Jucăriile de tipul slime, periculoase pentru copii. Ce spun comisarii ANPC

×
Codul embed a fost copiat

Suntem în pragul Zilei Internaționale a Copilului, iar magazinele de jucării sunt la fel de aglomerate ca în preajma Crăciunului.

Atenție, însă ce cadouri le cumpărați celor mici. Comisarii de la Protecția Consumatorului au descoperit nereguli alarmante la anumite tipuri de jucării, care le pot pune sănătatea și chiar viața în pericol celor mici. Cele mai multe probleme s-au descoperit la jucăriile de tip slime și la cele care imită alimente.

Multe dintre ele sunt contrafăcute și pot conține substanțe periculoase.

Cu lista de dorinţe în mâini, părinţii bat în aceste zile magazinele şi cutreieră site-urile, pentru a le face bucurii celor mici de 1 iunie.

Reporter: Ce fel de jucării căutați?

Citește și
Intercontinental
Hotelul Intercontinental ar putea fi închis definitiv. Ce au găsit comisarii de la Protecția Consumatorilor
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cumpărător: Barbie, dar totuși cea care-i place nepoțelei e cam scumpă. Cea cu rochie albă, pe aceea o vrea, sau Regina Elisabeta.”

Reporter: O vrei pe Regina Elisabeta?

Fetiță: „Nu am văzut-o.

Reporter: Ești pasionată de slime-uri?

Fetiță:Am avut unul și mi s-a lipit de păr și a fost greu să-l scot.”
 

Produsele de tip slime pot provoca iritații grave în tubul digestiv
 

Însă comisarii de la Protecția Consumatorului atrag atenția că au fost descoperite la raft produse periculoase. Una dintre cele mai problematice jucării este cea de tipul slime, o substanță lipicioasă, cu o textură groasă, care poate fi făcută într-o varietate de culori. Copiii o cumpără pentru a o modela în diverse feluri. Tendința a fost răspândită prin intermediul rețelelor sociale în ultimii ani, însă în multe magazine au fost descoperite produse de tip slime falsificate, fără etichetă, iar în unele cazuri a fost identificat boraxul în componența lor, un praf chimic, care poate produce iritații grave în tubul digestiv.

Prof. dr. ing. Ioan Călinescu: Este o substanță care are un grad de risc atât la inhalare, respirator, cât și la contactul cu pielea. Acidul boric, borax este sarea acidului boric, poate să fie folosit drept insecticid. Biluțe mici de acid boric lăsate în colțurile camerei, ingerate de insectele de acolo, le distrug sistemul digestvi, dacă cdistrug sistemul digestiv la insecte, nu e bun nici pentru om.
 

Inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeți
 

Protecția Consumatorului ne îndeamnă să achiziționam jucării numai din magazine sau raioane specializate și care îndeplinesc toate condițiile de vânzare. Comisarii ANPC ne sfătuiesc să verificăm cu atenție dacă jucăriile conțin corodonatele producătorului, numărul unic unic de identificare al jucăriei, precum și marcajul de conformitate CE, care ne garantează că jucăria este sigură. Marcajul de conformitate CE nu trebuie confundat cu un marcaj similar, folosit fraudulos, numit China Express, ne mai atarg atenția specialiștii.

Mircea Savin, manager magazin jucării:Să fim atenți ca magazinul de unde cumpărăm să ne emită bon, factură, pentru a putea să facem sesizare la ANPC ulterior, și să fim atenți la marcajele conforme cu normele UE, marcajul CE, să fim atenți la vârsta pentru care sunt făcute jucăriile, multe nu sunt recomandate copiilor sub trei ani. Cumpărătorii să se orienteze spre branduri cunoscute, să aibă etichetă, să li se descrie componentele pe care le conține.

Horia Constantinescu, președinte ANPC:Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă, în sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță, nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici. Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat.

De altfel, inspectorii recomandă să evităm jucăriile care imită arme sau arcuri cu săgeți.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Jucăriile pe care părinții nu ar trebui să le cumpere niciodată pentru copiii lor. Avertismentul ANPC
Jucăriile pe care părinții nu ar trebui să le cumpere niciodată pentru copiii lor. Avertismentul ANPC

Conducerea ANPC a transmis, cu câteva zile înainte de 1 iunie, câteva sfaturi pentru părinţi privind cumpărarea jucăriilor, astfel încât acestea să nu reprezinte un pericol pentru copii.

Hotelul Intercontinental ar putea fi închis definitiv. Ce au găsit comisarii de la Protecția Consumatorilor
Hotelul Intercontinental ar putea fi închis definitiv. Ce au găsit comisarii de la Protecția Consumatorilor

Hotelul Intercontinental din București ar putea fi închis definitiv, după propunerea comisarilor de la Protecția Consumatorilor.

Calvarul unei românce după ce a plătit 20.000 de euro pe o mașină nouă. Ce s-a întâmplat după doar o săptămână
Calvarul unei românce după ce a plătit 20.000 de euro pe o mașină nouă. Ce s-a întâmplat după doar o săptămână

Returnarea unui autoturism cumpărat, dar cu probleme, poate fi o adevărată aventură, la noi în țară. Este calvarul prin care trece o femeie din București, după ce anul trecut a plătit peste 20 de mii de euro pentru o mașină nouă.

ANPC: Starea vehiculelor STB este dramatică, fără frâne şi alarme de incendiu. Șeful STB: ”Nu știu câți ingineri are ANPC
ANPC: Starea vehiculelor STB este dramatică, fără frâne şi alarme de incendiu. Șeful STB: ”Nu știu câți ingineri are ANPC"

Starea mijloacelor de transport din parcul STB este absolut dramatică, fiind probleme la sistemele de frânare şi alerte de incendiu, iar călătorii sunt în pericol şi există riscul să se repete tragedia de la Colectiv.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.