Judecatorii si procurorii ar putea plati pentru erorile judiciare. Propunerea unui deputat independent
Un deputat vrea ca judecatorii si procurorii sa plateasca pentru erorile judiciare!
Asa se face ca politicianul propune schimbarea unui articol din actuala lege privind statutul magistratilor, astfel incat Statul sa-si recupereze prejudiciile direct de la judecatorii sau procurorii care gresesc.
Cum s-ar putea intampla asta? Statul sa fie obligat sa-i dea pe magistrati in judecata!
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Constantin Mihail Igeanu a stat 9 luni inchis pe nedrept, dupa ce, in iulie 2010, a fost acuzat de omor. Pe parcursul anchetei, unchiul lui a marturisit ca el este adevaratul vinovat. Niciun magistrat insa nu a tinut cont de marturia acestuia si l-a trimis dupa gratii pe nepot.
Ulterior, tanarul s-a judecat la toate instantele din tara, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a achitat definitiv. A primit despagubiri in valoare de 65 de mii de lei, pentru perioada in care a stat inutil in detentie. Nici procurorul, nici judecatorul nu au fost trasi la raspundere, pentru vreo eventuala eroare judiciara. Si asta pentru ca statul nu a cerut-o.
Tocmai asta vrea sa schimbe un deputat independent.
Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor spune acum ca, daca un magistrat ia o decizie cu rea credinta sau cu neglijenta grava, poate fi dat in judecata de statul roman care sa obtina despagubirile platite celui prejudiciat.
Parlamentarul vrea ca optiunea statului sa devina obligatia acestuia, iar procurorii sau judecatorii care decid gresit ori cu intentie sa plateasca din propriul buzunar.
Deputat Daniel Oajdea: "Eu nu inteleg de ce un magistrat care e vinovat si creaza prejudicii statului roman nu plateste pentru ele, in timp ce un cetatean obisnuit care este vinovat sau are o datorie catre stat, imediat este executat de autoritati."
Judecatorii nu sunt de acord cu aceasta modificare si sustin ca - si conform actualei legei - ei pot fi trasi la raspundere in cazul in care gresesc.
Dana Garbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania: "Este o propunere care nu rezolva o problema, daca aceasta exista, pentru ca exista deja cadrul legal, stabilit in legea de organizare, si in Constitutia Romaniei, care permite statului sa exercite actiunea impotriva judecatorului. Deci nu lipsa unei legi este motivul care ar determina o imposibilitate a statului de a-si recupera, atunci cand este necesar, si cand se impune, prejudiciul generat de atitudinea culpabila a unui judecator."
Propunerea deputatului urmeaza sa fie discutata in Parlament.