Produsele cu standard dublu de calitate, interzise în România. De ce o ciocolată nu are același gust aici față de Occident

×
Codul embed a fost copiat

Vânzarea produselor cu standard dublu de calitate ar trebui interzisă, potrivit unei directive europene, adoptată recent și în țara noastră.

Totuși, vor exista în continuare produse care vor avea compoziții diferite, însă vor fi vândute sub aceeași etichetă.

Excepțiile, spun autoritățile, vor ține, de exemplu, de specificul culinar al țărilor europene, iar comercianții sunt obligați să menționeze diferențele pe etichetă. Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor poate amenda comercianții care nu respectă legea. Apar reguli noi și pentru magazinele online.

Directiva europeană, Omnibus, obligă producătorii să respecte aceeași rețetă, indiferent de țara în care îşi vând alimentele.

Practic, o tabletă de ciocolată cumpărată în România, trebuie să aibă eticheta la fel cu una vândută în orice alt stat european.

Citește și
grafica dublu standard
UE pregăteşte o "listă neagră" şi amenzi uriaşe pentru producătorii cu standarde duble
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Daniel Borda, specialist chimie alimentară: „Produsele care au același marketing beneficiază de aceeași promovare și au același nume de brand, ar trebui să aibă aceeași compoziție indiferent de unde sunt achiziționate, de pe teritoriul Uniunii Europene.”

Comercianții vor putea, totuși, să vândă alimente cu o compoziție diferită dacă există, de exemplu, diferențe legate de obiceiurile de consum din anumite state. Modificările trebuie, însă precizate pe etichetă.

Cristina Todașcă, prodecan Facultatea de Inginerie Chimică: „Anumite piețe, datorită climei și obiceiurilor de consum, au anumite preferițe pentru anumite gusturi. Spre exemplu, în țările care sunt producătoare de portocale, în mod evident, pentru un suc de portocale, trebuie să avem un gust mai intens de portocale, comparativ cu țări unde nu se produc portocale.”

În urma studiilor realizate, specialiștii Comisiei Europene au descoperit că produsele sunt cu atât mai calitative, cu cât oamenii din țara în care sunt comercializate câştigă mai mult.

Mai exact, cu cât există o diferență mai mare între veniturile de care dispun cetățenii unor țări, cu atât există șanse mai mari să găsim la raft produse cu compoziții diferite, însă sub aceeași etichetă. De exemplu, probabilitatea ca produsele alimentare din România să fie diferite de cele comercializate în magazinele din Danemarca, este de aproximativ 50%.

De exemplu, pentru același pachet de cafea comercializat în Germania, Bulgaria, Estonia, Ungaria sau Croația, compoziția este diferită, la fel și conținutul de zahăr. Estonienii și ungurii preferă o cafea cu o aromă mai puternică, prin comparaţie cu nemții.

Apar schimbări și în comerțul online. Magazinele trebuie să afișeze toate recenziile clienților și să se asigure că nu sunt false. La fel și în cazul reducerilor. La începutul anului, în România, erau peste 45.000 de magazine online active.

Florinel Chiș, director executiv, Asociaţia Română a Magazinelor Online: „Dacă este o promoție, trebuie să văd că prețul la care mă raportez atunci când calculez discountul - este cel mai mic preț, practic în ultimele 30 de zile. Există excepții cu produsele perisabile.”

Sancțiunile variază între 1 și 4% din cifra de afaceri a comercianților. ANPC va dispune inclusiv un cazier commercial pentru a ține o evidență a amenzilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Un raport CE confirmă dublul standard. România nu a trimis produse pentru a fi testate
Un raport CE confirmă dublul standard. România nu a trimis produse pentru a fi testate

Comisia Europeană a publicat, luni, rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care confirmă existența unui dublu standard de calitate pentru produsele comercializate în țări din UE.

UE pregăteşte o
UE pregăteşte o "listă neagră" şi amenzi uriaşe pentru producătorii cu standarde duble

Oficialii europeni pregătesc amenzi de milioane de euro pentru producătorii din Uniune care practică un dublu standard pentru marfa lor.

Comisia Europeana pregătește măsuri în cazul produselor cu dublu standard
Comisia Europeana pregătește măsuri în cazul produselor cu dublu standard

Comisia Europeană (CE) a propus miercuri "Noile avantaje pentru consumatori" menite să asigure că toţi consumatorii europeni beneficiază pe deplin de drepturile conferite de legislaţia Uniunii.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.