Cand ar putea fi discutat cazul Corlatean in Senat. Tariceanu: "Eu cred ca DNA nu s-a documentat destul de bine"
Procurorul general a sesizat Senatul pentru inceperea urmaririi penale fata de senatorul Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in dosarul in care se ancheteaza desfasurarea votului la ultimele alegeri prezidentiale in sectiile din afara tarii.
Procurorul-sef al DNA a cerut procurorului general sesizarea Senatului pentru a incepe urmarirea penala a lui Titus Corlatean in dosarul votului din Diaspora. Ulterior, procurorul general Augustin Lazar a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Titus Corlatean.
"Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului sa formuleze cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Corlatean Titus, fost ministru al afacerilor externe, actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu (...) si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale (...). Faptele retinute in sarcina acestuia formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie", se precizeaza intr-un comunicat al PICCJ transmis AGERPRES.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Biroul permanent al Senatului va discuta, marti, solicitarea Justitiei privind inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru de Externe Titus Corlatean, a precizat Andrei Alexandru, purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului. El a spus ca ordinea de zi a sedintei Biroului de marti, programata pentru ora 10,30, cuprinde mai multe subiecte, printre care si cel referitor la Corlatean.
-► Tariceanu critica cererea DNA
-► Reactia sefei DNA
-► Corlatean nu comenteaza acuzatiile
-► Reactia presedintelui PSD, Liviu Dragnea
-► Senatul, greu de convocat in campanie
-► Comunicatul DNA
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni cu privire la cererea formulata DNA de sesizare a Senatului pentru inceperea urmaririi penale fata de Titus Corlatean, ca aceasta va fi analizata in cursul acestei saptamani, marti, sau cel mai tarziu saptamana viitoare.
"Am mai primit intrebari astazi, nu primisem inca pe cale oficiala solicitarea DNA, am si vazut comunicatul de presa dat de DNA, domnul Corlatean este acuzat ca prin actiunile sale a creat foloase necuvenite probabil ca domnului Ponta, nu stiu, in fine, eu cred ca prin modul in care DNA-ul pune problema nu cred ca s-au documentat suficient de bine, daca e vorba de foloase necuvenite, cred ca mai degraba a profitat Iohannis, ca parca Iohannis a castigat alegerile, nu Ponta, dar in fine” a declarat Tariceanu. „O sa vad solicitarea, am si discutat cu cativa dintre colegii mei membri ai Biroului Permanent al Senatului, toata lumea stiti ca este plecata in campanie electorala. O sa vedem, avem doua variante, fie in cursul acestei saptamani, maine, sa vedem daca pot sa vina sa se mobilizeze si sa vina sa facem o sedinta de Birou permanent pentru a demara procedurile, daca acest lucru nu e posibil in timpul saptamanii, atunci cel mai tarziu saptamana viitoare, dar in momentul de fata nu pot sa va dau un raspuns cert pentru ca astept de la colegii mei membrii ai Biroului Permanent, sunt inca 12 colegi in Biroul Permanent in afara de mine, trebuie sa astept care este punctul lor de vedere si raspunsul lor cu privire la aceasta solicitare".
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat la iesirea de la CSM, referitor la acest dosar: "Au fost audiati si ambasadori si sefi ai misiunilor diplomatice, au fost audiati si functionari din cadrul ministerului”.
„Pot sa va spun ca atasat referatului procurorului au fost inaintate 19 volume, copii ale dosarului, in care se regasesc declaratii de martori, persoane sau functionari care au fost implicati in aceste activitati. Sunt documente ridicate de la diverse institutii publice, alte date si informatii pe care se bazeaza probatoriul in acest moment", a mai spus sefa DNA.
Intrebata daca Titus Corlatean este singura persoana vizata, Kovesi a precizat ca nu poate sa raspunda.
Corlatean nu comenteaza acuzatiile
Fostul ministru de externe nu a vrut sa comenteze acuzatiile procurorilor. El a fost deja audiat la DNA ca martor in acest dosar in octombrie 2015.
Social-democratii vor lua in discutie situatia senatorului Titus Corlatean pentru care se solicita inceperea urmaririi penale in dosarul diaspora, a declarat luni presedintele PSD, Liviu Dragnea.
"O sa discutam. Informatia e foarte proaspata si o sa discutam cu colegii nostri. Recunosc ca nu ma asteptam la asta, dar ne intalnim in partid si stabilim ce facem", a precizat Dragnea, la sediul central al PSD.
Intrebat daca fostul premier Victor Ponta va fi implicat, la randul sau, in acest dosar, Dragnea a raspuns: "Nu ar avea de ce". "Nu cred, nu cred ca poate sa ajunga la Victor Ponta, nu ar avea de ce. Victor Ponta a fost candidat... Stiu (era prim-ministru - n.r.), dar nici eu, nici dumneavoastra nu suntem procurori, deci nu stim ce e acolo. Nu inteleg de ce a ajuns la Titus, dar, sigur, nu am toate informatiile", le-a spus jurnalistilor presedintele PSD.
El nu a avansat o data a discutiei despre solicitarea DNA in Senat, in conditiile in care senatorii au decis sa activeze in teritoriu in perioada campaniei electorale. "De asta nu pot sa va spun foarte multe lucruri, pentru ca ei au luat o decizie ca in campania electorala sa-si amane dezbaterile din Senat si, sigur, e o situatie putin diferita", a completat Dragnea.
Senatul, greu de convocat in campanie
Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat, luni, pentru News.ro, ca, in momentul in care va ajunge la Senat cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a lui Titus Corlatean, Calin Popescu Tariceanu, se va consulta cu membrii Biroului Permanent pentru convocarea unei sedinte. Potrivit lui Andrei Alexandru, o discutie telefonica va avea loc intre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si membrii Biroului Permanent, pentru a se stabili data la care va fi convocata conducerea Senatului, pentru analizarea si intrarea in circuitul procedural a cererii Directiei Nationale Anticoruptie care il vizeaza pe senatorul PSD Titus Corlatean.
Alexandru a spus ca, deocamdata, cererea DNA nu a ajuns la Senat. Data convocarii Biroului Permanent va tine cont de posibilitatea ca membrii conducerii Senatului sa ajunga la Bucuresti, in conditiile in care Senatul are, pe perioada campaniei electorale, activitate in teritoriu si si-a suspendat toate sedintele de plen si de comisii, pana dupa data alegerilor, 5 iunie.
Cu toate acestea, Calin Popescu Tariceanu preciza, la ultima sedinta a Biroului Permanent, ca este posibila convocarea Senatului, in cazul in care vor aparea evenimente neprevazute.
In acest moment, senatorii sunt in campanie electorala, fie in calitate de candidati fie de sustinatori ai colegilor din partid care s-au inscris in cursa electorala pentru alegerile locale. Ultima sedinta de plen a Senatului a avut loc pe 9 mai.
In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de CORLATEAN TITUS, senator in Parlamentul Romaniei, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, in legatura cu savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul,
- impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de Corlatean Titus, senator, la data faptelor detinand si o functie ministeriala, are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte.
Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate.
Prin urmare, limitarea accesului la sectiile de votare in strainatate a avut drept consecinta cresterea procentajului total de voturi favorabile obtinute de acelasi candidat, in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.
Pe de alta parte, dreptul de vot cetatenilor romani care locuiesc in strainatate a fost vatamat. Vatamarea s-a realizat atat prin impiedicarea exercitarii acestui drept, cat si prin ingreunarea foarte serioasa a exercitarii acestui drept, care a determinat pe multi dintre titularii dreptului la vot sa renunte la exercitarea acestuia.
Prin aceeasi conduita, ministrul de externe a cauzat si o vatamare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau in buna functionare a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate si in indeplinirea de catre acestea, in conditii optime, a atributiilor legale privind apararea, in strainatate, a drepturilor cetatenilor romani.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, dna, diaspora, Laura Codruta Kovesi, alegeri, senat, Călin Popescu Tăriceanu, imunitate, vot, titus corlatean,
Dată publicare:
16-05-2016 10:36