Klaus Iohannis, după acceptarea României în Schengen: Vocile care contestă beneficiile apartenenței la UE nu ne vor binele
Klaus Iohannis a declarat joi, după anunțul oficial privind acceptarea României în Spațiul Schengen, că locul nostru este în UE, iar vocile care contestă apartenența noastră la spațiul european ”nu ne vor binele”.
”Am o veste bună: România este în Schengen cu drepturi depline. Va fi cu aplicare din 1 ianuarie 2025. O decizie așteptată prea mult timp, ne putem bucura în sfârșit de un drept binemeritat. Este un pas firesc și necesar în consolidarea statutului de mebru cu drepturi depline”, a declarat Klaus Iohannis.
”Eliminarea controalelor la frontierele interne înseamnă timp redus la graniță și costuri logistice pentru companii care vor scădea. Aderarea la Schengen a fost un obiectiv strategic. Au existat obstacole, deși România e pregătită tehnic de mult timp. M-am implicat personal pentru un rezultat pozitiv”, a mai spus președintele Iohannis.
”Decizia de astăzi este o confirmare clară, fără niciun fel de interpretare, a unei realități: locul României este în Spațiul Schengen, în urma unui angajament și a efortului nostru.
România va continua să acționeze responsabil pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România este și va rămâne o țară pro-europeană”, a declarat Klaus Iohannis.
”Cei care dau vina pe UE nu ne vor binele”
”În ultima vreme am văzut încercări grave de a minimiza importanța UE. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european. Cei care dau vina pe UE nu ne vor binele.
Sigur că UE poate să funcționeze mai bine și politicienii români trebuie să fie și mai implicați, pentru a obține și mai multe beneficii. Dar de câte ori ne gândim la o viață mai bună și la un trai mai prosper ne gândim la cum arată viața într-o țară occidentală și de multe ori auzim sloganul „vrem o țară ca afară”. Ne dorim mai multe libertăți, nu mai multe restricții, ne dorim mai multă libertatea de expresie, nu mai puțină, de dorim mai multă Europă, nu mai puțină”, a mai spus șeful statului.
Potrivit acestuia, ”cei care instigă sunt adversari ai demcrației vor izolarea țării noastre”.
”România este o țară stabilă, o țară solidă și sigură. Direcția europeană rămâne singura noastră cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”, și-a încheiat discursul președintele României.
Ce este spațiul Schengen
Scopul principal al spațiului Schengen este de a permite libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului între țările participante, întărind în același timp securitatea prin colaborare sporită între autoritățile naționale.
În primul rând, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria. Astfel, vom avea parte de mai puține neplăceri la trecerea frontierei, în special în perioada concediilor de vară și iarnă.
Un alt avantaj, după ce România va adera la spațiul Schengen, este că nu vom mai pierde timp cu controlul documentelor, iar transportatorii vor scăpa de cozile de la frontierele cu Ungaria și Bulgaria.
Potrivit informațiilor transmise de MAI, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră, prin orice loc, în orice perioadă a anului, iar cetățenii statelor membre care călătoresc în spațiul Schengen vor trebui să aibă asupra lor doar un document de identitate valabil, fără a fi supuși controalelor la frontieră.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis, romania, spatiul schengen, intrare,
Dată publicare:
12-12-2024 11:20