici, prin vecini, nu a fost cineva să aibă lipsă de ceva și ea să nu zboare, să ajute, să dea”.
Lucreția Cap, fiica bunicii: „Se minunează, și ei se minunează cum de trăiește, cum de trăiește atâta”.
Prietena bătrânei: „O lucrat după puterea ei, înc-o prea lucrat. Că ea o fo mai puțânuță. Ea o fo ca o furnică, da o fo harnică. Vede-să și-amu”.
Tanti Catița regretă că acum nu mai poate lucra ca altădată.
Tanti Catița: „Iaca c-am trecut într-o sută și patru ani. Noa. Și-i mulțam lui Dumnezo, dar amu aș vrea să mă duc. Că nu-i putere, să lucru nimica”.
Potrivit Registrului Național de Evidență a Persoanelor, peste 6.500 de români au împlinit vârsta de 100 de ani și mai mult de jumătate dintre ei au depășit un secol de viață.