Judecătorii bulgari au decis. Elena Udrea va fi extrădată în România: „Nu ne-a fost ușor să luăm decizia”

×
Codul embed a fost copiat

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea. Ea are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare.

Decizia magistraţilor vine după mai multe amânări ale pronunţării, dar este definitivă.

Elena Udrea a făcut și primele declarații după ce a aflat că va fi extrădată în România.

Se pare că nu există justiţie pentru mine. Nu în România sau Bulgaria (...) O să am un mesaj în zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor, dar şi pentru judecătorii care au acceptat aceste presiuni. Pentru decizia din 7 aprilie s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”, a spus Elena Udrea, la ieşirea din sala de judecată, având cătuşe la mâini şi flancată de poliţişti bulgari.

Întrebată cum îi va explica fetiţei ei faptul că va lipsi o vreme, Udrea a răspuns: “Credeţi că un copil de trei ani ştie ce se întâmplă sau că i-aş spune ce se întâmplă? O să-i spun din nou o minciună, că nu pot veni pentru că am ceva de făcut, aşa cum o mint de două luni”.

Citește și
elena udrea
Elena Udrea a refuzat să apară în fața ICCJ București. În sală o aștepta și partenerul ei de viață
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin

La începutul şedinţei de judecată, Udrea le-a cerut celor trei judecători bulgari din complet să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene.

Judecător bulgar: Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie

Un complet format din trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute".

Conform documentelor din instanţa bulgară, completul a fost format din judecătorii Plamen Datsov (preşedinte), Dimitar Fikiin şi Svetla Bukova, aceasta din urmă fiind raportor în cazul Elenei Udrea.

"Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influenţeze decizia instanţei, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz", a spus magistratul Svetla Bukova.

Potrivit deciziei finale a Curţii de Apel din Sofia, "există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul Elenei Udrea şi că autorităţile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide acest caz, care se examinează în prezent în instanţa de acolo".

De asemenea, instanţa bulgară "nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva Elenei Udrea".

În ceea ce priveşte locurile de detenţie şi condiţiile din acestea, instanţa de la Sofia precizează că "autorităţile române au ţinut cont de această problemă şi lucrează pentru a o depăşi, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reţinutei Elena Udrea".

"Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad a dispus întoarcerea în România. Această decizie a fost însă atacată de avocaţii Elenei Udrea la Curtea de Apel din Sofia. După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente şi fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia", mai spun judecătorii bulgari.

În timpul procesului, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităţilor române, întrucât există toate temeiurile în acest sens şi nu există dovezi că drepturile şi libertăţile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă.

"Ea a fost condamnată pentru corupţie în România şi nu are niciun obstacol în a-şi ispăşi pedeapsa acolo", a precizat Parchetul bulgar.

Elena Udrea a dorit să fie lăsată în libertate

Cum soluţionarea sesizărilor la CJUE durează foarte mult, Udrea a solicitat ca până la un verdict al CJUE să fie lăsată în libertate.

"Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români, în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare. Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România. Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv", a spus Udrea în instanţă.

De asemenea, Udrea le-a vorbit judecătorilor bulgari despre numeroase "abuzuri" săvârşite împotriva ei în timpul procesului din România şi le-a cerut să respingă cererea autorităţilor române de a fi extrădată.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul 'Gala Bute'.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România.

Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

Udrea a afirmat recent pe pagina sa de Facebook că a fost arestată ”ilegal”, ”ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ”, prin care i s-a respins contestaţia în anulare doar ei, ”dintre toate dosarele similare ( Șova, Pop, Niță, Vâlcov, Bica, etc)”, şi i s-a refuzat doar ei ”dreptul de a fi rejudecata legal în dosarul Gala Bute”.

Pe 20 aprilie, Tribunalul districtual din Blagoevgrad a decis că fostul ministru va fi extrădat în România. Însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.

Fostul ministru al Dezvoltării a fugit din România chiar înainte ca Instanţa Supremă să confirme condamnarea, dar a fost reţinută pe 7 aprilie de poliţia de frontieră bulgară când încerca să treacă cu automobilul în Grecia prin punctul de trecere a frontierei Kulata.

 

Articol recomandat de sport.ro
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Citește și...
Udrea, mesaj pentru Predoiu: Românii abuzaţi de justiţia pe care o păstoriţi îşi caută dreptatea în Europa
Udrea, mesaj pentru Predoiu: Românii abuzaţi de justiţia pe care o păstoriţi îşi caută dreptatea în Europa

Elena Udrea a publicat miercuri, pe Facebook, un mesaj adresat ministrului Cătălin Predoiu, în care susţine că românii "abuzaţi" de justiţia din România îşi caută "dreptatea" în Europa.

Elena Udrea a refuzat să apară în fața ICCJ București. În sală o aștepta și partenerul ei de viață
Elena Udrea a refuzat să apară în fața ICCJ București. În sală o aștepta și partenerul ei de viață

Elena Udrea a refuzat luni să apară în fața Înaltei Curți de Casație și Jusțiție de la București unde încearcă printr-o cale extraordinară de atac să obțină anularea condamnarii la 6 ani de închisoare.

Prima reacție a Elenei Udrea de la arestarea din Bulgaria. „Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal”
Prima reacție a Elenei Udrea de la arestarea din Bulgaria. „Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal”

Elena Udrea a reacționat pentru prima dată public de când a fost arestată în Bulgaria, pentru a fi extrădată în România. Fostul ministru al turismului trebuie să execute o condamnare de șase ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”.

Elena Udrea, din arest: ”Sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituţiei României”
Elena Udrea, din arest: ”Sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituţiei României”

Fostul ministru Elena Udrea, arestată preventiv în Bulgaria, a transmis miercuri un mesaj în care susţine că este „arestată ilegal”și că măsura arestării sale încalcă Constituţia României.

 

Recomandări
Stoltenberg, poziție clară după declarațiile lui Macron: NATO nu trimite trupe în Ucraina
Stoltenberg, poziție clară după declarațiile lui Macron: NATO nu trimite trupe în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța militară nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina, în contextul în care unele țări occidentale ar putea lua în considerare posibilitatea de a trimite trupe pe teren, acolo.

Fostul prefect de Gorj a fost prins de 4 ori într-o lună conducând fără permis și a fost „pedepsit” cu o vizită la psihiatrie
Fostul prefect de Gorj a fost prins de 4 ori într-o lună conducând fără permis și a fost „pedepsit” cu o vizită la psihiatrie

Dan Ilie Morega, fost prefect de Gorj, prins pentru a patra oară la volan având permisul retras din motive medicale, a fost audiat, luni seară, la sediul IPJ, fiind, ulterior, internat la o unitate medicală de specialitate.

Tribunalul Constanţa a respins contestaţia lui Vlad Pascu. Autorul accidentului din 2 Mai rămâne în arest preventiv
Tribunalul Constanţa a respins contestaţia lui Vlad Pascu. Autorul accidentului din 2 Mai rămâne în arest preventiv

Tribunalul Constanţa a respins, marţi, contestaţia lui Vlad Pascu, iar autorul accidentului de la 2 Mai rămâne în arest preventiv. Decizia magistraţilor este definitivă.